Otthon

Praktikus lakberendezési tippek a sztárbelsőépítésztől

A konyhádban már mozdulni sem lehet? A hálószobád sötét és unalmas? Jellegtelennek érzed a nappalit? Candice Olson sztárbelsőépítész minden lakásproblémára megoldást nyújt.

A Lakberendezés mindenkinek című műsor belsőépítésze minden lakásproblémára megoldást nyújt. A sorozat egyes részeiben Candice Olson, a több dizájnerdíjat is elnyerő kanadai lakberendező egy-egy szobát alakít át a legújabb trendeknek és a tulajdonosok elvárásainak megfelelően – közben praktikus tanácsok tucatjával látja el a nézőket.

Candice néhány lakberendezési tippje az alábbiakban olvasható.

A szobabelső kialakításának alapkérdései

Nappali szoba
• Nehéz mindig a legújabb divatnak megfelelően berendezni, ezért érdemes fehér falat választani, hiszen megfelelő kiegészítőkkel – lámpák, vázák, párnák, képek – így bármikor az új trendhez alakíthatjuk a szobát.

• A zsúfoltság, rendetlenség látványát elkerülhetjük, ha a holmikat stílusos (nádból, bambuszból vagy modern, élénk színű műanyagból készült) dobozokba pakoljuk, és így helyezzük fel a polcokra. Végszükség esetén ezek a dobozok a dohányzóasztal alá is rejthetők, ha azt egy ízléses, földig érő asztalterítővel borítjuk.

Hálószoba
• Ide választhatunk „vad” színeket: például vöröset vagy padlizsánlilát arannyal. Az élénkvörös szín intenzív hatást gyakorol a szervezetre: emeli a pulzusszámot és szaporítja a légzést. A hálóban szerelmi szenvedélyt növelő hatást érhetünk el vele – ám a túl sok piros inkább a düh- és haragérzetet fokozza.

Nappali, Candice elképzelései szerint
Nappali, Candice elképzelései szerint

• Ha kicsi az ablak ebben a helyiségben, nagyobb tér látszatát kelthetjük, ha a karnist nem közvetlenül az ablak fölé, hanem a mennyezethez közelebb helyezzük el, hogy a függöny és sötétítő onnan omoljon alá a földig.

Konyha
• Elsődleges szempont legyen a hűtőszekrény-tűzhely-mosogató háromszögének ideális kialakítása: ezek úgy helyezkedjenek el, hogy akadálymentesen minél könnyebben mozoghassunk köztük.

• Ebben a helyiségben is érdemes a kiegészítőkre helyezni a hangsúlyt: a natúrszínű berendezést egyedivé teheti egy kézi festésű kenyérpirító, méhecskés vajtartó, mókás figurákkal álcázott só- és borstartó, és természetesen a gyümölcskosár.

• A narancssárga növeli az étvágyat és segíti az emésztést, így konyhánk domináns színe lehet.

Fürdőszoba
• A sötét csempéjű fürdőszoba igen divatos, de ha ezt a megoldást választjuk, oda kell figyelnünk a fal rendszeres tisztítására, mert a vízkő miatt a vízcseppek hamar nyomot hagynak. Választhatunk többféle színű csempét, hogy az azokból kialakított mintákkal tegyük változatosabbá a fürdőt.

• A helyszűke és a kaotikusság itt is gondot jelenthet: a nem mindennap használt fürdőszobakellékeket helyezzük dobozokba, és rejtsük kis szekrényekbe, vagy tegyük a polcra! Ez különösen ajánlott, ha a kisgyermek is van a családban, hogy a veszélyes vegyszerekhez, eszközökhöz ne juthasson hozzá.

Gyermekszoba
• Nemcsak a lakberendezési trendek változnak gyorsan, de a gyerekek ízlése is, ahogy növekszenek. Válasszunk ezért semleges színű (fehér, natúrfa, barna) bútort, amely akár a gyermek középiskolás éveit is átvészeli, viszont engedjük, hogy a falakat és kiegészítőket szíve szerint változtassa – még akkor is, ha csokibarna, lila vagy neonszínű falat szeretne!

• A kiegészítők variálásával bármikor új külsőt adhatunk a szobának: egy új színes ágytakaró, modern reprodukciók a falra, népszerű képregényfigurákkal ellátott párnák és kényelmes babzsákfotelek a kisiskolások és a lázadó tinédzserek ízléséhez igazíthatók.

Fehér falak – az örök divat

Ha azt hinnénk, hogy a fehér fal jellegtelen vagy divatjamúlt – tévedés! Egyfelől a fehérnek több árnyalata van: kékes, drappos vagy rózsaszínes; másfelől pedig a legjobb háttér ahhoz, hogy saját stílusunknak megfelelő enteriőrt alakítsunk ki, vagy a legfrissebb trendekhez igazítsuk a berendezést.

1. A fehérnek több árnyalata van, amely különböző hangulatot ad a helyiségnek: a sárgába, drappba hajló fal családias, tradicionális benyomást kelt, míg a kékes-, szürkésfehér a hűvösebb, modern stílus háttere lehet.

2. Ha tojáshéj- vagy csontfehér falat választunk, ezekhez a remekül illik a fekete kiegészítő, ezzel ultramodern, minimalista hatást kölcsönözhetünk a szobának. A bézs-fehér fal remek háttere lehet az elegáns, kifinomult, barna és arany kiegészítőkkel, bútorokkal berendezett lakásnak.

3. Ha a fal sárgás-, rózsaszínes fehér, a szobát élénkké tehetjük narancssárga, piros, rózsaszínű, lila kellékekkel (párnák, vázák, lenyomatok stb.), ezzel fiatalos, laza hatást adva a szobának.

4. Ha számos szép, értékes képzőművészeti tárggyal, népművészeti alkotással rendelkezünk (festmény, rézkarc, faragványok, szobrok stb.), ezek jobban érvényesülnek sima fehér, mint színes, mintás fal előtt.

5. Ha szeretjük a növényeket, akkor is jó választás fehér fal: sok nagy levelű növénnyel trópusi hangulatot, míg színes csokrokkal barátságos vidéki otthon hangulatát érhetjük el anélkül, hogy ízléstelen, erőltetett lenne az összhatás.

6. Ha szeretnénk a fal díszítésével jellegzetesebbé tenni a szobát, alkalmazhatunk bordűrt, díszlécet, gipszstukkókat vagy rozettát – ezek leginkább fehér falon mutatnak jól, mert így nem keltik a túldíszítettség érzetét.

7. A fehér falhoz választhatunk gazdag, különleges anyagokat. Ha modern szobabelsőt szeretnénk, vászon- vagy pamutfüggönyt válasszunk, ha azonban barokkos, nagystílű hatást akarunk elérni, használjunk brokát- vagy selyemfüggönyöket!

Még több tippet hallhatsz Candice-től a Lakberendezés mindenkinek (Divine Design) című sorozatban, amit szeptemberben és októberben szerdán 14.00-kor, szombaton és vasárnap 12.30-kor és 18.00-kor a Zone Club műsorán láthatsz.

 

Profi lakberendezés – fórum »
Lakásdizájn ötletek képekkel – fórum »

lakberendezés.lap.hu »
otthon.lap.hu »
kreatív.lap.hu »

Tipp: Candice Olson honlapja »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top