Otthon

10 apró trükk, hogyan használd ügyesen a fehér színt otthonodban

Ha eddig azt hitted, a túl sok fehér egy helyen kizárólag szigorú kórházi hangulatot idézhet, bebizonyítjuk, hogy tévedtél. A legvilágosabb szín ugyanis ennél jóval több lehetőséget rejt magában.

Otthonod arculatát semmi sem határozza meg annyira, mint az, hogy milyen színekbe öltözteted. Mivel azonban minden szín más-más érzést, hangulatot, életstílust közvetít, és más-más módon képes megeleveníteni a teret, közel sem mindegy, melyiket választod uralkodónak az adott helyiségbe.

Mi most fehérben gondolkodtunk, és igyekeztünk bebizonyítani, hogy nem szabad ódzkodnunk tőle, segítségével ugyanis lenyűgöző hatást érhetünk el. Ha eddig te is hidegnek, unalmasnak vagy szigorúnak ítélted ezt a színt, itt az ideje, hogy megbarátkozz vele, és más szemmel tekints rá. Lássuk, mi mindent érdemes tudni a fehérről!

Öltöztesd otthonod fehérbe!

1. Nagyon fontos, hogy a fehér szín esetében nem a színek hiányáról van szó. A fehér önmagában is tökéletesen megállja a helyét, viszont ha egy másik színnel párosítod (egyik legnagyobb előnye, hogy mindenhez passzol), felerősíti azt. A fehér falak közé csempészett élénk szín – például türkiz vagy narancs – kirobbanó energiával tölti meg a helyiséget. Ugyanakkor a fehér arra is tökéletes, hogy visszafogja a túlságosan erőteljes, elnyomó színeket, ezért sötét falak esetén jó legalább a mennyezetet fehéren hagyni.

2. A fehér a tisztaság, az egészség, az ártatlanság, az ünnepélyesség, a megbékélés, az elfogadás jelképe. Nyugodt és meghitt hangulatot sugároz, és egyben frissességet csempész otthonodba. Határozottságot, visszafogott eleganciát és méltóságot tükröz.

3. Egy percig se hidd, hogy „régimódi” színnel van dolgod, a fehérbe öltöztetett lakásbelső ugyanis soha nem megy ki a divatból. Ez a szín éppolyan jól mutat egy antik berendezésű hálószobában, mint egy modern, letisztult vonalú és minimalizmusra törekvő nappaliban.

Öltöztesd otthonod fehérbe!

4. A fehér bármely funkciójú, továbbá minden formájú és méretű helyiséghez jól passzol, azonban tény, hogy nagyobb térben mutat a legjobban. Ugyanakkor a kisebb helyiségekhez azért kitűnő választás, mert nagyobbnak láttatja a teret, tehát az aprócska fürdő vagy hálófülke fehérre festett falakkal jóval tágasabbnak hat.

5. Mivel ez a legvilágosabb szín, amely minden fényt visszaver, sötétebb helyiségeknél is remek választás, mint például a gardrób vagy az előszoba. A fehér falak, csempék vagy bútorok sokkal világosabbá varázsolják az amúgy sötétnek ható teret.

6. Fehér falú szobához fehér berendezés? Miért ne? Légy merész! Meglátod, az eredmény lenyűgöző és pompázatos lesz! Akár a már kopott padlót vagy a régi bútoraidat is átfestheted fehérre.

Békebeli fehér bútorok: Nosztalgia Home »
Patinás fehér bútorcsalád: Geli Bútor »
Liatorp-sorozat: IKEA »

Öltöztesd otthonod fehérbe!7. Ne csak a falakban és a bútorokban gondolkodj! Vadászd a fehér kiegészítőket, például gyertyákat, vázákat, képkereteket! Meglátod, letisztult egyszerűségükkel rabul ejtenek.

8. Mivel a fehér szín erőteljesen növeli a kényelemérzetet, a textíliákon is kiválóan mutat. Képzelj csak el egy bolyhos, fehér zseníliaszőnyeget, amelybe belefúrhatod a lábujjaidat, vagy egy fehér moherpaplannal és puha fehér párnákkal borított ágyat! Hát nem hívogatóan kényelmes és romantikus?

9. Ha a hófehéret, amely a legtisztább szín, esetleg túl ridegnek találod, válaszd a fehér számtalan árnyalata közül az ízlésednek megfelelőt! Ha több árnyalatot is használsz egy helyiségben, ügyelj arra, hogy tónusuk ne üssön el egymástól! Ha sok fény jut a helyiségbe, bátran válassz hideg, kékes tónusú árnyalatot.

A tojáshéj, a jég, az osztrigahéj vagy az alabástrom a hideg fehér árnyalatok közé tartozik. Ellenben ha kevés természetes fény éri a szobát, érdemes valamilyen pirosas-sárgás tónusú meleg árnyalat mellett dönteni, mint a mészkő, a krém, a vaj, vagy az elefántcsont. A törtfehér is valamivel melegebb hatást kelt, mint a hófehér.

10. Ha úgy érzed, kicsit sok lett a fehérből, és akaratod ellenére már-már kórházhangulat uralkodott el a szobán, lágyítsd halvány pasztellszínnel az összhatást, mondjuk: lilával, zölddel vagy kékkel, de akár egy különleges mintával is élénkítheted a helyiség arculatát. Válassz például kockás sötétítőt vagy szőnyeget, amely életet csempész a fehér térbe.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top