Otthon

36 rafinált térnövelő fortély, ha pici a lakásod

A magas ingatlanárakból adódóan az ember boldog, ha magáénak tudhat egy aprócska garzont. Azonban az icipici lakásból is lehet "tágas" otthont faragni, csak egy kicsit csalni kell. Összegyűjtöttük a legtutibb térnövelő praktikákat, elvégre ha álmaid lakásáról van szó, a méret nem lehet akadály!
Így kezdj hozzá

1. Meríts ötleteket magazinokból, szakkönyvekből, amelyek direkt kis terek kialakításával foglalkoznak! Merész megoldásokat tárnak eléd, és ihletet adnak.

2. Vedd górcső alá az összes régi bútort! Ha bármelyik kihasználatlanul foglal el túl sok helyet, nincs maradása egy apró lakásban, ahol minden fél négyzetmétert okosan kell megtölteni. Ne félj megszabadulni tőlük!

Az apró lakás előnyei:
• olcsóbb,
• alacsonyabb a rezsiköltség, elsősorban a fűtés,
• könnyebb takarítani,
• barátságos,
• minden „kéznél” van.

3. De éppúgy igaz ez a régi használati tárgyakra is. Ha a nagymamától örökölt ormótlan állólámpát soha nem használtad, a videokazetta-gyűjteményt pedig felváltotta a DVD, ideje mindkettőnek búcsút inteni. Egy alapos, mindenre kiterjedő szortírozással máris jelentős teret nyerhetsz anélkül, hogy egy fillért is költenél.

4. Legyen alapvető szabály, hogy mindig, minden körülmények között törekedj egyszerűségre! Kerüld a zsúfoltságot, hisz éppen ezt akarjuk leküzdeni. Ne próbálj túl sok bútort, használati tárgyat és kiegészítőt besűríteni egy apró szobácskába. Itt sokszorosan igaz, hogy a kevesebb néha több.

5. A kis szobában szertehagyott holmi egykettőre a káosz látszatát kelti. Használati tárgyaidat ezért mindig rendben, stílusosan rendezd el! Az apró dolgok pillanatok alatt beleszórhatók egy tárolókosárba, a levetett ruhák pedig jobban mutatnak szobainason.

Játék a színekkel

6. Válassz világos színt a falaknak, akár a fehér valamely árnyalatát, akár egy elegáns pasztellt, így optikailag növelheted a teret.

7. Óvakodj a sötét színektől! Ha mégsem tudsz meglenni nélkülük, legfeljebb csak egy falfelületet engedj át nekik.

36 rafinált térnövelő fortély apró lakásba

8. A nagy kiterjedésű textíliák – mint a kárpit, a padlószőnyeg, a sötétítő vagy az ágytakaró – kiválasztásakor mindenképpen kerüld a sötét színeket, a nehéz anyagokat, mert a szűk térben igen nyomasztóak tudnak lenni.

9. Szintén agyonnyomja a kicsiny helyiséget egy nagy mintájú tapéta, így ez is kerülendő.

10. Ha nem csupán apró, de még ráadásul alacsony is a szoba, fesd két különböző, de egymással harmonizáló színre a falakat és a mennyezetet. Ha fentre kerül a világosabb, magasabbnak hat a beltér.

11. Egy helyiségben lehetőleg csak egy-két színt, esetleg egyazon szín különböző árnyalatait használd, ezzel is növelve az egyszerűség érzetét.

12. A világos, esetleg pasztellárnyalatú padlóburkolat – legyen az parketta vagy járólap – szintén tágítja a teret.

13. Ha a színekből már kihoztad a maximumot, van még egy adu ászod: a tükör. Remek térnövelő, hisz a szoba folytatódásának látszatát kelti.

Egy helyiség, több funkció – okos megoldások térelválasztással

14. Ha vízszintesen szeretnéd megosztani a teret, a belmagasságtól függően választhatsz fekvő-, illetve állógalériát. Az első esetében a hálóként funkcionáló fekvőhely kerül fentre. Ha állógalériát alakítasz ki, ahol teljesen fel lehet egyenesedni, más „helyiséget” is kialakíthatsz a felső szinten, például egy dolgozószobát vagy akár nappalit. Légy kreatív! A nyitott galéria előnye, hogy megfelelő fényt kap, viszont a padlásszerűen kialakított felső szint hangulatos hatást kelt. Ha nagyon kevés a hely, lépcső helyett válaszd a létrát!

15. Látványos a süllyesztett vagy megemelt szinttel megoldott elkülönítés is. Például a helyiség egyik része a konyha, a másik a süllyesztett nappali.

16. Függőleges térelválasztónak szóba jöhet rögzített gipszkarton fal, tolóajtós fal, térbe állított polc vagy más bútordarab, esetleg drapéria, de valószínűleg kedvenced a spanyolfal lesz. E rejtélyes hangulatot árasztó bútordarab elválaszt, jótékonyan eltakarja a rendetlenséget, stílusos, és ráadásul tetszőlegesen mozgatható.

36 rafinált térnövelő fortély apró lakásba

17. De hatásos lehet az is, ha a hálószobarészt barátságos faliszőnyeggel övezed, esetleg eleve különböző színűre fested a falakat.

