Otthon

Belilulva: színes tippek amatőr lakberendezőknek

Lehet szexi, lehet romantikus, lehet extravagáns... Használhatod falon, kiegészítőkön vagy textileken. Ismerkedj meg az ezerarcú lilával!

Az ezerarcú lilaTermészetes, hogy otthon kedvenc színeinkkel vesszük körül magunkat, bár a divat is nagymértékben befolyásolhatja döntésünket. Nem árt azonban tudni és számításba venni, hogy egy-egy árnyalatnak milyen hatása lehet környezetünkre s persze közérzetünkre…

A lila, mivel keverék szín, és a színkörben a kék és a piros között helyezkedik el, attól függően, hogy melyikből van benne több, lehet meleg vagy hideg is, és más-más hatást érhetünk el vele. Így ha a piroshoz közelebb álló sötétlilára festjük a falat, meghittebbnek, kisebbnek érezzük majd a helyiséget, míg ha egy olyan mályvaszínt választunk, amely a kék oldalon áll, tágasabb, hűvösebb, de kellemesen megnyugtató teret kapunk.

Lila = magabiztosság?

Aki bátor, és a lilát választja otthona meghatározó színéül, azt magabiztosnak tartják az emberek. Pedig valójában a lila az, ami magabiztosságot adhat, hiszen sokkal könnyebb dolgozni vele, mint gondolnánk. Árnyalatai ugyanis igen nagy hatással vannak környezetünkre. Persze érdemes először csak kis mennyiségben alkalmazni – vásároljunk lila kiegészítőket, textileket, párnákat –, a falak, bútorok színesítése csak azután következzen, hogy megtapasztaltuk a tulajdonságait s ránk gyakorolt hatását.

Belilulva: színes tippek amatőr lakberendezőknekA vörös sárkány országa
Nem, nem Kínáról van szó; épp csak Nagy-Britanniába ugrottunk át. Tarts velünk! »

Luxus, romantika, spiritualitás

Egyes lilák a luxus érzetét keltik, így ha szeretnénk otthonunkat nagystílűvé, exkluzívvá tenni, használjuk őket – gondoljunk csak a császárok és a püspökök ragyogó ruházatára. Romantikussá is változtathatja egy szoba hangulatát, de transzcendentális és spirituális fogalmakhoz társított árnyalat is. Mágikus, védelmező szín, elűzi az ártó szellemeket. Ugyanígy az igazság, a fennkölt érzelmek képviselője.

Igen finom árnyalatai is vannak, a halvány lilásszürkétől a már-már sötétkékig és a ciánszínig széles a paletta. Különlegességét fokozza, hogy sokféle érzelmet, emléket válthat ki, ugyanaz a lilára hangolt enteriőr mást és mást jelenthet mindenkinek. Egy kis egzotikus íz is társul hozzá – ezt fokozhatjuk, ha messzi tájak tárgyaival gazdagítjuk a berendezést.

Az ezerarcú lilaAnyagok, textúrák

Egy-egy szín esetében nem elég a nekünk tetsző árnyalatokat kiválasztani, tudnunk kell azt is, hogy az milyen felületeken, anyagokon érvényesül a legjobban. A lila jól illik a szép és különleges díszítőfelületekhez, anyagokhoz, amelyekkel rejtélyességét és pompázatos mivoltát is erősíthetjük.

Így érdemes szivárványos vagy gyöngyfényű anyagokat választanunk, amelyekben feloldódnak a visszaverődő színek. Szépek a lila flitterek, gyöngyök, gyöngyház gombok, kristályok. A textilek közül válasszunk selymet, organzát vagy tükörbársonyt, ezek lággyá, ezüstösen csillogóvá teszik a lilát. Ha csipkével, hímzéssel párosítjuk, nosztalgikus csendéleteket komponálhatunk, ha azonban aranyozott felületekkel, csillogó díszekkel, bojtokkal gazdagítjuk, akkor palotába illő díszleteket hozhatunk létre. Különlegesen szépek a színezett üvegből készült tálak, kelyhek, poharak, az üveg hideg fénye ugyanis még sejtelmesebbé és titokzatosabbá teszi a lila árnyalatait.

 Kombinálj!

Az ezerarcú lilaLila és sárga – ütős páros, hiszen komplementer színek, így jól kiemelik egymást. A végeredmény látványos, drámai hatást keltő lesz. Ha erősebb hatást szeretnénk elérni, akkor a lilának egy vörössel teli tónusát alkalmazzuk, így nagyobb kontrasztot kapunk.

Lila és piros – egzotikus hatást kelt, ha az utóbbi sötét árnyalatú. Élettel telibb lesz a melankolikus lila árnyalatokból komponált enteriőr, ha skarlátszínnel vagy burgundival gazdagítjuk. Az arányokra azonban ügyeljünk, a piros tónusok csak ellenpontnak kellenek, és kis mennyiség is elég belőlük.

A lila és a rózsaszín párosát óvatosan kezeljük – kivéve akkor, ha retroőrületet akarunk. Az élénk rózsaszín lilával felkavaró, fárasztó lehet, ha pedig pasztell-lilákat és rózsaszíneket használunk, könnyen marcipános Barbie-világot kreálhatunk.

Lila és zöld – remek együttes, a virágoskertek is számtalan példával szolgálnak erre. Pihentetően harmonikussá, romantikussá teheti a szobát. Ha egyenlő arányban használjuk őket, megfelelő hátteret hozhatunk létre egy harmadik, erősebb szín hatásos megjelenéséhez egy váza vagy egy textil képviseletében.

Lila és barnák, bézsek – jó társak. Az intenzív, kicsit szomorkás és nagyon hatásos lilának jót tesz, ha csendes, neutrális árnyalatokkal hangsúlyozzuk ki. A természetes anyagokból készült, melegebb hangulatú tárgyak egyensúlyt teremtenek, bensőségesebbé teszik a lilával díszített enteriőrt.

Tippek – mit, mennyit, hova?

Az ezerarcú lila• A lila alkalmazkodóképes, így gyakorlatilag bármilyen stílusú lakásban megállja a helyét.

• Ha naranccsal, pinkkel, kiviszínnel társítjuk, bohókás retroenteriőrt teremthetünk, különösen akkor, ha mindez fényes, illetve műanyag felületeken, geometriai mintákkal nyomott textileken jelenik meg.

• Romantikus, vidékies hangulatot sugall, ha a levendula falszínhez fehérre festett, koptatott, antikolt felületű fenyőbútorokat, kovácsolt vasat társítunk.

• Antik bútoroknak egy kis frissességet, fiatalos bohémséget ad a lila, a minimálberendezést pedig kicsit egyedibbé és izgalmasabbá teszi.

• Vigyázzunk, mert a lilának rengeteg árnyalata van, emlékezni rájuk azonban nagyon nehéz. Ne bízzuk magunkat a színmemóriánkra, hanem mindig legyen nálunk egy kis festék-, anyag- vagy textilminta, ha hozzávalót vásárolunk!

Forrás: www.otthon.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top