Otthon

15 tipp, hogyan legyen szuper a gyűjteményed

Könyv, hűtőmágnes, faragott elefánt, kaktusz, bakelitlemez, porcelánbaba, vagy bármi legyen is a mániád, ne rejtsd el felhalmozott kincseidet! Hiszen egy jól eltalált, ízlésesen elrendezett gyűjtemény otthonod dísze lehet.

Biztosan te is gyűjtesz vagy gyűjtöttél valamit életed során. Mások furcsán néztek rád, vagy csak csóválták a fejüket, te mégis kitartóan ragaszkodtál furcsa hóbortodhoz, amit talán még ma is űzöl. Nyugodj meg, nem vagy egyedül. A legtöbben ugyanis gyűjtögetünk ezt-azt, szórakozásból, szenvedélyből, babonából, vagy egyszerűen csak azért, mert örömet okoz. Azt mondják, az egyre bővülő kollekció valamiféle biztonságérzetet ad a zavaros, folyton változó világban. Emellett egy jól eltalált, személyiségünkhöz illő gyűjtemény kicsit különlegesebbé tesz, lelkileg gazdagít bennünket, tehát igenis mutassuk meg mindenkinek, aki otthonunkba látogat! A gondos, ízléses elrendezés révén gyűjteményünk a lakás dísze, büszkesége lesz. Ehhez adunk ötleteket.

15 tipp, hogyan legyen szuper a gyűjteményed


1.
Gyűjteményed sokat elárul a gazdájáról, vagyis rólad. Ezért jól gondold meg, mit gyűjtesz! Lehetőleg olyat válassz, amivel tudsz azonosulni, ami tetszik és érdekel. Ha például a színes bőrű törzsi figurákat tényleg magadénak érzed, akkor oké, de ha csak divatmajmolás van mögötte, már nem az igazi a dolog…

2. Különítsd el a gyűjteményt más dísztárgyaktól, mert úgy mutatnak igazán jól, ha egyedül uralják a teret. Vagyis szentelj nekik egy külön polcot, vitrint. Ha a falra kerülnek (képek, maszkok, legyezők), szánj nekik külön felületet, ne keverd más stílusú dolgokkal!

15 tipp, hogyan legyen szuper a gyűjteményed
15 tipp, hogyan legyen szuper a gyűjteményed

3. Ügyelj az ízléses elrendezésre! Mintha csak egy kirakatot rendeznél be, addig próbálgasd, alakítgasd, míg meg nem találod a legtökéletesebb változatot. Néhány alapszabály: A kisebb dolgok kerüljenek előre, míg a nagyobbak hátra, hogy minden jól látszódjon. Ne legyen zsúfolt az összkép, az egyes darabok ne nyomják el, hanem erősítsék egymást! Ügyelj a színek harmonizálására is!

4. Csoportosítsd kincseidet, például méret, anyag, típus, származás vagy téma szerint.

5. Az apró dolgok látványosan tárolhatók bonbonosdobozban, vagy akár tojástartóban is, mert azokat eleve kis rekeszekre osztják. Arany vagy ezüst festékszóróval fújd le a dobozokat, esetleg béleld ki egy mutatós szövettel vagy selyempapírral, és máris dekoratív helyet varázsoltál miniatűr értékeidnek.

6.
De készíthetsz nekik kiállítópolcot is: hosszúkás dobozokat (kitűnő például az átlátszó fólia doboza) ragassz egymásra, hogy lépcsőt alkossanak, majd borítsd be egy szép szövettel. Ezen igazán büszkén sorakoznak majd apróságaid.

7. A porcelánból, kerámiából, üvegből, fából vagy egyéb anyagból készült figurák szuperül mutatnak tükörlapon, mert minden oldaluk visszatükröződik. Üvegboltban kapsz méretre szabott tükörlapot, melynek éleit célszerű színes ragasztószalaggal bevonni.

