Otthon

A legjobb térelválasztók – 5 tipp

Húsz esztendeje az egy légterű – nappali, konyha, étkező egy helyiségben – otthon csupán múló divatnak tűnt. Szerencsére ez a divat tartósnak bizonyult, ám adódhatnak olyan időszakok és olyan helyzetek, amikor úgy érezzük, hogy mégiscsak szükségünk lenne némi, véglegesnek semmiképpen nem mondható szeparáltságra.

Nem biztos, hogy túl kicsi az otthonunk, még ha sok mindennek nincs is helye benne! Nem biztos, hogy túl nagy, ha ridegnek, élettelennek érezzük! Lehet, hogy csak a beosztása rossz, ezen pedig segíthetünk. Elég lehet egy-egy rövidebb falszakasz, amely tárolóként is használható, hogy funkcionálisabb, vagy néhány íves felület is, hogy meghittebb legyen a tér. Ha nagyobb átalakítást tervezünk, de nem akarunk hagyományosan habarccsal, téglával „építkezni” a falakon belül, válasszuk az akár házilagosan is kivitelezhető, tiszta és gyors szárazépítést, a gipszkartonozást vagy a praktikus wedi lemezt.

1. Épített bútorokkal is leválaszthatunk

Tágas tereket tehetünk praktikusabbá, otthonosabbá, ha gipszkartonból épített falszakaszokkal elkülönítjük az egyes funkciókat. A falba egyedi tárolórendszert rejthetünk polcokkal, fiókokkal, tolóajtóval.

A legjobb térelválasztók - 5 tipp

 

2. Átlátható határok

Az egy légterű, ám többfunkciós helyiséget wedi építőlemezek teszik használhatóbbá és látványosabbá. A szoba egyik részét leválasztották gardróbszekrénynek, amely tolóajtóval zárható. A belépő terét az intimebb szférától körkivágásos festett falszakasz választja el, amely ennek az otthonnak az egyik látványosságává lépett elő.

A legjobb térelválasztók - 5 tipp

 

3. Leválasztás a fürdőszobában

Tartószerkezet nélkül építhetünk akár köríves zuhanyfülkét is a térbe a vizes helyiségekben is jól használható wedi lemezből. Ha ugyanis a lemez felületét beirdaljuk, jól formázhatóvá válik. Az így hajlított alakzatokat erősítőhálóval és ragasztóval rögzíthetjük. A hasáb formájú zuhanyozót mozaikkal burkolták.

A legjobb térelválasztók - 5 tipp

 

4. Étkező és konyha közé

Nagyon mutatós és praktikus megoldása a jelképes térelválasztásnak a konyha és az étkező közé épített gipszkarton falszakasz nagy átadóablakával és az asztal fölé lógatott álmennyezetével.

A legjobb térelválasztók - 5 tipp

 

5. Relaxsarok a fürdőszobában

Szintén wedi építőlemezek segítségével formálták egyedire a wellnesshelyiséget. A gőzkabint a Távol-Keletet idéző burkolatba csomagolták. Az építőlemez fűrésszel vagy linóleumkéssel könnyen vágható.

A legjobb térelválasztók - 5 tipp

 

Mi az a wedi?

• A wedi korszerű építőlemez, amely speciális szerkezetének köszönhetően a legkülönbözőbb formák kialakítására alkalmas vizes helyiségekben is.
• Használható térelválasztásra, mosdópultok, zuhanykabinok építésére, hidromasszázskádak beépítésére.
• Különböző vastagságban, 250×60 cm-es táblákban kapható.
•  A wedi lemez tartóvázat nem igényel, könnyű, nem terheli a födémet, és szabadon bármivel (csempével, fával, mozaikkal) burkolható.

Mire kell figyelni a gipszkartonnál?

• A gipszkarton lapokat acélszerkezetre vagy favázra csavarozva rögzítjük.
•  Lakótérben általában 10 vagy 12,5 mm-es vastagságú gipszkarton lapokkal dolgozunk, ez utóbbiak teherbírása nagyon jó, megfelelő rögzítéssel a konyhaszekrényt is rászerelhetjük.
• Szobákba, előszobákba vagy gardróbok, álmennyezetek építéséhez – azaz átlagos igénybevételnek kitett helyiségekbe – a szürke színű, normál gipszkarton lap való.
• Magas páratartalmú helyiségekbe – fürdőszobába, mosókonyhába – a zöld színű impregnált lapokat használjunk.
•  A gipszkarton felülete – akár a hagyományosan épített fal is – vakolható, festhető, tapétázható.
• A házilagos kivitelezéshez kérjünk szaktanácsot vásárláskor a gipszkarton lapokat forgalmazó cégek szakembereitől.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top