Otthon

Összefestik a szürke városfalakat

A Világ-Kép Kulturális Egyesület által indított Színes Város projekt célja, hogy a szürke, személytelen köztereket igényes falfestményekkel, dizájnos utcabútorokkal és köztéri szobrokkal tegyék izgalmasabbá és élhetőbbé. Ez azonban nem épp egyszerű vállalás.
Összefestik a szükre városfalakatHová költözz? Megmondja a városhoroszkóp!

A Victor Vasarely Színes város című könyve inspirálta civil kezdeményezésnek már több látványos eredménye is van: Budapest három forgalmas csomópontján,  a mára Széll Kálmán nevét viselő, egykori Moszkva téren, a Városháza parkban és a Flórián téren is művészeti alkotások színesítik az utcaképet. Ép ésszel belegondolva ez határozottan örömteli dolog, az egyesületnek azonban még sincs könnyű dolga. Bár szponzoruk – többek között – a világ egyik vezető festékgyártó cége, illetve az esetek többségében a döntéshozók jó szándékkal fogadják őket és az elméleti, szóbeli támogatást is megkapják, a konkrét engedélyeztetés minden esetben hosszú és bonyolult folyamat, és bizony előfordul az is, hogy borulnak a több hónapos munkával előkészített tervek, ahogy ez a közelmúltban is történt.

Moszkva tér
Moszkva tér
Fotó: szinesvaros.hu

 

Idén a kategorikusan lehangoló küllemű Pöttyös utcai metrómegállót szándékoznak kiszínezni, a Zöld Kakas Líceum diákjaival együttműködésben. A középiskolában tanuló fiatalok tavaly október óta vesznek részt a Világ-Kép Kulturális Egyesület munkatársai által vezetett oktatási programban, melynek keretében – érdeklődési körüknek, készségeiknek megfelelően – csoportokra osztva végzik a munkafázisokat a tervezéstől kezdve a vizuális dokumentáción és az üzleti terv elkészítésén át a majdani kivitelezésig, illetve az átadási ünnepség megszervezéséig.

 

Az eredetileg elkészült és benyújtott tervek azonban mégsem valósulhatnak meg, a BKV ugyanis nem adta meg az engedélyt a metróállomás mészkő falának kifestésére.
„A BKV Zrt. és a Világ-Kép Kulturális Egyesület már a tavalyi évben sikeresen együttműködött a Moszkva tér átalakításán. Éppen ezért örömmel vettük az újabb megkeresést. Egy ilyen projekt egyeztetése során azonban természetes módon számos műszaki, forgalom- és utasbiztonsági szempontot szem előtt kell tartania Társaságunknak. Miután az Egyesülettől megérkezett a megkeresés, a IX. kerület Főépítészi Irodájának képviselői, valamint a BKV érintett szakterületeinek képviselői egy műszaki bejárás keretében felmérték a BKV-t érintő területeket. Az eredeti tervek egy részét a BKV támogatta, azonban a metróépület mészkő burkolatának festését – tekintettel a mészkő fizikai tulajdonságaira, értékére, valamint arra, hogy a lefestett felület később már nem tisztítható meg – a kerületi Önkormányzat döntésével egybehangzóan, nem engedélyeztük. Ugyanakkor felvetettük, hogy amennyiben a terveket átdolgozzák és a jóváhagyott területek mellett más festhető felületeket találnak, úgy a BKV Zrt. nyitott a további egyeztetésre” – áll a BKV Zrt. Sajtóosztálya által szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében.

Fotó: szinesvaros.hu
Az eredeti Pöttyös utcai látványterv
Fotó: szinesvaros.hu

 

Flór Péter, az egyesület sajtósa elmondta, tiszteletben tartják a BKV döntését, ugyanakkor a diákok, akiknek több hónapos munkájuk fekszik a Pöttyös utcai projektben, meglehetősen nehezen élték meg a kialakult helyzetet. „Ezzel már nemcsak a saját időnket és energiánkat kockáztatjuk, hanem a diákokét is” – fogalmazott a szóvivő. 

A felek közti egyeztetésre azóta sor került, a megvalósulás érdekében az egyesület módosított az eredeti látványterveken: a mészkő fal helyett az állomásépület fémfelületeit festik majd ki. „A munkák pontos helyszíneit és módját egy újabb, április 22-ei bejáráson pontosítottuk. Azonban ahhoz, hogy a festés megkezdődhessen, az Egyesületnek be kell szereznie – és a BKV-hoz el kell juttatnia – a Főpolgármesteri Hivatal engedélye mellett a helyi Önkormányzat engedélyét is, az új terveket illetően” – tudtuk meg a hét elején a BKV-tól. 

A Főpolgármesteri Hivatal jóváhagyása már korábban megérkezett  – Flór Péter tájékoztatása szerint – a helyi Önkormányzat engedélyét is kézhez kapták. Ennek megfelelően a helyszín tisztítási munkálatai napokon belül elkezdődhetnek, a festésre pedig még ebben a hónapban sor kerülhet.

Flórián tér - köztéri pillekő ülőkék
Flórián tér – köztéri pillekő ülőkék
Fotó: szinesvaros.hu


Akaraterő és idealizmus

„Nagyfokú kitartásra van szükség, hinni kell a gondolat teremtő erejében. Akaraterő, és persze egyfajta idealizmus is szükségeltetik hozzá” – sorolta Megyeri András, a Színes Város projekt ötletgazdája, milyen hozzáállás kell ahhoz, ha a mindenkori nehézségek ellenére is folytatni akarják azt, amit elkezdtek. András hangsúlyozta, hogy céljuk nem a világmegváltás vagy az öncélú művészkedés, épp ezért ügyelnek arra, hogy a közterekre kerülő alkotások ne legyenek nagyon elvontak: „Első körben visszafogottabb, nem túl összetett, könnyen értelmezhető üzeneteket szeretnénk közvetíteni.” Az alkotások a mindennapi jelenségekre reflektálnak, felhívják a figyelmet többek között a környezetvédelem fontosságára és a fogyasztási szokások lehetséges káros következményeire. Mindemellett pedig azzal, hogy színvonalas, minőségi alkotásokkal színesítik a köztereket, szeretnék a graffiti és a street art fogalmával kapcsolatos negatív előítéleteket, tévképzeteket is eloszlatni. Az ötletgazda elmondta, hogy nem tudnak és nem is akarnak persze mindenkinek megfelelni, de az eddig kikerült művekkel kapcsolatban a lakosságtól is többségében pozitív visszajelzéseket kaptak.

A projekt pedig ezután is folytatódik. Megyeri András kérdésünkre elárulta: tavaly három helyszínre futotta a Norvég Alap támogatásából, míg idén elképzelhető, hogy legalább négy helyszínre is sor kerülhet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top