Otthon

A legújabb trend: római rolót az ablakra!

Unod a függönyt? Redőnyt sem szeretnél? Akkor próbáld ki a római rolót! Nemcsak azért, mert látványos, de igen sokrétűen és több stílusban is alkalmazható árnyékolási mód.

A manapság legdivatosabb árnyékoló

Sokan a függönyre, míg mások a reluxára esküsznek. Aki pedig nem tud választani, újabban római rolót csináltat. Lakásunk harmóniáját, hangulatát nem csupán berendezési tárgyaink, bútoraink határozzák meg, hanem a benne föllelhető textilek is. Különös hangsúlyt kapnak a függönyök, hiszen felületük meglehetősen nagy. Ízléses mintaválasztással feldobjuk a lakást, míg egy oda nem illő stílusú textília agyoncsapja a teret.

Római roló

Sokszor azonban nem is az anyagválasztás jelent gondot, sokkal inkább a forma. Bizonyos esetekben ugyanis nem előnyös, ha a hagyományos függöny mellett döntünk. Szakemberek ilyenkor szokták javasolni a római rolót, mely különleges látványával mindenképpen izgalmassá teszi a szobabelsőt. Börzsönyi Izolda lakberendező szerint a római roló legnagyobb erénye, hogy a szokásos megoldásoktól eltérően felfelé tünteti el a függönyt, mely így nem lehet útban. Sokan viszont azért kedvelik, mert a szerkezettel nagyon finoman szabályozható a lakásba beszűrődő fény.

Különleges látványt eredményez

Ha római rolóval sötétítünk, lehúzott állapotban a textília kifeszül az ablak előtt, felhúzva pedig éles, vízszintes ráncokban gyűlik össze. A szerkezet különösen alkalmas konyhai ablakok takarására, de praktikus vizes helyiségekben is, ahol a hagyományos függöny zavaró lehet. Dolgozószobákba és irodákba is egyre többen csináltatnak római rolót, hiszen sokkal otthonosabb hatást nyújt, mint például a szalagfüggöny vagy a reluxa.

Fotó: Biggie Best
Fotó: Biggie Best
Fotó: Biggie Best
Fotó: Biggie Best

A rolóhoz szinte bármilyen anyagminőségű és mintájú textília választható, ezért modern és hagyományos stílusban berendezett lakásokhoz egyaránt kedvelt árnyékoló megoldás.

Fontos, hogy az ablak felett legyen annyi hely, hogy a római roló felhúzott állapotban ne akadályozza az ablaktáblák kinyitását.

Hogy működik?

A zsinórral szabályozható rolószerkezet merevítőpálcákat mozgat. A pálcákat a textíliára előzetesen szalagokból felvarrt házakba bújtatják. Mivel a rúdházakba dugott pálcák egyszersmind az anyagot is kimerevítik, ezért a szerkezet feszesen gyűjti fel laponként az anyagot.

Fotó: Pié Enteriőr
Fotó: Pié Enteriőr

 

Milyen textíliát válasszunk?

Funkciótól függően készülhet a roló sötétítőanyagból, közepes súlyú pamutvászonból, esetleg elegánsabb taftból vagy akár fényáteresztő textilből. A csíkos és apró minta illik legjobban a római roló egyszerű vonalához, de a bátrak használhatnak rózsás motívumokat is.

Tisztítás

A megfelelő formára és méretre kialakított textildarab tépőzárral illeszkedik a szerkezet fölső részéhez. Onnan bármikor levehető és tisztítható. De akármilyen anyagot választunk is, mindig csak langyos vízben, kézzel mossuk.

Fórum: római roló »

Tipp: Roló.lap.hu »

Biggie Best »
Pié Enteriőr »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top