Otthon

Tömeges pingvinpusztulás Brazília partjainál

Több száz pingvin és más tengeri állat tetemét sodorta partra a víz Brazília Sao Paolo államánál. Egyelőre rejtély, mi okozhatta pusztulásukat.

Peruibe, Praia Grande és Itanhaem tengerparti városoknál legalább 530 pingvin, számos tengeri madár, öt delfin és három óriásteknős tetemére bukkantak a Folha Online hírügynökség tájékoztatása szerint. A környezet- és természetvédelmi hatóság további pusztulástól tart.

Biológusok és természetvédők egyelőre nem tudják, mi okozta az állatok halálát, de a Praia Grande-i elsődleges szakértői vizsgálatok alapján a környezetszennyezést ki lehet zárni az okok közül. Elképzelhető, hogy az élőlények éhen pusztultak, amit megerősít, hogy több felboncolt állatnak teljes üres volt a gyomra, a táplálékul szolgáló hal- és rákállomány megcsappanását pedig okozhatták szokatlanul erős áramlatok vagy a szokásos nagyobb hideg.

Az ilyentájt a melegebb Észak felé vándorló pingvinek körében megszokott, hogy a dél-argentínai Patagóniától Brazília felé tartva eltévednek, éhen vesznek vagy halálosan kimerülnek, évente azonban csak 100-150 pingvin sodródik partra Brazíliában élve, s csak mintegy 10 döglötten. (MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top