Otthon

Átmeneti zóna: tippek az előszoba berendezéséhez

Az előszoba, veranda, előtér – nevezzük bárminek is – az elindulásról és a megérkezésről szól. Megtervezése, berendezése nem könnyű feladat – sokszor egy szűkös helyen kell sok-sok funkciót ellátni. Segítünk!

Otthonunk előszobájában fogadjuk, köszöntjük vendégeinket, innen indulunk munkába vagy szórakozni, és ide érkezünk egy fárasztó nap vagy éppen egy élményekkel teli nyaralás után.
Az első és legfontosabb feladat a tárolás megoldása, hiszen mindenki jobban érzi magát, ha rendezett környezetből indul, vagy ide érkezik.

Tippek az előszoba berendezéséhez

Tárolás

Ha itt nincs szekrényünk, komódunk, helyezzünk a falra akasztókat a kabátoknak, kalapoknak, sapkáknak. Gondoskodjunk esernyőtartóról, amelyet rendszeresen tisztítani és szellőztetni kell, és a sáros, vizes lábbelik elhelyezéséről se feledkezzünk meg. Gyakran nem elég az ajtó elé kirakott lábtörlő, praktikus, ha idebent is várja egy az érkezőt, de a burkolat védelmében bevethetünk színes rongyszőnyegeket is.

Tippek az előszoba berendezéséhez

Legyen mód a kulcsok, csomagok, táskák, levelek lerakására is – ez lehet egy kisebb asztal vagy fiókos szekrény. Jó, ha van egy szék vagy pad, ahova cipőváltáskor le lehet ülni.
Az előszoba és otthonunk többi helyiségének összekapcsolása akkor sikeres, ha a színek, a bútorzat és a kiegészítők összhangban vannak a szomszédos helyiséggel.

Tippek az előszoba berendezéséhez


Mit? Hova?

• Egy nyitott polcos, fiókos szekrényke remek tárolási lehetőség a forgalmas előszobában.

• Nagyobb tárgyaknak jó szolgálatot tesznek a fonott vagy fémkosarak, fedeles dobozok, melyek akár egymásra helyezhetők.

• Gondolkozzunk többfunkciós bútorokban: egy fedeles láda lehet egyszerre tároló- és ülőalkalmatosság.

• Ha kevés a hely, gipszkartonból, Ytong téglából érdemes beépített szekrényt, polcot kialakítani, ahol a kabátok, cipők akadálymentesen tárolhatók.

• Praktikus és dekoratív az előszobában elhelyezett, egész alakot mutató tükör, ráadásul a kis helyiséget is nagyobbnak láttatja.

• Ha kevés a fény, gondolkozzunk el üvegtégla beépítéséről, vagy központi, mennyezeti világítás helyett alkalmazzunk falikarokat, lábazati súrlófényeket.

Tippek az előszoba berendezéséhez


Megfelelő burkolat

Mindegy, hogy a bejárati ajtóból előtérbe, előszobába vagy közvetlenül a nappaliba lépünk-e be, ennek a területnek a burkolata nagy igénybevételnek van kitéve. Az első benyomás sem elhanyagolható: a burkolat nem csupán a bejárat, hanem az egész lakás hangulatát is meghatározza.

Két szempontot vegyünk figyelembe, mielőtt döntünk: a burkolat alakját és tartósságát. Ha elegáns az otthonunk, az előtérnek is ezt a stílust kell követnie, a könnyedebb hangulat viszont másfajta anyagválasztást igényel.

Az előteret növelhetjük optikailag, ha ugyanazt a burkolatot választjuk, amely az ide nyíló helyiségben is van. Ekkor azonban lehet, hogy feladjuk a tartósság szempontját, hiszen ha a szobában faburkolat van, az előszoba is faburkolatot kap. Ha arra törekednénk, hogy az előszobát vizuálisan is elválasszuk a szomszédos helyiségtől – ez inkább egyterű lakásokban lehet igény –, válasszunk eltérő anyagú burkolatot.

Tippek az előszoba berendezéséhez

• A faburkolat kellemes és meleg hatású, ám a nagy igénybevétel miatt az átlagosnál gyakrabban kell majd csiszolni, lakkozni, pácolni.

• A cserépburkolat tartós, ellenálló és jól karbantartható.

• A kőburkolat számtalan variációs lehetőséget biztosít, és sokféle változatban kapható. Nem olcsó, ám tartós és szép.

• A terrakottaburkolat rusztikus és érdekes hatású. Válasszunk mázas változatot, így könnyen kezelhető és tartós.

Tippek az előszoba berendezéséhez

Szakértőnk, Deák Marcsi lakberendező ad tippeket az előnytelen adottságok kiküszöböléséhez:

„Előszobáinkra a hosszú, keskeny alaprajz és néha az igen magas belmagasság jellemző.

• A magasságot úgy csökkenthetjük, hogy az ajtók fölötti területen úgynevezett pakolóhidakat alakíthatunk ki tárolás céljára, vagy esetleg álmennyezetes megoldással hozzuk lejjebb a mennyezetet.
• Kisméretű előszobában célszerű világos színeket alkalmazni, ezzel növeljük a térhatást.
• Túl magas és keskeny előszoba esetén ajánlott a mennyezetnek sötétebb színt választani.
• Hosszú, keskeny helyiségnél a sötét szín a végfalon előrehozza a falat, ellenkező esetben pedig a tükör elhelyezése nyújtja a teret.
• A mennyezeten, a padlón a keresztirányú csíkozás szélesíti, míg a hosszirányú csíkozás nyújtja a teret.
• Az egybenyitott, más helyiségével megegyező padlóburkolat, egységes anyagválasztás is térnövelő hatású.
• Emellett érdemes a lépcsők alját, a beugrókat beépíteni, hiszen ezzel is hasznos rakodó-tároló területekhez juthatunk.”

Tipp: szakértőnk honlapján még több lakberendezéssel kapcsolatos ötletet találsz. Katt ide: www.berendezem.hu

Előszoba.lap.hu »
Lakberendezés.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top