Otthon

3 durva baktérium-lelőhely. Így védekezz!

A bennünket körülvevő mikroorganizmusok 99 százaléka szerencsére ártalmatlan – 1 százalékuk viszont veszélyes betegségeket is okozhat. Egyes helyekről viszont talán még a gondosan takarító háziasszonyok sem gondolják, milyen komoly baktériumtenyészetek bújhatnak meg bennük.

1. A konyhai csap: a csap végén levő szűrő mindig nedves, így kiváló táptalaj a baktériumok számára, különösen, mert a csapvíz soha nem steril. Időnként koszos kézzel is megfogjuk ezt a szűrőt, sőt ételmaradék is kerülhet rá.

Így tartsd tisztán: néhány hetenként egyszer szereld le a szűrőt, és áztasd fertőtlenítő folyadékban. Ezután mosd át alaposan, szereld vissza, és folyasd egy kicsit a vizet, hogy minél jobban kimosd belőle a szert.

3. Az autó műszerfala: a ventilátorból kifújt levegőből lerakódott mikroorganizmusok szaporodásához remek feltételeket nyújt a napsütés, amelyből az autónak ez a területe részesül a legbőkezűbben. Az sem ritka, hogy ételmaradékok kerülnek erre a területre, amikor például zsíros kézzel benyúlunk valamiért a kesztyűtartóba.

Így tartsd tisztán: rendszeresen töröld át a műszerfalat és környékét fertőtlenítő kendővel. Különösen az allergiát okozó növények virágzásakor légy „tisztaságmániás”, mivel a virágporszemcsék is itt tapadnak meg.

3. A mobiltelefonod: számos tanulmány igazolja, hogy a mobiltelefonok rengeteg baktériumot képesek felszedni, amikor valahová letesszük őket. A bőrtok sem véd, épp ellenkezőleg: a ráncaiban kiváló búvóhelyet találnak a baktériumok.

Így tartsd tisztán: hetente néhányszor töröld át a telefont is fertőtlenítő kendővel, napközben pedig gondold meg, hová teszed le.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top