18. Ne félj a merész megoldásoktól! Miért ne kaphatna helyet a hálóban egy sarokzuhanyzó, netán egy mosdókagyló tükörrel? Egy paravánnal elválasztva hangulatos mosdósarkot kapsz, mely ráadásul praktikus is.

19. Ha csupán egy tér áll rendelkezésre, különösen fontos a jó szellőztethetőség, illetve a páraelszívó használata.

Tárolóhelyből sosem elég

20. A monumentális szekrényóriások apró szobába állítva kíméletlenül uralják a teret, és nyomasztónak hatnak. Ennél helytakarékosabbak és tökéletesen a környezetükbe olvadók a különféle beépített rakodóterek. A megszokott gardróbfunkció mellett rejthetnek akár könyvespolcot, televíziót vagy hifiberendezést.

21. Helytakarékos és stílusos, ha a beépített tárolódat nem a hagyományos szekrényajtó, hanem redőny, függöny vagy tolóajtó mögé bújtatod.

22. A polcok az apró lakás legjobb barátai! Egyszerre töltenek be tároló és díszítő funkciót, emellett a legváltozatosabb formában és méretben készülnek. Ha csak egy tenyérnyi hely áll rendelkezésedre az ajtó vagy az ablak fölött, netán a legeldugottabb sarokban, oda is megálmodhatsz egy egyszerű darabot.

36 rafinált térnövelő fortély apró lakásba

23. A szabadon álló polcok előnye a rögzítettekkel szemben, hogy bármikor áthelyezhetők.

24. Használd ki a fal egész területét! Polcrendszer vagy beépített tároló esetén ne félj egészen a mennyezetig érőt készíttetni, de ehhez szükségszerűen szerezz be egy kisméretű létrát is.

25. Légy kreatív, és teremts minél több tárolóalkalmatosságot magad körül! Ha nem ágyazol be nappalra, az ágyneműtartóban jól megférnek a cipők, ruhák, táskák. A terítővel letakart asztalka alatt pedig láthatatlanul rejtőznek a magazinok, a különböző dossziék vagy a tárolódobozok.

26. A konyhai rakodóteret növelheted a falra szerelt fűszer-, fedő-, késtartókkal, illetve bögretartó fülekkel. Nem csupán praktikusak, mutatósak is.

Csalafinta bútorok

27. Ha tágas térre vágysz, a legkézenfekvőbb megoldás, ha jól megválogatott, minél kevesebb bútort helyezel el a helyiségben.

28. Igyekezz minél ötletesebben kihasználni a teret! Bátran kísérletezz a bútorok tologatásával, amíg nem leled meg a legpraktikusabb és legstílusosabb elrendezést! Ne félj a merész megoldásoktól!

29. Kiindulásként válaszd ki a legkülönlegesebb bútordarabot, amelyet hangsúlyozni szeretnél. Legyen ez egy régi antik asztalka, netán maga az ágy. Kerüljön nagyjából középre, így egyből vonzza a tekintetet. A többi bútordarab ehhez igazodjon.

30. Míg a nagyobb bútorok természetesen állandó helyet kapnak, a kisebb bútorok szerencsés esetben mozgathatók, így ha netán útban lennének, tetszőlegesen áthelyezhetők.

36 rafinált térnövelő fortély apró lakásba

31. Ha a minimumra csökkentett bútorral és kreatív elrendezéssel nem orvosolható a helyhiány, csalafintább eszközökhöz kell folyamodnunk. Biztosan hallottál már a többfunkciós bútorokról, melyeket ma már a bútorszaküzletekben is megtalálunk, azonban néha célszerűbb asztalossal méretre készíttetni őket. Ismerkedj meg a legötletesebbekkel!

32. A legelterjedtebb talán a szekrényfalból lenyitható, esetleg kihúzható ágy, mely rengeteg szabad teret takarít meg gazdájának a nappali tevékenységhez. Ennél egyszerűbb, viszont kényelmetlenebb megoldás a padlóra fektethető matrac, melyet nappal egy szekrény mögé vagy alá csúsztathatsz. A kihúzható kanapék ágyként való használata általában egészségtelen és kényelmetlen, bár ma már léteznek igazán jól kialakított darabok. A sima heverő egyébként egy stílusos, strapabíró ágytakaróval és hozzá illő, nagyméretű párnákkal nappal kanapéként funkcionálhat.

33. A konyhában a lehajtható asztallal és az összecsukható székekkel szintén jelentős helyet spórolhatsz, vagy választhatod az asztal helyett a bárpultot.

34. Ha azonban még ennyi hely sem jut a konyhának, meglepő megoldás a szekrénybe zárt minikonyha: mosogató, hűtőszekrény, tárolópolcok és egy apró tűzhely egyetlen szekrénybe rejtve. Na persze csak akkor ideális, ha ritkán nyúlsz fakanál után.

35. Hasonló kialakítással egy szekrény rejthet akár egy csöpp dolgozószobát is, benne számítógép, polcok, lenyitható asztallap és gurulós szék.

36. Régebbi, de méltán népszerű a felnyitható, íróasztallá alakítható írókomód, az ülőkés cipősszekrény, a felnyitható, tárolóként is funkcionáló puff, valamint a nagyobb ablakmélyedésbe épített párnázott ülőhely, mely hangulatos olvasózugként szolgál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top