Otthon

A térrendezés régi trükkjei – Milyen a magyar feng shui?

Lakásuk berendezéséhez sokan az ázsiai feng shuitól remélnek megoldást. Pedig nem kellene olyan messzire mennünk, a magyar kultúrában is léteznek évezredes – harmóniát és boldogságot ígérő – térrendezési hagyományok.

Nagyszüleink még tudták a boldogság titkát!

Nőként ösztönösen próbálunk meleg családi fészket kialakítani: kiválasztjuk függönyeink színét, s hogy milyen kanapé kerüljön a nappaliba. Felkapjuk a fejünket, ha lakberendezésről vagy térrendezésről hallunk, és ma már ismerős a szó: feng shui. Olykor, titokban ki is próbálunk néhány „trükköt”, karrierben, új párkapcsolatban, gazdagságban reménykedve. Egy dologról azonban elfelejtkezünk.

A térrendezés minden nép sajátossága. Hiszen minden nép máshogyan gondolkodik, mások a hagyományai, mások a szokásai” – mondja Németné Wéber Gabriella magyartérrendezés-szakértő és -oktató. – Gondoljunk csak bele: másmilyen ételeket tanultunk meg elkészíteni nagymamáinktól, másak a tisztálkodási szokásaink, éghajlattól függően máshogyan hajtjuk álomra a fejünket, mint a tőlünk távol lévő országok lakói. De bárhol éljünk is, szokásaink családról családra hagyományozódnak, ezért lehetnek igazán erőteljes hatással az életünkre. Persze a felgyorsult világban rengeteg új információ jut el hozzánk. Kedvünkre utazhatunk, vagy akár a tévéből is megismerhetjük, hogyan élnek mások. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hirtelen ránk szakadt új ismereteket a régi tapasztalatok nélkül mi magunk is sikeresen tudjuk használni a mindennapjainkban.”

A térrendezés régi trükkjei - Milyen a magyar Feng shui?

Ha kicsit belemélyedünk a magyar térrendezés tudományába, ráébredünk, hogy akár panellakásunkban is kipróbálhatunk néhány jól bevált trükköt, amelyet már nagyszüleink nagyszülei is szívesen alkalmaztak.


Hogyan alkalmazhatjuk modern otthonunkban a régi hagyományokat?

1. Az első és legfontosabb lépés, hogy figyeljük meg, hova esnek az égtájak lakásunkban. Kezdjük mindjárt a bejáratnál! A régi házak kapuját keletnek vagy délnek tájolták. Az ajtó mindig díszes és hívogató volt. Éppen ezért, ha elhanyagolt, kopott a bejárati ajtónk, feltétlenül változtassunk rajta. Sokszor elég egy jó alapos sikálás, egy új lábtörlő, egy új névtábla, és máris sokat tettünk az otthonunkért.

2. Ha lakásunk ajtaja nem kelet felé esik, akkor sem kell elkeserednünk. A legfontosabb, hogy mindig rendet tartsunk. Ne legyen otthonunk lomtár, felesleges, használhatatlan kacatok, törött tárgyak gyűjtőhelye. Csak olyan tárgyakat tartsunk meg, melyekre valóban szükségünk van, így tehetjük meg a legfontosabb lépést a harmónia felé.

A térrendezés régi trükkjei - Milyen a magyar Feng shui?3. Lehetőleg egyszerű alaprajzú otthont válasszunk. Egy négyzet vagy téglalap alapban a legegyszerűbb az egyensúlyt megtalálni, a felesleges sarkocskákban elvész az energia.

4. Igyekezzünk minél több természetes anyaggal berendezni környezetünket, így harmóniában maradhatunk a természettel.

5. Házunk vagy lakásunk közepe a legfontosabb energetikai terület, egészségünket szimbolizálja. Térrendezési szempontból ideális, ha lakásunk központja tágas, világos, és az energia szabadon áramolhat minden irányban. Régen a házak kö­zepén, a konyhában – a lelket szimbolizálva – mindig tűz égett. Itt tartózkodtak legszívesebben együtt a család tagjai. Mivel régen a középpontban a kemence állt, szerencsések vagyunk, ha ugyanitt van egy kandallónk. Akinek nincs, az se keseredjen el, mert a tűz energiáját egy egyszerű gyertya meggyújtása is felidézi, amit esténként egy beszélgetés vagy vacsora során körülülhetünk.

6. Díszítsük lakásunkat néhány saját magunk készítette tárggyal, amelyek személyiségünket tükrözik. Fessünk képet, hímezzünk terítőt, varrjunk függönyt vagy párnát.

7. Próbáljunk meg saját magunkkal is egyensúlyba kerülni, hiszen a lelki egyensúlyunk is kihat lakásunk szépségére.

A kínai sárkány nem segít?

Otthonunk és környezetünk testünk és lelkünk folytatása, megmutatja, milyenek vagyunk, és általa mi is megmutathatjuk másoknak saját személyiségünket. Ezért nem mindegy, milyen szimbólumokat választunk lakásunkban, milyen tárgyakkal jelenítjük meg magunkat. A feng shui például sokszor a szerencsehozó sárkányt javasolja, holott nekünk Magyarországon, néphagyományainkból kiindulva a sárkány a legyőzésre váró mesealak, a rossz, az örök harc megtestesítője. Ezért érdemesebb olyan tárgyakkal körülvennünk magunkat, melyekhez valódi élmények fűznek.


A magyar térrendezés néhány szimbóluma

A térrendezés régi trükkjei - Milyen a magyar Feng shui?Kelet: A bejárati ajtó ideális helye. Fehér ló, arany szarvas, kelet felé néző ablak vagy felkelő napot ábrázoló kép kerüljön a lakás keleti oldalára. Fehér színű falakat és textilt, aranyszínű tárgyak elhelyezését javasolják a szakértők.

Nyugat: A hálószoba kialakítására legalkalmasabb terület. Napnyugtát ábrázoló kép, sárga színű falak, textilek vagy tárgyak elhelyezésével tehetjük otthonossá. Kör alakú, napra emlékeztető virágok, sárgarézből készült tárgyak díszíthetik.

Észak: A nő oldala a lakásban. A víz ideális helye, ezért – ha tehetjük – a fürdőszobát tervezzük erre a területre. De akváriummal és kis csobogókkal is harmonikussá tehetjük ezt a részt. A kékeszöld és a kék szín, hullámvonalak – fekete és ezüst kiegészítőkkel – uralhatják.

Dél: A férfi oldala a lakásban, a nappali és a dolgozószoba ideális helye. A delelő napot szimbolizáló piros színek jellemzik. Piros színű virágok, tulipán és szegfű vagy ezek motívumai kerüljenek ide. Kemence, kandalló és gyertyák is díszíthetik a lakásnak ezt a sarkát.

A középpont: A magyar térrendezés legfontosabb helyszíne, a lakás szíve. A kör és szív alakú tárgyak és a családi fotók elhelyezése a legfontosabb ezen a területen.


Jó tudni!

A lakberendezési szakértők csak tanácsokkal tudnak ellátni minket, de a harmóniát nekünk magunknak kell megteremtenünk. Hiába vásárolunk különböző tárgyakat magunk köré, élettel csak mi tudjuk megtölteni őket!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top