Otthon

Ciklámen: hűvös szobák hálás virága

Ha központi fűtésed van a lakásban, akkor nem a te virágod, viszont hűvös szobákban igen hálás és tetszetős növény. Tudj meg mindent a gondozásáról!

Az erdők alján virágszőnyegként elterülő ciklámen a gondos szelekció és a kitartó nemesítés sikerének köszönhetően mára a XXI. század egyik legkedveltebb téli szobanövényévé vált.

Korábban még öt évig tartott, amíg a magból virágzó tövet neveltek, ma, a keresztezéseknek és a nemesítésnek hála, alig egy évre rövidült ez az idő. A másik nagyobb változás a növény méretében mutatkozik: míg korábban a nagyobb ciklámeneket kedvelték, hatalmas virágokkal, mostanában egészen aprókat nevelnek, amelyek éppannyira erősek, éppoly gazdagon virágoznak, mint méretesebb társaik. Sokak szerint az az ideális méret, amely befér a két ablakszárny közé – már akinek van ilyen régimódi, dupla nyílászárója.

Hűvös helyen nyílik sokáig

A ciklámen hűvösben érzi jól magát, szeptembertől márciusig olyan gazdagon virágzik, hogy néhány szál akár még vázába is kerülhet. A virágok a hófehértől a számtalan árnyalatú rózsaszínen át egészen a mélyliláig pompáznak, a cirmos szirmúak különösen szépek.

Ciklámen: hűvös szobák hálás virága

 

Tudtad?

A ciklámen a Földközi-tenger vidékéről származik, és Angliából indult lassan háromszáz éve tartó, világhódító útjára.

Milyet vásároljunk?

Csak friss, zöld, kemény levelű, egészséges példányt vigyünk haza. Figyeljünk arra, hogy a nyílott virágok mellett sok bimbó is legyen a növényen: emeljük fel a cserepet, és nézzünk a levelek alá, hogy lássuk, mennyi lapul a gumón.

Hogyan gondozzuk?

A cikláment nem nehéz gondozni, de néhány dolgot érdemes betartani.

• Öntözéskor nem kerülhet víz a gumóra és a bimbókra, ezért állítsuk a növényt lapos tálkába, és csak abba öntsünk vizet. Kedvencünk felszívja a számára szükséges mennyiséget, amit nem, azt nagyjából fél óra múlva öntsük is ki a tálkából, mert a pangó víz árt a gyökereknek.

• Melegebb szobákban gyorsabban elvirágzik a ciklámen, ezen úgy segíthetünk, ha éjszakára hűvösebb helyre visszük.

• Az elnyílott virágokat ne vágjuk le, inkább csavarjuk meg a szárukat. Így közvetlenül a gumótól válnak majd el, nem marad a helyükön csonk, amelyen könnyen megtelepedhetnek a kórokozók.

Csináld magad!

Magunk is szaporíthatjuk a cikláment, ha a nyugalomban lévő gumót kettévágjuk. A vágási felületet mártsuk faszénporba, és várjuk ki, amíg beszárad. Ezután ültessük a fél gumókat külön-külön cserépbe, de tartsuk meg az eredeti helyzetüket! E módszerrel különösen nagy és erős tövekre számíthatunk.

Jövőre újra nyílhat

Az igazi „zöldujjúak” képesek az elnyílott töveket sok-sok éven át újra virágzásra bírni.

• Ha már nincsenek virágok a növényen, egyre kevesebb vízzel öntözzük, hogy a gumó nyugalmi állapotba kerüljön.

• Amennyiben van rá mód, nyáron tegyük ki a cikláment a kertbe vagy az erkélyre, de kizárólag árnyékos helyet válasszunk neki. Ne ijedjünk meg, ha elveszti leveleit, csak erőt gyűjt az új szezonra.

• Amikor nyár végén a gumón megjelennek a picike levélkezdemények, kezdjük újra öntözni, kéthetente tápoldatozni. Át is ültethetjük, de figyeljünk arra, hogy a gumó egyharmada mindenképpen a föld fölött maradjon. Ne felejtsük el még a fagy előtt bevinni a házba.

Ciklámen: hűvös szobák hálás virágaCikkünk az Otthon magazin 2010. januári számából közölt részletet.

Ízelítő a tartalomból:

– Kenyérsütő gépek összehasonlítása

– Ahol mindig igazi a tél. Mesebeli ház a Francia-Alpokban

– Teremts színes tereket!

– Bútorok újjáélesztve

– Hogyan válasszunk sütőt a konyhába?

Extra tipp: még több lakberendezési tippet, ötletet találsz a megújult Otthon magazin honlapján: www.otthon.hu »

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top