Otthon

Színek és illatok játéka: amitől a lakás otthonná válik

A nap végén hazaesel – vagy egy lakásba, vagy az otthonodba. A kettő között hatalmas a különbség, pedig csak egészen apró dolgokon múlik – egy kellemes színen, egy finom illaton.

Számtalan apró kis momentum járul hozzá ahhoz, hogy öröm hazatérni oda, ahol ellazulhatsz, feltöltődhetsz, kipihenheted magad. Ahová meghívhatod barátaidat, és ahol a vendégeid is szívesen időznek. Érdemes átgondolni: vajon minden részlettel elégedett vagy-e, vagy vannak olyan zugok, amelyeket megoldatlannak érzel, mert a tárgyak nem találják a helyüket? Az sem mindegy, milyen színek dominálnak otthonodban, és milyen illatok vesznek körül – egy-egy jól eltalált árnyalat, a helyiséghez passzoló illat sokat lendíthet azon, hogy lakásodból igazi otthon váljék.

 Színek

A színek, árnyalatok érzéseket keltenek, finoman megfogalmazott üzeneteket hordoznak. Alapvetően meghatározzák a lakóhelyiségek hangulatát. A megfelelő árnyalatok kiválasztásához mindig érdemes színdinamikában jártas szakember tanácsát kérni.

• A fehér tisztaságot és nyugalmat áraszt. Olyan, mint a makulátlan papírlap, amelyre bármit írhatunk. Kellőképpen rugalmas, bármilyen más színt társíthatunk hozzá. A túl sok fehér azonban sterillé, személytelenné teszi az otthont, így érdemes vele csínján bánni.

• A zöld a természet szimbóluma, mélyen megérint, megnyugtat, és egyensúlyba hoz. Csökkenti a fáradtság, a kimerültség és a stressz érzését, pihenteti a szemet, nyugtatja az idegeket is, ugyanakkor friss elevenségéből éltető energiát kölcsönözhetünk.

Színek, illatok: tippek az egészséges otthonhoz

• A kék nyugalmat kelt, álmodozásra késztet. Nem véletlen, hogy leggyakrabban a hálóban és a fürdőszobában uralkodó szín. Számtalan árnyalata azonban a nappaliban és a gyerekszobában is kellemes látványt nyújt.

• A vörös a szerelem, a lángolás színe, ezért a feng shui szakértők azt tanácsolják, hogy a hálószobában ilyen kiegészítőkkel, apró tárgyakkal őrizzük az érzelmek hőfokát. Jó választás az ebédlőben is, mert növeli az étvágyat.

Színek, illatok: tippek az egészséges otthonhoz

• A sárga a napfény színe, jókedvre derít, de bánjunk vele óvatosan. A túl sok sárga lehangolttá tehet, és ilyen színű szobában a kisbabák is gyakrabban sírnak.

• A barna az anyaföld, a természet megtartó erejének szimbóluma. Kényelmet, biztonságot sugároz, nagyobb felületen azonban lehangoló.

Színek, illatok: tippek az egészséges otthonhoz
Illatok

Orrunk és memóriánk megőrzi az illatokat, felébreszti emlékeinket. Leírni sem tudjuk, de azonnal ráismerünk a frissen sült kenyér vagy nagyanyánk szekrényének, kedvesünk parfümjének illatára. Idegen helyre belépve ez az első érzéki benyomásunk, ezért nem mindegy, milyen hatást kelt.

Színek, illatok: tippek az egészséges otthonhozTermészetes választás a friss levegő, az ápolt gyep, a kerti növények illatát beengedni szellőztetéssel. A zárt szoba elhasznált levegője bágyadttá tesz, míg a beáradó levegővel mi is felfrissülünk, kitisztulnak gondolataink, könnyebben koncentrálunk feladatainkra.

Virágok – Egy cserép illatos jácint, egy csokor gyöngyvirág, néhány szál liliom vagy rózsa a vázában nemcsak látványával bűvöl el, de illatával is meghódít.

Illóolajok – Az elvirágzott rózsákat érdemes megszárítani, üvegtálra rendezni, és időnként illóolajat cseppenteni rájuk. Néhány csepp rózsaolajat egyébként a fürdővízbe is tehetünk, ápolja a bőrt, és ellazít.

Illóolajokból megkomponálhatjuk otthonunk egyedi és összetéveszthetetlen illatát is. Az aromaterápia több évezredes tapasztalatai segítenek a választásban.

A nappaliban a cédrus, a fenyő, a rozmaring friss, tiszta illata ellazít.
A hálóban segít elaludni két-két csepp kamilla-, levendula- és narancsvirágolaj keveréke.
Egy romantikus este hangulatához érdemes kipróbálni a geránium-, a narancs- és az ilang-ilang olajok keverékét.

Színek, illatok: tippek az egészséges otthonhoz

Tipp: 2 könnyen elkészíthető potpourrirecept »

Illatpárnácskák – A levendula varázsát csak a molylepkék nem szeretik. Mielőtt a ruhásszekrénybe tennénk – selyempapírba vagy finom muszlinzacskóba csomagolva –, élvezzük illatát csokorba kötve, száránál fogva felfüggesztve.

Tudj meg még többet a különböző színek használatáról!

Színek, illatok: tippek az egészséges otthonhoz

Színkalauz: rózsaszín »

Színek, illatok: tippek az egészséges otthonhoz

Színkalauz: fehér »

Színek, illatok: tippek az egészséges otthonhoz

Színkalauz: zöld »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top