Otthon

5 apró, saját készítésű ajándék Valentin-napra

Hogyan lehet bájos és személyes az év azon ünnepe, amelyet a gyanú szerint a kereskedők hívtak életre? Például ha saját készítésű ajándékkal lepjük meg párunkat. Öt apróságot készítettünk, nagy szerelemmel.

1. Levélnehezék hagyományos levelekhez

Közös nyaralás vagy kirándulás emléke lehet egy nagyobb kavics, amely funkció nélkül kallódik a lakásban. Ebből a kőből – vagy akármilyen másik, szép formájú nagyobb kavicsból – készülhet levélnehezék. A legegyszerűbb módszer, ha a kőre Valentin-napi kontúrmatricát ragasztunk. Előnye, hogy könnyen eltávolítható és mutatós. Személyesebb – és nagyobb energiát igényel –, ha a kőre mi magunk rajzolunk vagy írunk. A kőre filccel, akrilfestékkel rajzolhatunk, festhetünk, írhatunk. Az így készített mű legtöbbször fénytelen, érdemes tehát lelakkozni. Ha filccel rajzolunk a kavicsra, akkor a „lakkozáshoz” éppen megfelelő a színtelen körömlakk. Kereskedelemben kaphatók „zacskós kavicsok”, amelyek gyakran műanyagból készült „álkavicsok”, amelyekre nehéz rajzolni és festeni.

 


2. Édes kísértés

Klasszikus Valentin-napi ajándéknak számít a csokoládé, de igazán személyes akkor lesz, ha a saját készítésű szívdobozba saját készítésű pralinét teszünk. A doboz elkészítése némi ügyességet igényel, de az eredmény megéri a pepecselést. Az egyszerűség kedvéért érdemes olyan kartont választani, amelynek mindkét oldala mintás, így a kész doboz kívül-belül mutatós lesz, és nem kell külön pepecselni a béleléssel. Tulajdonképpen bármilyen alakú dobozt el lehet készíteni a következő technikával, de mi – a Valentin-nap miatt – ragaszkodtunk a szívhez. Kétoldalas kartonunk egyik oldala piros volt, a másik piros-fehér kockás. A dobozt úgy készítettük el, hogy a doboz alja kívül piros, a doboz teteje pedig kívül kockás lett.

Fekete borsos praliné
Jó minőségű étcsokoládét (nem tortabevonót) gőz felett megolvasztunk, bőségesen megszórjuk frissen őrölt fekete borssal (lehet egy mokkáskanálnyi), és jól átkeverjük. Teszünk még bele 2-3 kiskanál szoba-hőmérsékletű tejszínt, hűtőben hagyjuk dermedni, hogy utána könnyen golyókat formázhassunk belőle. Ha a langyos masszát habzsákba vagy – habzsák híján – kilyukasztott csücskű zacskóba merjük, akkor vékonyan megolajozott alufóliára szíveket is rajzolhatunk, amelyek hűtőben készre szilárdulnak.

A borsos mellett készíthetünk csilis, szerecsendiós, rozmaringos és narancsos pralinét is. Az utóbbi esetén egy narancs frissen reszelt héját adjuk az olvasztott csokoládéhoz.

Szív alakú doboz készítése lépésről lépésre

1. A kétoldalas karton hosszabbik oldalából 2 db 5 cm és 2 db 3 cm széles csíkot le kell vágni. A szélesebb lesz a doboz aljának oldala, a keskenyebb pedig a doboztető oldala.

2.
Szívsablon a doboz tetejéhez: Egy A/4-es nyomtatópapírt félbe kell hajtani, és a hajtott élnél felrajzolni a fél szívet, kivágni, széthajtani. Szabad kézzel is meg lehetne rajzolni a szív formát, de ezzel a technikával a hajtott élre szimmetrikus szívet kapunk.

3.
A kétoldalas kartonból kétszer ki kell vágni a doboz tetejét.

4.
Szívsablon a doboz aljához: Ha több dobozt szeretnénk használni, akkor érdemes egy harmadik másolatot is készíteni a doboz tetejéhez használt szívsablonból, mert a doboz aljához ezt a szívsablont kicsinyítjük le. A hajtás mentén újra össze kell hajtani, és 3-5 mm-rel lekicsinyíteni a formát. Ugyancsak a szimmetria miatt célszerű így készíteni a kisebb szív formát.

