Otthon

Szappanból szappant? Hol van itt a trükk?

Természetközelinek és környezettudatosnak tűnik a szappanöntés, ki is próbáltuk, ám csak émelyítő illatfelhőt és néhány elgondolkodtató tényt találtunk. Mókának viszont nem volt rossz.

Szappanból szappant? Hol van itt a trükk?A nagy logikai bukfenc, amely kifekteti a pénztárcát

Rohamléptekben közelednek az ünnepek, éppen ideje volt valami kreatív felbuzdulásnak. A szappanöntés izgalmasnak, kreatívnak és környezettudatosnak tűnt. Az első kiábrándulás akkor ért, amikor kiderült, a saját készítésű szappanhoz nem másra van szükség, mint szappanra. A kreatív boltokban kapható glicerines szappantömb éppen megfelel erre a célra. 250 grammot 900–1500 Ft közötti áron mérnek. Igen borsos ár ez a tiszta növényi alapanyagokból készült szappantömbért, még akkor is, ha nem kell vele sokat pepecselni, csak vízfürdőben vagy mikrohullámú sütőben felolvasztani, beletenni a színező- és illatanyagokat, mindenféle fűfélét és díszeket, formába önteni és várni, amíg megszilárdul.

De ugyanezt kell tenni a drogériákban kapható szappannal is, csak az jóval olcsóbb. A szappan kiválasztásánál csak arra kell figyelni, hogy glicerines fajtát válasszunk, mert ha túl kevés a szappanban a glicerin, akkor egyáltalán nem úgy viselkedik, mint ahogy szeretnék. Nyúlik, morzsolódik, és nem köt vissza, csúnya és használhatatlan lesz. A szappan megolvasztását meg lehet könnyíteni, ha lereszeljük vagy zöldséghámozóval forgácsokat gyártunk belőle. Mellékszál, de nem elhanyagolható, hogy akármilyen gyógynövényeket és természetes illóanyagokat tettünk a saját készítésű szappanba, a magas glicerinkoncentráció irritálhatja, száríthatja a bőrt.

Trükkök a boszorkánykonyhából

Mivel a szappanból szappant eljárás nem volt túl meggyőző, ezért megismerkedtem egy régi mesterséggel és kiműveltem magam szappanfőzésből. Nem egy sétagalopp. A szappanhoz szükség van valamilyen növényi vagy állati zsiradékra (az olívaolaj, a pálmaolaj és a kókuszolaj a legtöbbször használtak) és lúgra. A lúggal viszont nagyon vigyázni kell, veszélyes üzem. Nagyjából annyi a feladat, hogy a zsiradékot össze kell keverni a lúggal, a folyamat során hő és szappan keletkezik. A szappant lehet formázni és mindenfélével díszíteni, színezni és illatosítani, azonban mindenképpen ki kell hűteni és érni kell hagyni.

Szappanból szappant? Hol van itt a trükk?

Szappant nem lehet nagyjából főzni, pontosan ki kell mérni a hozzávalókat, és néhány, konyhában megtalálható eszközre is szükség van a folyamathoz, ami nagyjából egy krémleves elkészítésének bonyolultságával vetekszik. Mindezek ellenére nem támadt kedvem szappant főzni, mert a botmixeremet semmilyen szappanhoz nem adom, ráadásul a szappankészítés nem tűnt se olcsó mulatságnak, se remek kikapcsolódásnak.

Mentsd meg a Földet!

A szappanöntés melletti leggyakoribb érv, hogy a szappanokat nagyon ritkán használjuk el teljes egészében, mindig marad egy kis rész, ami a szemétben végzi. Ezekből a kis részekből is lehet szappant gyártani, csak fel kell melegíteni és egymásra rétegezni. Nem tudom titkolni higiéniás aggályaimat, senkivel, még a férjemmel se szívesen használok közös szappant. Egy régi szappan, amit mások használtak, még ha új formába is kerül, nem túl vonzó számomra. Ráadásul az sem egyértelmű, hogy mi jelent nagyobb megterhelést a környezetnek: a kidobott szappan vagy az az energia, amely a szappan felmelegítéséhez szükséges. Tévedés ne essék! Senkit sem szeretnék pocsékolásra biztatni, sokkal inkább arra, hogy a lehető legjobban, a legtürelmesebben, az utolsó cseppig használja el a szappant.

Szappanból szappant? Hol van itt a trükk?
Szappanból szappant? Hol van itt a trükk?

Csak a móka kedvéért

A szappanöntésnek azonban van egy nagyon mókás része: kölcsön lehet kérni a gyerek homokozókészletét, és mindenféle szilikonos formával lehet kísérletezni. A különleges formájú szappanokat nem csak használni öröm, de a fürdőszoba díszeivé is válnak. A gyerekek sokkal szívesebben mosnak kezet egy hallal vagy egy vonattal, mint egy sima szappannal. Nagyobb szappandarabokat szappanöntéssel kisebb, vendégfogadó adagokra lehet osztani, illetve különféle illóolajokkal és növényekkel díszíteni. A megolvasztott, színezett szappanokat igen kreatívan lehet keverni – nemcsak szivárványos, de mintás szappant is készíthetünk.

Bármilyen formába beleönthetjük a felolvasztott szappant
Bármilyen formába beleönthetjük a felolvasztott szappant

A szappankészítésbe a gyereket is bele lehet vonni, már ami a megolvasztott szappan formába öntését illeti, azonban arra ügyelni kell, hogy a megolvasztás során nehogy megégessék magukat. Ugyancsak figyeljünk arra, hogy a szappanba ne kerüljön semmi szúró vagy éles dolog. Viszont az üveggolyó, a műanyag figurák vagy a virágszirmok jó mutatnak a szappanban. A szappan bőrradírként is működik, ha barna cukrot vagy finomra őrölt csonthéjasokat keverünk a megolvasztott szappanba.

 Lelőhelyek, ahol a szappanöntés kellékeit beszerezheted

Szappantömbök, szappanformák, illóolajok és színezők:
www.hobbymania.hu »
hobbymuvesz.hu »
vegyelmeg.hu »
muveszwebshop.hu »

További kreatív tippek:

Szappanból szappant? Hol van itt a trükk?

Scrapbook technika kezdőknek »

Szappanból szappant? Hol van itt a trükk?

Dekupázs 1×1 »

Szappanból szappant? Hol van itt a trükk?

Mozaikkészítés lépésről lépésre »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top