Otthon

Az év szobanövénye: a páfrány

2009-ben a páfrány (Nephrolepis exaltata) kapta az év szobanövénye megtisztelő címet. A páfrány szép megjelenésű, könnyen tartható növény, kecses zöld levelei pedig frissítik a helyiség levegőjét. Tudj meg róla mindent!
A páfrány (Nephrolepis exaltata) Ázsia és Új-Zéland trópusi vidékeiről származik. Mindegyik szobanövényként kínált fajtájának van egy-egy jellemző tulajdonsága, de mindegyikről felismerhető az, hogy páfrány. Árnyékos a hely? Száraz a levegő? Mindez nem probléma számára. Adj neki néhanapján egy kevés tápanyagot, mérsékelten párásíts kézmeleg vízzel, hetente háromszor öntözd meg, és ezt a kis törődést bőséges, élénkzöld levéltömeggel és friss, tiszta levegővel hálálja meg.

A Holland Virágiroda minden évben az év szobanövénye címet adja egy remek, igazán megkapó, egyedülálló karakterű növénynek. 2009-ben a páfrány nyerte el a megtisztelő címet.

 

Egy mai ízlésnek megfelelő növény

Az év szobanövénye minden lakásban megtalálja a helyét. Különleges, élénkzöld színű páfrányleveleivel bárhol magára vonja a figyelmet, természetességével hétköznapi életstílust közvetít. A páfrány jól bírja a napfényt, és megállja a helyét még az ultramodern stílusú lakásban, irodában is. Nézz csak körbe, és biztosan találsz olyan helyet a nappaliban, a verandán, a dolgozószobában vagy irodában, sőt még a konyhában és a fürdőszobában is, ahol pöndörödő leveleivel jól mutathat ez a kirobbanó szépségű, mégis visszafogott eleganciájú szobanövény.

Az év szobanövénye: a páfrány

 

Légtisztítás felsőfokon

Stílusos megjelenése mellett a páfránynak más előnyös tulajdonsága is van: finoman szeldelt, pöndörödő levelei javítják a helyiség levegőjének minőségét. Kivonják a légtérből a mérgező gázokat, emelik a páratartalmat, és így egészséges környezetet teremtenek a bent lakók számára.

Páfrányszerepek

Munkatárs

A páfrány kiváló ösztönző munkatárs lehet az irodában: igazi nagyfőnök. Olyan környezetet teremt körülötted, ahol öröm a munka. Helyezd egy talapzatra, és élvezd egyszerűségének szemet gyönyörködtető látványát. Természetes zöld színe megnyugtat, segíti a koncentrálást, így a munka is hatékonyabb lesz.

Az év szobanövénye: a páfrány

 

Vacsoravendég

A páfrány jól mutat a tálcára helyezett csészékben, a tálalópulton vagy az asztalon. A csipkemintás falburkolat és a páfrány finoman szeldelt, csipkeszerű levelei nagyon jól illenek egymáshoz, mindegyiknek különleges, elbűvölő a textúrája. A növény élénkzöld színe a kék edényekkel különösen üde, friss hangulatot teremt.

Az év szobanövénye: a páfrány

 

Konyhai kisegítő

A páfrány a konyhában is frissíti a levegőt. Egyszínű térben igen látványos hatása van, a világos és sötét színek között pedig kontrasztot képez – rafinált, modern megoldás! A páfrány a konyhai edények rendezetlenségének szépségét is erősíti. Mintha azt suttogná: gyere beljebb, és nézz meg jobban!

Az év szobanövénye: a páfrány

 

Lakótárs a nappaliban

Az élénkzöld szín és a formák elbűvölő játéka rengeteg dekorációs ötletre ad lehetőséget. Egy páfránnyal beültetett faállvány például remek térelválasztóként is funkcionálhat. A fekete és fehér szín kettősébe beékelődő zöld árnyalat különleges hatást kelt. A változatos, finom textúrák csodálatos hátteret adnak a páfrány milliom finom levélkéjének tömegéhez.

Az év szobanövénye: a páfrány

 

Forrás: Holland Virágiroda

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top