Otthon

Vegyszerek helyett

Gondoltad volna, hogy naponta érintkezel vegyszerekkel? Megmutatjuk, hogyan tudod helyettesíteni a különféle kemikáliákat természetes anyagokkal, akár takarításról, akár illatosításról legyen szó!

Az Európai Parlamentben fél éve új, átfogó jogszabályt fogadtak el a (háztartásokban is használt) vegyi anyagok szabályozásáról. Ezen kemikáliák káros hatásai ugyanis nem elhanyagolhatók: túlzásba vitt alkalmazásukkal környezetünk mellett saját szervezetünket is mérgezzük.

Szervezetünk naponta érintkezik a szintetikus vegyipar termékeivel. Ebbe a csoportba a hagyományos háztartási kemikáliák mellett beletartoznak a kozmetikumok, a gyógyszerek, a műanyagok és a különböző adalék anyagok is. Vegyi anyagok vannak az élelmiszereinkben, a műszaki cikkekben, vegyszerekkel kezelik az ivóvizet és sokszor a mezőgazdasági terményeket is.

Az alábbiakban bemutatjuk, milyen vegyszerekkel találkozunk nap mint nap, és ezek mit okozhatnak. Jó tudni: a legtöbbjük könnyen helyettesíthető természetes anyagokkal.

 

Magyar ökocímke
Egy termék kedvező környezeti jellemzőire való utalás (öko, bio, zöld) tudományos kérdéskörbe tartozik. Magyarországon az EU-s címke mellett az egyetlen hiteles (gyártótól, forgalmazótól független intézmény által kiadott), általános ökocímke a Környezetbarát termék védjegy. További információ a védjegyről és a tanúsított termékekről: www.kornyezetbarat-termek.hu.

Súrolók, mosogatószerek, vízkőoldók, lefolyótisztítók

A különféle otthoni tisztítószerek irritálják a bőrt, a szemet és veszélyesek az egészségre.

A súrolóporok klórozott hatóanyagokat és foszfátot tartalmaznak, némelyik mosogatószerben pedig erős savak, illetve lúgok (nátrium-, kálium-hidroxid) vannak. Sőt egyes esetekben még rákkeltő benzolt is találhatunk bennük.

A vízkőoldó szerek erős savak, a lefolyótisztítók általában erős lúgok. Maró hatásúak, a bőrre kerülve égési sérüléseket okozhatnak. Károsítják a környezetet, felborítják a mikrobiológiai egyensúlyt.

Mit tegyünk?

• Az oldószeres helyett vásároljunk vízalapú tisztítószert. Szerves anyagok használatakor növényi eredetűt vegyünk, és ne kőolajszármazék-tartalmút, mert azok lassabban bomlanak le.

• Edénytisztításnál főleg ecetet, citromot használjunk.

• Súroláshoz a konyhasó, a mosószóda vagy a szódabikarbóna erejét vegyük igénybe.

• Ha el akarjuk tüntetni mosógépünkből a vízkövet, akkor szintén ecetet használjunk. Évente egyszer öntsünk a gépbe két liter 20%-os ecetet, majd indítsunk el egy 60 °C-os programot. Az első öblítés után állítsuk le a gépet, hagyjuk benne állni egy napig, másnap melegítsük fel újra, és fejezzük be a programot!

 

Bútorápolók, szőnyeg- és ablaktisztítók

A bútorápolók, a szőnyeg- és ablaktisztítók különböző mértékben irritálják a bőrt és a szemet. Az üvegtisztítók rendszeres használata károsíthatja a májat és a vesét, tartós belélegzése halált is okozhat.

Az ablaktisztító szerek használata során felszabaduló gőzök tűzveszélyesek, ezért ne dohányozzunk, miközben velük dolgozunk!

Mit tegyünk?

• Az ablakok tisztításánál ecetes vizet használjunk.

• A bútorokat lehetőleg méhviasszal ápoljuk, de az olíva- és a lenolaj is megfelel erre a célra.

• A szőnyeg konyhasóval átkefélve visszanyeri eredeti színét, a foltokat gyakran egy samponos átmosással is ki lehet tisztítani.

 

 

•A krómozott felületeket almaecettel vagy tömény alkohollal kezeljük.

Mosószerek, öblítők

A mosószerek bőrirritáló hatásúak, de mérgezőek is lehetnek, és károsítják az élővizeket. Az öblítők gyakran allergiát kiváltó illatanyagokat tartalmaznak. A mosószerekből a környezetbe, a természetes vizekbe kerülő foszfor felborítja a biológiai egyensúlyt.

Mit tegyünk?

• Vegyünk foszfátmentes mosóport! Kísérletezzük ki, mekkora a legkisebb elegendő mosóporadag, mert ez nem feltétlenül egyezik a csomagoláson feltüntetett mennyiséggel.

• A mosószóda vagy a reszelt mosószappan automata mosógépben is használható.

• A fehér ruhákhoz citromlevet, a színesekhez ecetet öntsünk a szín megtartása érdekében.

• Kerüljük az illatosító, selymesebb érzést adó vagy száradást könnyítő adalékanyagokat.

Fertőtlenítőszerek

A fertőtlenítőszerek javarészt nátrium-hipokloritot tartalmaznak. Ha a hipó savval, például vízkőoldóval keveredik, mérgező klórgáz fejlődik! Ez a tüdő károsodását is okozhatja. A fertőtlenítőként használt fenol és krezol pedig rákkeltő.

Mit tegyünk?

• Ha mégis szükség van fertőtlenítésre, ne feledjük: a forró víz szinte minden kórokozót elpusztít! A konyhasó és az ecet keveréke nagyszerűen tisztít és fertőtlenít.

Illatosítók

A mesterséges levegőillatosítók minden típusa, a spray, az illatgyertya, az elektromos párologtató, az illatosítógél jelentős mennyiségben bocsát ki egészségre ártalmas, illékony szerves vegyületeket. A füstölők rákkeltő benzolt juttatnak a levegőbe.

Mit tegyünk?

• A rossz szagok ellen szellőztessünk.

• Tartsunk szobanövényeket.

• Illatosításra használjunk szárított növényeket (levendulát, citromhéjat, mentát) vagy illóolajat!

Melyik anyagokat kerüljük?

Táblázatunkból megtudhatod, milyen anyagokat kell kerülnöd a különböző háztartási kemikáliákban. Ellenőrizd a címkéket!

 

 

Vegyszer A benne található veszélyes anyagok
Súrolópor foszfát, nátrium-, kálium-hidroxid, benzol
Bútorápolók, szőnyeg- és ablaktisztítók glikol-alkil-éter, dietilén-dioxid, ammónium
Mosószerek, öblítők foszfor, nátrium-hipoklorit
Fertőtlenítőszerek nártium-hipoklorit, triklozán
Illatosítók formaldehid, dietil-ftalát, benzol

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top