Otthon

10 tipp, hogy a mélyhűtő ne legyen komplett jéghegy

Jégre tenni - ma leginkább gengszterfilmekben hangzik el, néhány évtizeddel korábban azonban még szó szerint volt értendő. Manapság már csak a jégkockatartóban szeretjük a jeget.

1. A mélyhűtőben megmosott, főzésre előkészített nyers élelmiszereket (a legtöbb zöldséget illik előfőzni, blansírozni), félkész és készételeket is lefagyaszthatunk, hogy ezzel növeljük eltarthatósági idejüket. A fagyasztás azonban nem sterilizál, csak fékezi a romlást okozó baktériumokat. Nagyon fontos, hogy kiolvadt élelmiszereket tilos ismét visszafagyasztani. Ha áramkimaradás miatt leolvad a mélyhűtő, akkor takarítsuk ki, a felhasználható élelmiszereket készítsük el, majd bekapcsolás előtt fertőtlenítsünk és törölgessük szárazra.

10 tipp, hogy a mélyhűtő ne legyen komplett jéghegy

2. A mélyhűtőbe egy-egy alkalommal csak kis mennyiségű étel kerüljön és lehetőleg szellősen, hogy gyorsan megfagyjanak. Forró ételeket nem célszerű a hűtőbe helyezni, mert a leadott hővel nagyon megnövelik a mélyhűtő belső hőmérsékletét, és ez kedvezőtlenül hat a korábban lefagyasztott ételekre.

3.
A mélyhűtőbe kisebb porciókban érdemes betenni a zöldséget, gyümölcsöt, húst, halat és az ételeket, így könnyebben szabályozható, hogy csak a szükséges mennyiséget olvasszuk ki. Nem mellesleg a kis adagok könnyebben fagynak meg, majd olvadnak ki.

4.
Az alaposan lezárt zacskókat és dobozokat mindig töröljük szárazra, mielőtt a hűtőbe kerülnének. (Bőven elég gondot okoz a levegőből hűlés során kicsapódó víz és az abból keletkező jég.) Megkönnyíti az életünket, ha feljegyezzük, mi van a tárolóban, és mikor került a fagyasztóba. Fagyasztott élelmiszerek eltarthatósági ideje fajtánként változik.

10 tipp, hogy a mélyhűtő ne legyen komplett jéghegy


5.
Célszerű igen helytakarékosan csomagolni az ételeket. A magozott meggy zacskójából a felesleges levegőt nyomkodjuk ki, azonban a folyadékokat vagy a mártásokat tartalmazó zacskóknál, dobozoknál számolnunk kell a fagyás miatti térfogat-növekedéssel is.

6.
A frissen behelyezett tárolókat mindig a fagyasztó aljára és oldalához közel próbáljuk elhelyezni, mert ezeken a részeken hidegebb van.

7.
Alakítsunk ki rendszert, hogy mit hol tárolunk. Nemcsak fajtánként célszerű csoportosítani a fagyasztott dolgokat, hanem használat szerint is. Nyáron például felapríthatunk több csokor petrezselymet, amit lefagyasztva télen kis adagokban felhasználhatunk. A gyakran használt mélyhűtött dolgok legyenek mindig kéznél, ne kelljen sokat keresgélni a nyitott ajtónál.

8.
Fontos, hogy a mélyhűtő hőmérséklete állandó maradjon, illetve ne emelkedjen –18 °C fok fölé.

9.
Rendszeres leolvasztással segíthetjük a mélyhűtő optimális működését. Az eljegesedett mélyhűtő nemcsak a helyszűke miatt kellemetlen, hanem romló hűtési teljesítménye miatt is.

10.
Lehetőség szerint a mélyhűtő ajtaját ritkán és rövid időre nyitogassuk. A külső és belső hőmérséklet különbsége minden évszakban jelentős, ami páralecsapódással és jegesedéssel jár.

10 tipp, hogy a mélyhűtő ne legyen komplett jéghegySpórolj a fagyasztóval!
Akár a hűtőnél, a fagyasztó esetében is sokat tehetünk az energiahatékonyságért, kis odafigyeléssel jelentősen csökkenhet a villanyszámlánk. »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top