Otthon

Üvegfestés lépésről lépésre

Téged is elvarázsoltak már a templomok gyönyörű ólomüveg ablakai vagy a híres Tiffany-lámpák? Megmutatjuk, hogyan készíthetsz otthon te is hasonló kincseket – akár komolyabb kézügyesség nélkül is.

Mire lehet festeni?


Üvegfestéssel tulajdonképpen bármilyen üvegtárgyat lehet díszíteni: vázát, befőttesüveget, fűszeres üvegcsét, üveggömböt (bár messze van a karácsony, de igazán egyedi karácsonyfánk lehet, ha mi magunk készítjük a gömböket), üvegmécsest, üvegtálat, de akár tükröket, tükörcsempéket is. Az üvegfestés a mosogatást is bírja, ha a festéket a leírásának megfelelően kiégetjük.

Nagy gyakorlattal és tapasztalattal függőleges felületeket is lehet oldószeres üvegfestékkel festeni, de igazán könnyű dolgunk akkor van, ha az üveglapot vízszintes felületre tudjuk fektetni. A legkönnyebb síküveg lapokkal dolgozni, amelyek 2.0-ás verzióját hobbiboltok árulják: az üveglap szélén rézkeret fut végig, apró akasztóval. Tanulásra bármilyen letisztított üveglap megfelel, egyetlen dologra kell figyelni, hogy minden zsíros szennyeződéstől megtisztítsuk. Szakemberek az üvegtisztítót nem javasolják az üvegfelület megtisztítására, így én azzal nem is kísérleteztem, hanem bő szappanos vízzel mostam le az üveget.

Készülődés

Az üvegfestéshez szükséges néhány „egyértelmű” és néhány hasznos kiegészítő:

• ami mindenképpen szükséges: különböző színű üvegfesték,
• ami legtöbbször elengedhetetlen: kontúrfesték,
• amit érdemes kézközelben tartani: oldószeres lemosó, nagy tekercs papírtörlő és jó sok fülpiszka.

Az oldószeres festéket vízzel nem lehet kimosni az ecsetből, így két szín között célszerű papírtörlővel kitörölni. A fülpiszka pedig akkor tesz jó szolgálatot, ha kiszaladtunk a kontúrból, vagy ha lecseppentettük a festéket, és vissza kell törölnünk.

Kontúrfestéket többféle kiszerelésben lehet vásárolni, viszont a fémtubusos, vékony hegyű kontúrkiszerelésekkel a legkönnyebb dolgozni. Mielőtt azonban megalkotnánk életünk fő művét, érdemes kicsit kísérletezni, főleg a kontúrozással. Síküveg alá válasszunk először egy egyenes vonalakból álló mintát, és próbáljuk a vonalakat egyenletesen az üvegre másolni. Ezután csak az íveket kell megtanulnunk. Kontúrozásnál azonkívül, hogy egyenletes és lehetőleg vékony vonalakat húzunk, még arra kell ügyelni, hogy egy vonalrészt egyetlen mozdulattal rajzoljunk meg. A legtöbb kontúrfesték vízzel oldható, így ha nagyon elrontottuk, akkor vízzel le tudjuk mosni és újrakezdeni.


A boldogság kék madara – üvegfestés 3 lépésben

1. lépés: Ki kell választani – roppant bonyolult feladat a bőség zavarában – vagy meg kell rajzolni az üvegfestéshez a mintát. Saját dolgunkat egyszerűsítjük, ha a neten fellelt mintát kicsinyítéssel vagy nagyítással az üveglap méreteihez igazítjuk. Ha mi magunk rajzolunk vagy másolunk mintát, akkor a lapra először az üveglap formáját és méretét másoljuk át, ceruzával rajzoljuk meg a mintát, majd filccel húzzuk át a kontúrvonalakat.

 

2. lépés: A letisztított üveglapot helyezzük a mintára, és másoljuk át a kontúrvonalakat. Üvegfestéshez kontúrt többféle színben találhatunk. A legnépszerűbbek a fekete, a bronz-, az arany- és az ezüstszínek. A fekete kontúr előnye, hogy ha üvegfestéssel kicsit ráfestünk, a színe akkor sem változik meg. Kezdőknek inkább a fekete, haladóknak és profiknak inkább a színes kontúr javasolt. Ha átmásoltuk a mintát, a kontúrfestéknek legalább két óra száradást kell hagyni, különben elmaszatolhatjuk.

3. lépés: Színes üvegfestékkel ki kell tölteni a kontúr hézagait. Kisebb felületeket könnyebb egyenletesen befesteni, és általában a világosabb színekkel könnyebb festeni, mint a sötétekkel. A kész művet csak egy nappal később tudjuk a fény felé fordítani, különben a festék megfolyhat, és ezzel ezernyi bosszúságot veszünk a nyakunkba. A száradó üvegfesték fölé érdemes szellőző burát emelni, mert az apró szöszmöszök és porszemek a száradás folyamán beleragadhatnak.


Fejtetőre állított szabályok

A klasszikus üvegfestést többféleképpen meg lehet bolondítani. Egyrészt festhetünk kontúr nélkül is, mintha „temperával festenénk”, másrészt érdekes és impozáns hatást érhetünk el, ha függőleges felületen festünk, és hagyjuk a festéket itt-ott megfolyni.

Ezenkívül még a festési sorrendet is felcserélhetjük: először befestjük az üvegtárgyat, majd száradás után kontúrral rajzolhatunk rá mintát. Sötét borosüvegre vagy tükörre is festhetünk, de ilyenkor úgy kell bánnunk a kontúrfestékkel, mintha ceruza volna, és szabad kézzel megrajzolni vagy átmásolni a mintát. Befőttesüvegekre nagyobb kézügyesség nélkül úgy tudunk bonyolult kontúrmintát rajzolni, ha a befőttesüveg belső falához illesztjük – ha kell, ideiglenesen ragasztjuk a mintát –, és így rajzoljuk át.

Tipp: Üvegfestéssel mandalát is készíthetsz, amely alapja lehet rézkeretes üveglap, de egy nagyobb üvegezett képkeret is. Meglepő hatást érhetsz el, ha a keret hátlapját nem használod, csak az üveget erősíted a kerethez.

Matrica ablakra, műanyagra vagy csempére

Az üvegfestés másik módja, amikor lehúzható üvegfestékkel vagy más néven üvegmatrica-festékkel készítjük el a mintát, majd száradás után végső helyére ragasztjuk. A technika ugyanaz: először kontúrozni kell, majd utána kitölteni a kontúrok közötti részt. A „művet” először polietilén vagy polipropilén műanyag fóliára kell elkészíteni, majd száradás után óvatosan lehúzni és felragasztani. A kész minta ragad, külön ragasztót nem igényel a rögzítése, és bármikor áthelyezhető. Az üvegmatricák hátránya, hogy a minták színei műanyaghatásúak, nem olyan tiszták és csillogóak, mint az oldószeres üvegfestékek vagy a színezett üvegek.

 

Üvegfestés.lap.hu »
Ólomüveg.lap.hu »
Lakberendezés.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top