Otthon

3 tuti budapesti bolhapiac

Ha szombat délelőtt, akkor piac, lehetőleg használtcikk-piac. Ilyenkor nem rossz korán kelni, mert a cél, hogy felleljük azt a kincset, amely a sok lom között minket vár. Végigjártuk Budapest ócskapiacait.
Az egyetlen igazi ócskapiac: Ecseri

A legszebb régiségeket az Ecserin lehet megtalálni. Akad itt régi fogászati fúró, a Gránit porcelángyárból származó tányér és bögre (ezek a retrohullámmal értékelődtek fel), régi karosszék, festmények, nippek, üvegbura mindenféle régi csillárhoz, képkeretek, kisebb és nagyobb szekrénykék, régi fotók és érmék, bádogjátékok, leselejtezett reklám- és utcatáblák. Az elmúlt száz-kétszáz év bájos, megkopott lenyomata, mint egy időutazás, kalauzol bennünket a sorok között. Egy-egy tárgy nagymamánk lakásából vagy a szomszéd néni konyhájából ismerős. Az Ecserire bármikor jó kimenni, nézelődni. Szombatonként nagyobb a nyüzsgés, de akkor sem zavaró, hét közben és vasárnap kihaltabbak a piac utcái, kevesebb az árus is.

Ecseri piac (Fotó: Myreille)
Ecseri piac (fotó: Myreille)

Általában komoly listákat készítek a meg nem vásárolt holmikról, viszont ezen ésszerűségem egyetlen oka, hogy túl kicsi a lakás. Ám mindezek ellenére sohasem távozom üres kézzel. Az Ecserin az eladók már nagyon kiokosodtak, bóvlit csak mértékkel tartanak, legtöbbször specializálódnak (kedvencem a szerszámos, ahol soha semmit sem vettem még, de halomban állnak nála a csavarkulcsok), és igen járatosak a használtcikk-piacon. Külföldiek is szívesen látogatják a piacot, így a nagy kereslet következtében (tulajdonképpen az Ecseri a budapesti használtcikk-piac alfája és ómegája) általában borsos árat kérnek egy-egy régi holmiért. Persze nem lehet kihagyni az alkudozás játékát, de a kereskedők ritkán és keveset engednek, és akkor is csak hosszas unszolásra. Kezdő alkudozóknak szinte semmi esélyük sincs.

Ecseri piac (Fotó: Myreille)
Ecseri piac (fotó: Myreille)


Elérhetőség

Cím: Budapest XIX. kerület, Nagykőrösi út 156.
Megközelítés: autóval a legkényelmesebb, de a Boráros térről a 54-es busz is egyenesen odavisz
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 8.00–16.00, szombaton 8.00–15.00, vasárnap 8.00–13.00
Belépőjegy: nincs

Bolhapiac a PeCsában

 

Az első döbbenet rögtön a bejáratnál fogadja a kincsvadászt. Belépőjegyet kell venni, hogy bejusson a bolhapiacra. Az összeg nem sokkoló, hiszen csak 120 Ft (vagy 0,5 euró), nem is vacillál sokat a nép, hogy bemenjen-e, vagy sem, de kell néhány perc, hogy a keserű mellékízt száműzze. Talán van ilyen módi külföldön is, bár a romantikus lelkületű, régi holmik között kincset remélő nézelődő kevésbé üzletiesnek képzeli el a bolhapiacot. A bejárat után viszont igazi bolhapiacon találjuk magunkat. Jól megfér egymás mellett a régi mackó és a képkeret, a saját készítésű ékszer, a kopott műanyag pohár, a lyukas csipke és a régi napszemüvegek. Szerencsére elég sok asztal akad, ahol a búcsús vásárfián kívül igazi kuriózumokat lehet látni és venni. Olykor úgy érezhetjük magunkat, mintha egy múzeumban járnánk. Személyes kedvencem a fémdoboz- és darálókollekció, amelynek tényleg minden darabja megvehető.

PeCsa (Fotó: Myreille)
PeCsa (fotó: Myreille)

Az árak itt is borsosak, mármint ahhoz képest, hogy használt holmikról beszélünk, és az árusok nem nagyon engednek az árból (csak hosszas unszolásra és több tétel vásárlásakor engednek néhány száz forintot, nem sokat, éppen csak annyit, hogy a vevő elégedettséggel – „jó vásárt csináltam” – távozzon). A PeCsába 10 óra körül érdemes érkezni. Addigra mindenki kipakolta a portékáját, és a piac éppen annyira nyüzsgő, mint amire szükség van a piacoláshoz. Szerencsére az asztalok között kényelmes távolságot hagynak, így kellemes sétálni és nézelődni.

