Otthon

4 szuper húsvéti asztaldíszítési tipp

A húsvét a nagy falatozások ideje, de nem mindegy, hogy az ünnepi terítéket milyen gusztusosan tálaljuk. Az ügyesen megválogatott színes, illatos virágok pompás díszítőelemként szolgálhatnak, de egyéb ötleteket is adunk, amivel feldobhatod a hangulatot.
Virágoskert az asztalon

A csokorba szedett, különböző fajtájú és színű virágok frissességet, üdeséget kölcsönöznek az ünnepi asztalnak, ráadásul azt az érzést keltik bennünk, mintha egy csodálatos tavaszi kertben költenénk el ebédünket.

 

Szórj szét az asztalon színes tojáscukorkákat
Szórj szét az asztalon színes tojáscukorkákat

A pasztellszínű terítékhez válasszunk hasonló színárnyalatú vázákat, és szorosan egymás mellé állítva helyezzük el őket az asztal közepére. A teríték vidám hangulatát az asztalon szétszórtan elhelyezett tojáscukorkákkal varázsolhatjuk még bohókásabbá.

Ha szép idő van, vonuljunk ki a kertbe vagy a teraszra...
Ha szép idő van, vonuljunk ki a kertbe vagy a teraszra…

Tipp: A nevek kezdőbetűjéből álló ültetőkártyát színes dekorfilcből vágjuk ki, és állítsuk a teríték melletti pohár oldalához. Díszítés gyanánt helyezzünk el egy-egy fej nárciszt az üvegpohár belsejébe.

Illatozó szalvétadísz

Ha van virágoskertünk, akkor az alábbi harmonikus dísz elkészítése nem igényel különösebb utánajárást, ellenkező esetben irány a virágüzlet.

Helyezz friss tavaszi virágcsokrot a tányérokra
Helyezz friss tavaszi virágcsokrot a tányérokra

Vágjuk le a nárciszok szárát úgy, hogy a csokorba rövidebb-hosszabb szárú virágok kerüljenek, kössük át a szárukat színes selyemszalagokkal, majd helyezzük a csokrot a tányérban lévő textilszalvétára. Az összeállítás más színekkel és virágokkal is nagyon jól mutat.

Evőeszköztartó szárnyasokkal

Húsvéti asztaldíszítési tippekAz ünnepi asztal vidám színfoltja lehet az élénk színű, csibés evőeszköztartó zsákocska. Többféle színvariációban készíthetjük el a kis tasakokat. A nekünk tetsző színű filcet hajtsuk félbe, majd vágjunk ki egy-egy 12 × 14 cm-es darabot belőle. Helyezzük egymásra a két kivágott filcdarabot, a felső szegélyét vágjuk le cikcakkollóval, majd a tasak két szélső oldalát, valamint az alsó szegélyét öltögessük össze hímzőfonallal.

A csibéket a tasak színétől eltérő színű filcből vágjuk ki, a tarajhoz, valamint a szárnyhoz való anyagot pedig bármilyen maradék anyagból vágjuk ki, és ragasszuk a csibe oldalára. Szemnek apró gyöngyöt használjunk, és ugyanezzel díszíthetjük a farktollak végeit és a nyakat is. Az elkészült csibét ragasztóval rögzítsük a zsákocska elejére.

Alapanyagok, kellékek: narancssárga, kék, citromsárga filc, maradék színes textília, hímzőfonal, tű, cikcakkolló, fekete gyöngy, ragasztó.

Csibés ültetőkártya

Húsvéti asztaldíszítési tippekAz evőeszköztartónál felhasznált sablonnak most nagy hasznát vehetjük, hiszen az ültetőkártyát is díszíthetjük ugyanezzel a csibemintával. A sablont helyezzük a filcre, rajzoljuk körbe, majd vágjuk ki. A tarajat és a szárnyat a maradék szövetanyagból vágjuk ki, és ragasszuk a testre. Apró gyöngyökkel díszíthetjük a pipi nyakát, a farktollak végeit, és a szemnek is ezt használjuk.

Egy kb. 15 × 20 cm-es – tetszőleges színű – kartont hajtsunk félbe, majd az iratlyukasztó segítségével lyukasszuk ki a kártya alsó szegélyét. A szaténszalagot fűzzük át a lyukakon a kép szerint, majd az így kapott tasakba bújtassuk be az összehajtogatott textilszalvétát. A csibét ragasszuk fel a kártya elejére, majd fehér festékkel írjuk a kártya jobb alsó sarkába a nevet.

Alapanyagok, kellékek: sárga, kék, piros karton, színes dekorfilc, olló, ragasztó, színes szaténszalag, maradék szövetanyag, fekete gyöngy, iratlyukasztó.

Gyerekhúsvét

Húsvéti asztaldíszítési tippekHa sok a gyerek vendég, biztos sikerre számíthatunk ezzel a mókás finomsággal. Az ízletes és tréfás muffinnal egészen biztosan levehetjük a lábukról a lurkókat. Készítsük el kedvenc ízesítésű muffinunkat, majd miután kisült, emeljük ki a sütőpapírral együtt, és hagyjuk kihűlni a süteményeket.

A marcipánmasszából vágjunk le keskeny csíkokat, és gyúrjunk két golyóbist a szemeknek, egy oválisabb darabot pedig az orrnak. A natúr színű marcipánt egy kevéske ételfesték hozzáadásával színezhetjük pirosra. A nyuszi szemeit és az orrát porcukor és egy kevéske víz keverékéből álló masszával rögzítsük a sütihez. A bajusznak szánt spagetti tésztát daraboljuk fel egyenlő hosszúságúra, és tűzdeljük bele az orrba. A sütemény egyetlen étkezésre nem alkalmas része a nyuszi füle és a foga, ezeket kartonból vágjuk ki, és az orr alatt, illetve a szemek mögött ejtett apró bevágásba dugjuk be a papírokat.

Alapanyagok, kellékek: muffinsütő, sütőpapír, a kiválasztott fajta muffinhoz szükséges alapanyagok, marcipánmassza, porcukor, víz, spagetti tészta, kartonpapír, ételfesték, kés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top