Otthon

Robotkutyák kora, avagy kötelező-e a mikrochip?

Régebben még azt a gazdát is extraóvatosnak tartották, aki bilétát tett a kutya nyakába névvel, lakcímmel. Júliustól viszont egy új jogszabály értelmében már a mikrochip beültetése is kötelező lesz – bizonyos esetekben.

A kutya azonosíthatósága nem csak akkor lehet fontos, ha véletlenül elcsatangol: a mikrochipes azonosítástól és nyilvántartástól azt is várják, hogy kevesebb lesz a kidobott kutya, és könnyebb lesz felelősségre vonni a felelőtlen gazdákat.

Elektronikus billog

Gábor, a keverék Matrac gazdája már ismeri a rendszert:

„Pár éve kellett mikrochipet tetetni a kutyámba, mivel sokat viszem magammal külföldre, és emiatt kötelező volt. Láthatóan nem fájt neki a behelyezés, én pedig nyugodt vagyok, hogy ha elveszne valahogy, a chip miatt könnyebben visszakerülhetne hozzám. De tartok tőle, hogy ha a nagymamámnál, falun csatangolna el, ott senkinek nem az lenne az első dolga, hogy ellenőrizze, van-e benne chip, ezért a nyakörvén lóg egy fémmedál is Matrac nevével és a telefonszámommal.”

Az Európai Unióban a határátlépést már régóta a mikrochip (vagy – de már csak 2011. július 3-ig – az olvasható tetoválás) meglétéhez kötik, de sok helyen a hazánkban egyelőre még nem túl elterjedt kisállat-biztosítást is csak chipelt állatokra lehet kötni.

Robotkutyák kora, avagy kötelező-e a mikrochip?

Bár a beültetéséhez az állatorvos elbátortalanító méretű fecskendőt használ, maga a chip alig nagyobb egy rizsszemnél, és az eljárás pont úgy zajlik, mint egy normál oltás. A kutya bőre alá juttatott, szövetbarát üvegből készült, mozgó alkatrészek nélküli transzponder egy 15 jegyű kódot tartalmaz: ha azonosításra kerül sor, a kutyát úgy olvassák le egy kézi készülékkel, ahogy a pénztáros a tej vonalkódját. Nem kell aggódni: a kutya se elhagyni, se elrontani nem tudja a chipet, és az is nagyon ritka, hogy a beültetés helyéről (általában a nyak bal oldaláról) máshová vándoroljon.

Júliustól kiberkutya-invázió kezdődik?

Határozottan nem. A szűkszavú, 2010. július 1-jétől  érvényes jogszabály annyit mond: „Ebet forgalmazni, illetve tulajdonjogát forgalmazásnak nem minősülő más módon átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochip) történő megjelölése után lehet.”

Arról azonban nem nyilatkozik a rendelet, hogy a chipet kötelező-e regisztráltatni, illetve hogy a régi vagy az új tulajdonos feladata-e a chipeltetés. A „kötelező” szó is félreértésekre adhat okot, hiszen a már meglévő kutyánkat nem kell ilyen azonosítóval ellátni, mindaddig, amíg nem kerül más tulajdonoshoz.

A 15 számból álló azonosító egy nyilvántartásban vezetett adatbázishoz kapcsolódik, amelyben a gazda és a kutya alapvető azonosító adatai szerepelnek – persze csak akkor, ha a chipet beültetés után regisztrálják is. Nem feltétlenül szerepelnek benne ugyanakkor az állat oltásaira, betegségeire, gyógyszeres kezeléseire vonatkozó adatok, ráadásul az sem mindegy, hogy melyik adatbázisban van a chip regisztrálva; sajnos ezen a téren még mindig káosz uralkodik.

Robotkutyák kora, avagy kötelező-e a mikrochip?

 

A nyilvántartási rendszerről és a regisztráció fontosságáról dr. Horváth Lászlót, a Magyar Állatorvosi Kamara főtitkárát kérdeztük:

„Ma Magyarországon több kisállat-nyilvántartás is létezik, amelyek között azonban nincs átjárás, és egyik sem államilag elismert, kötelező rendszer. A legnagyobb, a kamara által létrehozott, közel félmillió kisállat adatait nyilvántartó www.petvetdata.hu adatbázisába a tulajdonos kérésére regisztrálhatja az állatorvos a chipet, de néhány önkormányzatnak is van saját nyilvántartása. A chip kamarai rendszerben történő regisztrálása csak állatútlevél kiadása esetén kötelező, regisztráció nélkül viszont nem sok gyakorlati haszna van, hiszen így nem segíti az elveszett és megtalált állat gazdájának felkutatását. Ugyanakkor nem szabad feladni a keresést, ha a talált állat chipje nem szerepel a MÁOK nyilvántartásában, mert lehet, hogy egy másik (leginkább egy, a kamarával nem együttműködő önkormányzati) adatbázisban fellelhetők az állat adatai. Nagy kérdés azonban, hogy ez utóbbiakhoz hogyan lehet hozzáférni.”

 

Mégsem felesleges

Az új jogszabály tehát önmagában még nem sokat ér, és nem is minden kutyatulajdonost érint. Biztonsági okokból viszont érdemes fontolóra vennie mindenkinek, aki nem csak a kertben tartja a kutyáját, hogy elvégeztesse ezt a beavatkozást. A chip, a regisztráció és a beültetés költsége együttesen átlagban 4-6 ezer forint (az ár orvosonként és rendelőnként változhat), de bőven megéri, ha arra gondolunk, hogy szomorú plakátok kihelyezése nélkül is mennyivel gyorsabban hazakerülhet kedvencünk, ha netán elkóborolna.

Kutya.lap.hu »
Állatorvos.lap.hu »
Petvetdata.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top