Otthon

Van nálad gumi? Aham, a táskám!

Nem, most nem azért rajongunk az újrahasznosított hulladékból készített táskákért, mert zöldnek lenni trendi, hanem mert ezek a tatyók tényleg eszméletlen jól néznek ki.

Nem mindennapi termékekkel tört be a magyar piacra a Táska Street nevű vállalkozás, mely Kolumbiában dizájnerek által tervezett, kézzel gyártott, a szeméttelepről visszahozott autógumikból készült táskákat exportál. 

Fotó: taskastreet.hu
Fotó: taskastreet.hu

Sinkovicz István sokkal inkább missziónak, mint szimpla kereskedelemnek tartja vállalkozását:

„A gondolkodásmódunkat kell átállítanunk, és hamarosan rájövünk: a hulladék, a környezetre káros anyagok csökkentése rajtunk is múlik, akár azzal, hogy biciklivel közlekedünk, akár azzal, hogy papírba csomagoljuk a szendvicsünket. A használt autógumikból készített táska egy JELKÉP, viselője azt mutatja a világ hagyományosan gondolkodó részének: „Látod, én teszek azért, hogy végre változzon valami!”

Fotó: taskastreet.hu
Fotó: taskastreet.hu

A környezetvédelem mellett a másik tényező a méltányos kereskedelem (angolul Fair Trade Ethic). Nálunk ugyan még kevesek által ismert fogalom ez az egyes fejlett és fejlődő országok között indult mozgalom. Lényege, hogy a fejlődő országokban termelő fejlett országok vállalatai lemondanak az olcsó munkaerőből és nyersanyagból fakadó extraprofitról, és támogatják a helyi lakosságot.

Fotó: taskastreet.hu
Fotó: taskastreet.hu

A CyclusR és a Táska Street is magáénak vallja a mozgalom eszméit: a táskákat előállító kolumbiai üzemekben minden dolgozónak jár a rendes fizetés és az emberi munkakörülmények. Vállalják annak következményeit, hogy a szigorú környezetvédelmi előírások és a méltányos kereskedelem szabályainak betartása miatt drágább a termékek előállítása, és kisebb haszonnal értékesíthetők.

Fotó: taskastreet.hu
Fotó: taskastreet.hu
Fotó: taskastreet.hu
Fotó: taskastreet.hu

Ha te is beújítasz egy Táska Street terméket, nem csupán egy különleges dizájnú darabhoz jutsz, de környezettudatosságból is jelest érdemelsz.

Tipp: Te is táskamániás vagy? Töltsd ki a Táska Street nagy táskatesztjét! »

A táskákat a www.taskastreet.hu oldalon nézheted meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top