Otthon

A konyha kincsesládái – fűszertartómustra

Évszázadokkal ezelőtt még öltek miatta, egy fél világot utaztak át érte, és aranyban mérték az árát. A fűszerek adják az élet ízét, ezért méltó helyen és módon illik tárolni őket.

Az ízadó fűszerek nemcsak kellemes illatúak és hasznosak, de nagyon mutatósak is lehetnek, ha megadjuk tárolásuk módját. Íme néhány inspiráló ötlet!

• Minden stílushoz illenek ezek a hófehér porcelándobozok, melyeket könnyen rájuk illeszthető, aromazáró, szilikongumis akácfa fedővel láttak el. Igaz, hogy nem átlátszóak, de egy szép matricával könnyen segíthetsz a dolgon.

Celeber fűszertartó (1.790 Ft/2 darab; IKEA)
Celeber fűszertartó (1790 Ft/2 db; IKEA)

• Ezekben az átlátszó üvegekben egyből megtalálod, amit keresel, ráadásul a szilikonlezárás miatt az üveg jó szorosan zárható. Ha ennél egyedibb megoldást keresel, szívesen gyűjtögeted a formás üvegcséket, sőt még az olajbogyót is szereted, könnyűszerrel megoldhatod a fűszertárolás kérdését. A szép, hosszúkás (olívabogyós) üvegek modern, elegáns hatást keltenek, és nem kerülnek pluszpénzbe. Érdemes arra figyelni, hogy egyforma kupakos üvegeket válasszunk. Aztán nincs más hátra, mint néhány tetszetős címkét készíteni rájuk.

Proper fűszertartó (995 Ft/2 db; IKEA)
Proper fűszertartó (995 Ft/2 db; IKEA)

• Elegáns és egyszerű megoldás a bútorba épített fűszertartó. Egy egyszerű kerámiaváltozat jól mutat a rusztikus konyhában vagy a vidéki nyaralóban. Hasonló darabokra bolhapiacon akadhatunk, de egy asztalossal is elkészíttethetjük, a fiókokat pedig érdemes egy kerámiastúdióból megrendelni.

• A régi gyógyszertári üvegek nemcsak szépek, de mivel a kupakok széle és az üvegek szája is csiszolt, megvédik a nedvességtől a bennük tárolt alapanyagokat. És bizony a fűszer halála a nedvesség. Aki nem örökölt a nagymamájától ilyesmit, az szintén a bolhán vagy antikvitásokban juthat hozzá. Ha a kollekció nem minden darabja egyforma vagy egy készletből való, akkor is tökéletes lesz az összhang.

Takaros fűszertár
Takaros fűszertár
Takaros fűszertár


Kézzel festett üvegtárolók
(La Meridiana, 6630 Ft/db)
Violin levendulás nagy fűszertartó (Szépségek Kicsiny Boltja, 2290 Ft)

• Egy ilyen rozsdamentes polcocska főleg a modern konyhákba illik, ott aztán örök darab lesz. Helyezhetünk rá csupa üveg vagy rozsdamentes kupakkal ellátott fűszertárat.

Grundtal sínre akasztható fűszertartó polc (3290 Ft, IKEA)
Grundtal sínre akasztható fűszertartó polc
(3290 Ft, IKEA)
Fali fűszertartó állvány fémből (Hanna Fűszerszalon, 5200 Ft)
Fali fűszertartó állvány fémből (Hanna Fűszerszalon, 5200 Ft)

• Nosztalgiázzunk a fából készült fiókos kisszekrénnyel! A régi daraboknál előfordulhat, hogy már nem zárnak tökéletesen, így olyan fűszereket tároljunk itt, amelyeknek sokáig friss marad az aromájuk. Nem baj, ha a szekrényke nem tökéletes, a látvány mindent megér. Hasonló fűszertartókat természetesen újonnan is vásárolhatsz, készíttethetsz.

Fiókos fűszertartó (többféle mintával; Baranyi Kerámia)
Fiókos fűszertartó (többféle mintával; Baranyi Kerámia)

Lelőhelyekért, bővebb információért kattints a képekre!

Takaros fűszertárVariációk fűszerkertre – 6 tuti tároló
Van abban valami különleges, ha otthon nevelt fűszernövényekkel ízesítjük ételeinket. Más lesz az aromájuk, ráadásul üde, zöld szigetet alakíthatunk ki konyhánk kijelölt szegletében. Íme néhány ötlet, melyek közül választhatunk – ki-ki a stílusban hozzá illő megoldást. »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top