Otthon

Köszönöm, szatyrot nem kérek

Percekig használjuk, de egy életen át kerülgetjük. Nem akarjuk kidobni, hát dugdossuk a szekrénybe, a fiókba, a dizájnos svéd tartóba, de szabadulni nem tudunk tőlük.

A háztartások kidobott szemetének nagy részét az áruk csomagolása, ezen belül is a sokszor csak percekig használt műanyag zacskók jelentik. Becslések szerint világszerte 500 milliárd nejlonzacskót gyártanak egy évben, melyek lebomlása nagyon lassú, akár 1000 év is kellhet ahhoz, hogy megsemmisüljenek.

A tengerek élővilága világszerte megsínyli a pár percig használt szatyrok létezését, becslések szerint évente mintegy 1 millió tengeri madár és 100 ezer tengeri emlős és teknős hal lassú és gyötrelmes halált, mert élelemnek hiszi a vízben lebegő zacskókat. 2002-ben Normandia partjainál vetődött partra egy bálna, melynek gyomrában 1 kg műanyagot találtak. Az óceánok vizében ma már szinte mindenfelé lehet műanyag zacskókat és üvegeket találni, az északi sarkkörtől a Falkland-szigetekig számoltak be vízen lebegő szemétről.

Köszönöm, szatyrot nem kérek

 

De nemcsak a tengereken, hanem a szárazföldön is nyomot hagynak a feleslegessé vált szatyrok. A bangladesi fővárosban, Dakkában például 2002-ben be kellett tiltani forgalmazásukat, a zacskók ugyanis folyamatos áradásokat okoztak azáltal, hogy belekerültek a csatornákba, melyek így a monszun idején nem tudták levezetni a rengeteg vizet. Afrikában a szélben szálló nejlonzacskók már annyira gyakoriak, hogy a helyi kisiparosok potenciális alapanyagként tekintenek rá, rendszeresen begyűjtik, sapkákat és táskákat készítenek belőlük.

Köszönöm, szatyrot nem kérekSok ország már felismerte a mindent elárasztó nejlonzacskók veszélyét. Írországban például 2002-ben adót vetettek ki rájuk, amivel elérték a nejlonszatyrok forgalmának 90%-os visszaesését. Az amerikai városok közül elsőként San Franciscóban – 2007-ben – tiltották be forgalmazásukat, s azóta más városok is követték a példát.

Itthon még sok helyen furcsán néznek ránk, ha nemet mondunk a bónuszként kapott nejlonzacskókra, kérdő tekintetek vizslatnak, ha kitartunk amellett, hogy az árcédulát egyenesen a banánra szeretnénk ragasztani, ha nem akarjuk az egyébként is túlcsomagolt fogkrémünket még egy egészen apró – és a későbbiekben szinte teljesen használhatatlan – zacskóba tenni.

Nejlonzacskók helyett használjunk inkább vászonszatyrot a bevásárláshoz, amely nemcsak környezetbarát, de sokkal jobban is néz ki. Vigyük saját zacskóinkat a boltba, ha gyümölcsöt vagy péksüteményt veszünk, és ne gyarapítsuk újakkal a konyhaszekrény fiókjának már így is népes gyűjteményét. Mellőzzük az agyoncsomagolt árukat, és gondoljuk át már a vásárlásnál, milyen terméket veszünk, s tényleg szükségünk van-e rá.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top