PeCsa (Fotó: Myreille)
PeCsa (fotó: Myreille)

Elérhetőség

Cím: Budapest XIV. kerület, Zichy Mihály út 14. (PeCsa)
Megközelítés:
70-es, 72-es, 74-es trolival vagy a kisföldalattival
Nyitva tartás: szombat–vasárnap 8.30–14.00
Belépőjegy vásárlóknak: 120 Ft. 14 év alatt és 70 év felett a belépés ingyenes!
Honlap: http://www.bolhapiac.com/

Verseny utcai piac


Fotó: Novák piac
Fotó: Novák piac

Minek is nevezzelek? Mindenki Verseny utcai piacként emlegeti, pedig a bejárata a Dózsa György útról nyílik, a táblán Novák piac szerepel, de ez ugyanúgy nem mond semmit, mint másik hivatalos neve, a Stadion Bazár. Őspestiek egyszerűen és rendszeresen Kismocskosként emlegetik, és ezzel pontosan le is írják ennek a piacnak a lényegét, amelyet jellemzően nem az úri közönség látogat. Itt tényleg mindent fel lehet lelni a híres porcelántól a csipketerítőn és leszakadt kutyafülén át az édességig és számítógépig. A legfárasztóbb, hogy mindent alaposan meg kell nézni, mert szép és ízléses régi tárgyak, valódi kincsek a legváratlanabb helyeken bukkannak fel. Olykor egy szutykos cipő és egy használt műanyag borotva között. Kicsit úgy érzi magát az ember lánya, mintha egy lomtalanítás hatalmas szemétkupacát járná itt körbe.

Szűk sorok ide, nagy tömeg oda, lépjünk túl a sok bóvlin is – a Verseny utcai piacon lehet a legszebb kincseket a legolcsóbban megszerezni, viszont alkudni kötelező, és szinte már szemtelenül. Rutintalan alkudozóknak a legjobb tanulópálya, ugyanis a legtöbb eladó ugyancsak szemtelenül mond árat a kiválasztott holmira, és profi módon űzi az alkudozás művészetét. Észreveszik a szem csillogását, hogy beleszerettünk abba a tárgyba, amelyet megfogtunk, és rezzenéstelen arccal bemondják a kétezret. Végül a vevő örömmel távozik, hogy csak 500 forintot fizetett, de sejti, az árus így sem járt rosszul.

Könyvgyűjtőknek igazán veszélyes terep bármelyik használtcikk-piac. Tényleg pár száz forintért juthatunk jó állapotú könyvekhez, utána pedig cipelhetjük haza őket. Szemfüles kincsvadász olyan kincsekre is bukkanhat, mint rendszerváltás előtti térkép, amelynek napjainkban nem sok haszna van, viszont visszavisz egy régi világba, amikor még gyerekek voltunk.

A piacon jól érvényesülnek a kereslet-kínálat vastörvényei: minden annyit ér, amennyit fizetnek érte, de sohasem azt az összeget kell először bemondani, amit megadnánk érte. Jellemző, hogy hét közben, amikor álmosabb a piac, az árak is alacsonyabbak, szombaton viszont megemelkednek, igaz, a kínálat is színesebb.

Elérhetőség

Cím: Budapest VIII. kerület, Dózsa György u. 3.
Megközelítés: a Stadionok metrómegállótól gyalog a Dózsa György úton, vagy a Keletitől egy megálló a fekete 30-as busszal a Verseny utca–Dózsa György út sarokig, onnan pedig gyalog a Dózsa György úton a Stadionok felé
Nyitva tartás: a hét minden napján
Belépőjegy nincs, viszont tilos a fényképezés és a videózás!
Honlap »

Bruckner Éva: A Zsibárus boszorkány – Az Ecseri piac krónikája a Teleki tértől a Nagykőrösi útig

A használtcikk-piacokért vagy lelkesedik valaki, vagy zsigerből utálja őket, átmenet vagy közönyös álláspont nincs. Egyes irodalmi művekben még feltűnnek az ószeres és a kóceráj szavak, az élő nyelv viszont már nem használja őket. Ugyanakkor az ócskapiac szerves része Budapest múltjának és jelenének, mintha egy élő személy lenne.

A XIX. században az árusok a mai Opera helyén árulták az előző napokban összegyűjtött holmikat, később száműzték őket a Valéria-telepre, majd Budapest leghíresebb használtcikk-piaca a Nagykőrösi útra költözött. Bruckner Éva arra vállalkozott, hogy elmesélje a Zsibárus boszorkánynak becézett Ecseri piac történetét, csillogó és komor pillanatait, és ezáltal bepillantást enged a használtcikk-árusok mindennapjaiba is

(Athenaeum Kiadó; 2490 Ft).

PECSA bolhapiac fórum »
Régiségvásár Bp-en hol? »
Kreatív lakberendezés fórum »

Lakberendezés.lap.hu »
Otthon.lap.hu »
Kreatív.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top