Otthon

Mi kerüljön a padlóra? A jó szőnyeg titka

Egy jól eltalált szőnyeg a helyiség éke lehet, ám ha mellényúlunk, bizony jó darabig nézhetjük a sokszor nem is olcsó darabot. Most segítünk a döntésben.

Mi kerüljön a padlóra? A jó szőnyeg titkaMilyen színt válasszak?

A szőnyeggel kapcsolatban hajlamosak vagyunk legyinteni, mondván, nincs szemmagasságban, és csak járunk rajta. Pedig sok fölösleges munkától menthetjük meg magunkat, ha jó szőnyeget választunk.

Az egyik legfontosabb szempont a szín kiválasztása, hiszen ez a legszembetűnőbb. Érdemes segítségül hívnunk a színkört, amely egyéb lakberendezési feladatok – falfestés, függöny, dekoráció – kiválasztásánál is segítségünkre lehet.

A színkörön egymással szemben lévő színeket használhatjuk egy helyiségben, tehát ha például narancssárga a fal – ami mostanában igen divatos –, akkor nyugodtan válasszunk kék árnyalatú szőnyeget, mert jól fognak mutatni együtt.

Ha több színt szeretnénk egy helyiségben, akkor három, de maximum négy színárnyalatnál álljunk meg. Ezeket úgy válasszuk ki, hogy a színkörbe rajzoljunk egyenlő oldalú háromszöget vagy négyzetet – hiszen az egyenlő távolságra lévő színek szépek egymás mellett.

Ha szőnyegről van szó, a bézs szín dzsóker lehet: szinte minden árnyalathoz illik, viszont ha nagyon világos a padló, vagy ha amúgy is a világos színek az uralkodóak otthonunkban, inkább kerüljük a bézst, mert így picit halovány eredményt kapnánk.

Modernhez csíkos

Nehéz a dolgunk, ha például a nappaliban mintás az ülőgarnitúra kárpitja, hiszen ehhez csak olyan szőnyeget választhatunk, amely vagy egyszínű, vagy ha mintás, akkor illenek egymáshoz a minták.

• Modern stílusú bútorokhoz inkább a mértani formák – a vonalak, négyzetek, háromszögminták – mennek.

• A klasszikusabb vonulathoz vehetünk virágmintás, tradicionális, nagy mintás szőnyeget.

• Érdekes társítása lehet a különböző stílusoknak, ha a modern, minimalista stílusú, akár csővázas bútorokhoz klasszikus, mintás szőnyeget választunk. Így meglepő, ám mutatós hatást érhetünk el.

Mi kerüljön a padlóra? A jó szőnyeg titka

A könnyebb tisztításért

Ha jó szőnyeget választunk, nagyban megkönnyítjük a dolgunkat, már ami a takarítást illeti.

• A hosszú szálakból álló szőnyegek „rojtjait” – főleg akkor, ha azt szeretnénk, hogy a szőnyeg mutatós legyen – állandóan át kell seperni kéziseprűvel. Ráadásul ezek a típusú szőnyegek azt sem tűrik túl jól, ha nagy igénybevételnek vannak kitéve, például sokat járunk rajtuk. Ezek kerüljenek inkább a hálószobába, ahol nem nagy a jövés-menés.

• A sűrű szövésű szőnyegek, amelyeknél a hosszabb és rövidebb szálakkal alakítják ki a mintát, már jobb választásnak bizonyulnak. Ezeket könnyebb tisztán tartani, és nem igényelnek sok törődést.

• Az egyszínű szőnyegeknél természetes módon a világosabbak a kényesebbek. Itt bizony elég egy kiöntött üdítő vagy – ne adj’ isten – vörösborfolt, és főhet a fejünk. A sötétebb, mintás szőnyegek jobban „elnyelik” az esetleges foltokat, ugyanakkor az egyszínű, sötét szőnyegen az apró bolyhok, szöszök sokkal jobban látszanak.

Mi kerüljön a padlóra? A jó szőnyeg titka10 ok, amiért szerethetjük Sandra Bullockot
A sótlan csajból hirtelen Hollywood első számú dívája lett. De miért is szerethetjük őt? »

Szőnyeggyorssegély

• Ha elfekszenek a szálak a nagy igénybevételtől, vizes rongyot fektessünk a szőnyegre, és vasaljuk át. Így felpuhulnak a szálak, és újból katonás rendben állnak majd.

• A szőnyegre fröccsent vörösborra szórjunk sót, amely felszívja a nedvességet, majd öntsünk rá fehérbort. Végül vizes szivaccsal itatgassuk át az érintett felületet.

• Ha folt kerül a szőnyegre, ne dörzsöljük, hanem inkább itassuk le a szennyeződést.

• Új szőnyeget egy-két hónapig ne porszívózzunk, hanem kéziseprűvel seperjük át.

• Szőnyeget csak a visszáján poroljunk, hogy ne sérüljenek a szálak.

• A szőnyeg visszanyeri eredeti színét, ha sóval meghintjük és átkeféljük az anyagot.

 

Forrás: Meglepetés

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top