5.
A kétoldalas kartonból kétszer ki kell vágni a doboz alját.

[másolat] - 6 apró, saját készítésű ajándék Valentin-napra


6.
Mielőtt összeragasztanánk a doboz részeit az első lépésben levágott szalagokból, fél centit fel kell hajtani, és fél centi szélesen „berojtozni”. Ezzel a technikával bármilyen ívhez könnyen rögzíthetjük a doboz oldalát.

7.
Összeragasztás: A kivágott kisebb szívhez a szélesebb oldalt ragasztjuk. A kivágott szív alját fél centi szélesen a kontúr mentén beragasztózzuk. Attól függ, hogy a színe vagy a visszája a papírnak, hogy mi milyenre szeretnénk a doboz külsejét. A doboz oldalát a hajtott éllel a szív formájúra vágott kartonhoz illesztjük, és a rojtokat a ragasztóba nyomkodjuk. Egy levágott csík nem lesz elég, ezért némi átfedéssel a másikból is kell egy kis darab. Ezután a másik, azonos nagyságú kartonszívet a rojtos oldalra ragasztjuk, és ezzel azokat eltakarjuk. Ugyanígy kell eljárni a doboztetővel is, csak a nagyobb szívkartonhoz kell ragasztani a keskenyebb oldalszalagot.

Száradás után már csak pralinépapír, szalag és praliné kell a tökéletes Valentin-napi dobozhoz.

3. Illatos szív a szekrényben

Maradék anyagokból szívpárnát lehet készíteni. A szívpárnák különböző méretben készülhetnek, különböző töltelékkel. A tömővatta szép tartást ad, így akár párna is készülhet belőle, de szárított levendulával vagy illóolajjal átitatott faforgáccsal illatpárna készíthető belőle. Az anyagot színével össze kell hajtani, megrajzolni a szív formát, majd kivágni. A szív összevarrható a fonákján, de akár a színén is, pelenkaöltéssel. Mi ez utóbbit választottuk. Ám mielőtt teljesen körbeérnénk a varrással, a szívet a kiválasztott töltelékkel meg kell tölteni, csak utána lezárni. A falusi romantika teljes eléréséhez a rongyszívet gombokkal, foltokkal, szalagokkal lehet díszíteni. Az illatos textilszív használható szekrény illatosítására, de akaszthatjuk a hálószoba kilincsére is.

 

4. Cukorkás kosárka

Fázisképekért kattints a képre!
Fázisképekért kattints a képre!

Édesszájúak örömmel fogadják, ha az „orruk elé lógatunk” egy szív alakú papírkosárkát cukorkával vagy apró csokoládéfalattal. A kosárka elkészítése nem igényel különösebb felszerelést, elmagyarázni bonyolultabb, mint meghajtogatni, és még az irodában is megtalálunk hozzá minden szükséges eszközt. Erős, de könnyen hajtogatható papírból készíthető a legkönnyebben.

Kosárka készítése lépésről lépésre
1. Négyzet alakú papírra van szükségünk, amelynek mind a 4 szimmetriatengelyét meghajtjuk. Majd szétnyitjuk. A hajtott élek segítenek majd a későbbiekben.

2.
Az egyik keresztátlója mentén félbehajtjuk, és úgy helyezzük magunk elé, hogy a hajtott él legyen tőlünk távolabb, a csücsök pedig előttünk.

3.
Ezután következik a legtrükkösebb rész. A „szárnyakat” a csücsökhöz kell hajtani, de nem kívül, hanem belül.

4.
Ha megcsináltuk ezt a hajtást, akkor a nagyja munkával készen is vagyunk. Már csak olyan apróságok vannak, mint felrajzolni a szívet, és kivágni.

5.
Az utolsó lépés a belső oldalakon két lyuk készítése, és összefűzés szalaggal.


5. Könyvjelző

Szerencsére a hagyományos könyvek még nem mentek ki a divatból, így a könyvjelző sem felesleges úri huncutság. A mi kedvencünk a szív alakú könyvjelző. Ehhez erősebb kartonból (esetünkben fekete fotókartonból) egy nagyobb szívet kell kivágni, majd színes papírból egy kisebbet. Ha túl puha papírt választunk a kisebb szívnek, akkor fotókartonnal vagy még egy réteg papírral meg kell erősíteni, különben nem lesz megfelelő tartása. Végül a szíveket össze kell ragasztani úgy, hogy a kisebb szívnek csak a felső harmadát ragasztjuk a nagy szívhez.

[másolat] - 6 apró, saját készítésű ajándék Valentin-napra

 

Kreatív.lap.hu »
Valentinnap.lap.hu »
Szerelem.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top