15 tipp, hogyan legyen szuper a gyűjteményed

8. Ha egyedi gyűjteményed nem éppen a kiállítható fajtából való, akkor se keseredj el, mindennek megvan a módja! Papíralapú gyűjtemény esetén (szalvéta, bélyeg, képeslap, régi iratok, újságok stb.) jó ötlet a bekereteztetés. Persze valószínűleg nem fogod a több ezer darabos szalvétagyűjteményeddel kitapétázni a falat, de a kedvenc darabjaidat igenis kiteheted, ezzel is jelezve érdeklődésedet. Ragaszd fel őket egy kartonlapra, majd készíttess nekik keretet! Ha köveket, préselt virágokat, terméseket, kagylókat stb. gyűjtesz, készíts valamit saját kezűleg, és használd díszítésnek a gyűjteményed! Remekül mutat például egy kagylókkal megspékelt képkeret, egy kőből készített festett levélnehezék, egy préselt virággal díszített könyvjelző vagy egy színes termésekkel megtöltött üveg. Légy kreatív!

Mi mindent lehet gyűjteni? Egy kis kedvcsináló, ha még nincs saját hóbortod.
• Régi könyveket, vagy könyveket egy szerzőtől, esetleg egy sorozat darabjait;
• figurákat, faragott dolgokat egy témában, például állatokat (divatos az elefánt, a macska, a teknős, melyeket ázsiai boltokban tucatszámra találsz, de ha szereted a kihívásokat, válassz egy kevésbé jellegzetes állatot);
• perselyt;
• szélharangot;
• velencei vagy afrikai maszkokat;
• legyezőt;
• plüssmacit (főleg a régiek különlegesek), vagy egy adott rajzfilmhőst ábrázoló játékokat (Micimackó és társai igazán népszerűek);
• porcelánbabát;
• kaktuszt;
• kulcstartót;
• régi műszaki cikkeket, például rádiót, varrógépet, írógépet;
• régi pénzeket;
• bélyegeket;
• képeslapot;
• szalvétákat;
• gyertyákat;
• faliképeket, festményeket egy témában, stílusban.
Konyhában:
• sótartót;
• tojástartót;
• bögrét, söröskorsót, kávéscsészét téma, stílus vagy szín alapján;
• hűtőmágnest;
• színes üvegeket;
• bármilyen konyhai eszközt egy témában, divatos például a kacsa vagy a tehénke.

9. Mindig jegyezd le kincseidről a fontos adatokat, például hogy egy-egy darab honnan származik, mikor jutottál hozzá, kitől kaptad, mit érdemes tudni róla. Ezt teheted úgy, hogy eltávolítható kis címkét ragasztasz az aljára, hátuljára. Vagy a címke a tárgy előtt kap helyet, mint a kövek, ásványok esetében. De adhatsz nekik számot, és készíthetsz egy külön füzetbe is feljegyzéseket.

10. Igyekezz minél többet megtudni hobbidról és az egyes darabokról. Ha tényleg érdekel a téma, ezt amúgy is örömmel teszed. Egészen másképp hat a dolog, ha gyűjteményed nemcsak szép, de tudsz is róla mondani valamit (nem csak az árát). Ráadásul számodra is érdekesebbek lesznek az egyes darabok.

11. Óvd a gyűjteményed! Azaz ne fogdosd feleslegesen, ne tedd ki napsütésnek (kivéve persze a növényeket) és rendszeresen portalanítsd! Az apró dolgokat szerencsésebb csipesszel kezelni.

12. Gyarapítsd a kollekciót! Az antikváriumok, de még inkább a bolhapiac elsőrangú vadászterületnek számít, ahol igazán különleges, sokszor régi darabokkal gazdagodhatsz.

13. Ismerkedj össze olyanokkal, akik ugyanazt gyűjtik, mint te. Internetes fórumokon csereberére is van lehetőség.

14. Mondd el a barátaidnak, mit gyűjtesz, és kérd meg őket, ha látnak hasonlót, gondoljanak rád.

15. Soha ne dobd ki a gyűjteményed! Lehet, hogy egy idő után megunod, feleslegessé válik, vagy már túl sok polcot foglal, de még mindig jobb helyet szorítani neki a padláson, mint évek múlva azon bánkódni, milyen jó lenne még egyszer megnézegetni, és gondtalanul nosztalgiázni…

Te mit gyűjtesz? – fórum » Gyűjtemény.lap.hu »
Mackógyűjtők ide! – fórum » Kártyagyűjtők.lap.hu »
Szalvétagyűjtőknek – fórum » Hobbi.lap.hu »
Plüssállatok tárolása – fórum » Bélyeg.lap.hu »
Gyűjtsünk együtt! – fórum » Szalvéta.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top