Otthon

4 kíméletes módszer az illatos lakásért

Legalább három jó okot tudunk, amiért érdemes a vegyi anyagokkal teli légfrissítőket lecserélni: a natúr megoldások olcsóbbak, nemigen károsítják a környezetet, és a gyáriaknál sokkal egyedibb illatkompozíciókkal is kísérletezhetünk.

Feltűnt már, hogy gyakorlatilag minden tévés reklámblokkban jut pár másodperc valamiféle lakásillatosító-hirdetésre? Mindeközben arról csak ritkán esik szó, hogy hányféle ismeretlen, gyakran az egészségre és a környezetre is káros vegyi anyag szabadul a levegőbe a mesterséges illatokkal együtt – ráadásul ezek az illatok, még ha elsőre kellemesnek is tűnnek, valójában sablonosak és sokszor zavaróan műviek. Nézzük hát, hogy milyen természetesebb alternatívák kínálkoznak a szagok elűzésére.

Illatos gyertyák

Nem mondom, hogy én tartom el az illatgyertyagyártókat, de ritkán sikerül üres kézzel távoznom az olyan boltokból, ahol nagy a választék a különleges, színes mécsesekből és viasztömbökből. Teszem mindezt annak ellenére, hogy a nálam élénkebb zöldek gyertyaügyben is kongatják a vészharangot, mivel a hagyományos gyertyák alapja paraffin, vagyis kőolajszármazék, továbbá az illat- és színezőanyagok is szintetikusak. Az ilyen gyertyák égése során sokféle káros szerves vegyület, nehézfém, valamint korom és füst kerül a zárt tér levegőjébe, megnő a finompor-koncentráció, ez pedig nem kifejezetten tesz jót a tüdőnek (ugyanez igaz a füstölőrudakra is). De hát szeretek veszélyesen élni, úgyhogy az illat és a hangulat kedvéért időnként meggyújtok egy-egy ilyen gyertyát a lakásban – nyilván nem beszélhetünk óriási rizikóról, ha nem nonstop égetsz négyzetméterenként huszonhárom gyertyát, és rendszeresen szellőztetsz is.

Hogy a gyertya minél kevésbé kormozzon, a kanócot vágd a lehető legrövidebbre, és elfújás helyett inkább nedves csipesszel vagy gyertyakoppantóval oltsd el.

Kedvencek:

IKEA Tindra illatosított gyertya »
L’Occitane Verbena gyertya »

 

Tindra (IKEA, 390 Ft); Verbena Candle (L'Occitane, 5.490 Ft)
Tindra (IKEA, 390 Ft), Verbena Candle (L’Occitane, 5490 Ft)


Természetes gyertyák

Aki biztosra akar menni, annak sem kell kitiltania a gyertyákat a lakásból, csak más alapanyagokban kell gondolkodnia.

Az egyik igazán természetes megoldás a méhviaszból készült gyertya pamutkanóccal. Az alapvetően aranysárga színű méhviaszt változatos formájúvá lehet önteni, faragni vagy sodorni (akár házilag is), és sokszor piros, zöld vagy kék árnyalatban is kapható. Mivel jellegzetes mézillata van, sokan csak a téli időszakban használják szívesen.

Méhviasz gyertyák
Méhviaszgyertyák

 

A másik remek opció a szójagyertya. Ez nemcsak természetes, de még állati eredetű anyag sincs benne, úgyhogy a vegánok sem panaszkodhatnak – feltéve, hogy hajlandóak külföldről megrendelni, itthon ugyanis eddig nem találkoztam sehol a szójababból készült, finom illatú gyertyával. Ezek a natúr termékek valamivel drágábbak a paraffinos gyertyáknál, viszont hosszú ideig égnek, és legalább pontosan lehet tudni, hogy miből készülnek.

Méhviaszgyertyák »
Mézesház »
Szójagyertya »

Illóolajok

A százszázalékos illóolajok végtelen variációs lehetőséget kínálnak, ha egyéni illatokra vágyunk. Akár az aromaterápia alapjaiban is érdemes kicsit elmerülni, ha szeretnél mindig az aktuális hangulatodhoz, fizikai állapotodhoz passzoló illatkombinációt varázsolni, hiszen egész más hatása van például a gyümölcsös, citrusos illatoknak, mint – mondjuk – a fűszerolajoknak vagy a virágkivonatoknak. Az illóolajok tetszés szerint keverhetők egymással, és többféle módon lehet őket párologtatni.

A legegyszerűbb, ha egy erre fenntartott kis edénybe vizet teszel, belecseppentesz a kiválasztott olajokból, majd a legalacsonyabb fokozaton alágyújtasz a tűzhelyen, és hagyod illatozni. Az aromalámpás még hangulatosabb: ilyenkor a teamécses lángja melegíti a felette levő kis üveg- vagy porcelánedényt, amelybe a vízzel kevert illóolaj kerül. Azonnali illatosításhoz jól jön, ha egy rendesen záródó, kisebb pumpás flakonba előre elkészíted a lakás illatát: 2 deci desztillált vízzel vagy tiszta szesszel keverj össze 6-8 csepp olajat, és használat előtt jól rázd össze. A porszívó zsákjára is cseppenthetsz egy kevés illóolajat, így a gyakran érezhető állott porszag eltűnik.

Mivel a natúr fa jól beissza az olajat, állandóan illatozó dekorációnak sem rossz, ha fogsz néhány kisebb-nagyobb fagolyót, aztán színes szalagokra felfűzve – vagy csak egy tálba elszórva – elhelyezed a lakás stratégiai pontjain, és időnként újra rácseppentesz az olajokból.

Egyre több helyen lehet látni illatosítópálcákat is: az alkoholos-illóolajos elegy a zárt üvegből csak annyira párolog, amennyit a beletűzdelt bambuszpálcikák magukba szívnak.

Aromax illóolajok »
Naturland illóolajok »
Illatos bambuszpálcák »

Illatok a konyhából

A legkézenfekvőbb, legegyszerűbb, legtermészetesebb és legolcsóbb illatosítási megoldást a konyhában fellelhető alapanyagok jelentik. Karácsony környékén talán egyértelműnek tűnik, hogy fahéjas-szegfűszeges elegyet forraljunk a tűzhelyen, de az év többi részében már ritkán nézünk szét a fűszerek és a növények között, ha illatokat keresünk. Ugyanezzel a párologtatós módszerrel a narancshéj, a citromhéj, az alma is szóba jöhet, de kipróbálhatod a gyömbért, a szerecsendiót, a citromfüvet és az ánizst is.

Kifejezetten kellemes légfrissítő a menta: egy maroknyi borsmentalevelet forralj fel 1 liter vízben, majd hagyd alapjáraton párologni. Mobilabb illatosítási lehetőséget jelent, ha kis tálban vagy csészében egy-két teáskanálnyi természetes vaníliakivonatot teszel az illatosítandó területekre. És persze ne feledkezz meg a rendkívül sokoldalú szódabikarbónáról sem: ez nem illatosít, a kellemetlen szagokat viszont elnyeli, úgyhogy nyugodtan tegyél ki belőle egy-egy tálkányit a lakás több pontjára.

5 pofonegyszerűen elkészíthető szobai légfrissítő » Gyertya.lap.hu »
2 szuper potpourrirecept » Aroma.lap.hu »
Illatos lakás – fórum » Illatosító.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top