Otthon

Dekorálj kedvedre: falimatricával

Rajztudás, festék és hosszadalmas pepecselés nélkül is egyedi mintákkal dekorálhatod lakásod falait. Nem kell tapéta az unalmas falak megszépítéséhez, elég egyszínûre festeni a falat, és jöhet az <b>új trend</b/>, a falimatrica.
Engedd szabadjára a képzeleted!
Addig nem is foglalkoztam a falimatricák gondolatával, amíg nem kaptam ajándékba egy hatalmas táblányit. Persze már előtte is láttam, de mindig csak olyan mintákat, amelyek nem mozgatták meg a fantáziámat. Csak néhány egész képes falimatrica mutatja teljes formáját a megvásárlás pillanatában, a legtöbb azonban apró, az első pillanatban nem túl sokatmondó darabokból áll. Érdemes ilyenkor az összeállított mintaképet megnézni. Az apró darabokból álló matricák előnye, hogy a javasolt összeállításon kívül mindenki kedve szerint variálhatja, szabadon ragaszthatja fel őket.

Járj a divat előtt

Külföldön már nagy őrület a falimatrica, itthon még csak most kezd terjedni, pedig a fal dekorálásának könnyű, egyszerű és ötletes módja. Nem kell tapétára költeni, elég egyszínűre festeni a falat, kiválasztani a színben hozzá illő és stílusunknak megfelelő matricát, majd felragasztani. A matricakínálat pedig igen bőséges.

A retro-, barokkos, pop-art, nonfiguratív matricákon kívül vannak egészen őrült minták, állatfigurák és gyerekszobába illő meseszerű dekorációk is. Népszerűek a stilizált fákat és virágokat megjelenítő matricák, de a legújabb trend szavakat, idézeteket vagy éppen kedvenc receptünket ragasztani a falra.

A falimatricák témától függően készülnek egy színben, illetve színes változatban is. Az egyszínű növénymotívumok visszafogottabbak, a színes változatok élénk és vidám falfestményre emlékeztetnek.

Wild at heart matricák (Inno Shop)
Wild at heart matricák (Inno Shop)


Hogyan működik?

Az öntapadós falimatrica felragasztásához nincs szükség se ragasztóra, se szaktudásra. Elmagyarázni bonyolultabb, mint megcsinálni. Nem kell aggódni, hogy a minta hogyan adja ki magát a falfelületen, hiszen szabadon variálható, különböző alakzatokban állítható össze.

Mielőtt nekiállnánk a motívum összeállításának, célszerű megtisztítani a falfelületet. Ha látszólag tiszta, akkor sem szabad kihagyni a biztonsági portalanítást, a matricák ugyanis sima, száraz falfelületre ragadnak a legjobban.

A bátrak azonnal kezdhetik a ragasztást, az óvatosabbaknak érdemes először megtervezni az egész mintát. Ezt nemcsak a padlón lehet megtenni, hanem a falon is, ahova a még nem ragadó matricákat ideiglenesen celluxszal rögzíthetjük.

Hosszabb és egyenes matricadaraboknál célszerű vízmértéket vagy éppen falra ragasztott madzagból „irányzékot” készíteni. Fontos, hogy a grafika megfelelő részei tökéletesen egyenesek legyenek, különben elvesztik szépségüket, eleganciájukat.

Kisebb daraboknál eltávolíthatjuk a matrica egész alsó fóliáját, viszont mindig az egyik „sarok” felragasztásával kezdjük a minta falra ragasztását, és folyamatosan haladjunk átlósan és kifelé. Így a felragasztott matrica nem lesz buborékos.

Nagyobb matricadaraboknál csak fokozatosan húzzuk le a ragasztóréteget fedő fóliát, mindig csak annyira, amennyit a következő mozdulatokkal azonnal a falra is ragasztunk. Az utóbbi módszerrel elkerülhetjük a matrica összeragadását is.

Az utolsó lépés a matrica fajtájától függ. Sok esetben nincs a matrica tetején egy felső fólia, de az apró részletekből álló dekorációknál biztosan találsz ilyet. Ekkor az utolsó lépés a felső fólia eltávolítása, és már készen is van az új fal.

Nem csak falra…

A falimatrica terjedt el mint elnevezés, pedig a szobamatrica is helyes lenne, hiszen a matricákat nemcsak falra lehet ragasztani, hanem kedvünk szerint ajtóra, szekrényre, ágytámlára, beépített szekrényajtókra, de akár a hűtőszekrény ajtajára is. Illetve egy-egy dekorációt végigvezethetünk falon és ajtón is.

Egészen különleges asztalunk lesz, ha az asztallapra matricákat ragasztunk, majd üveglapot helyezünk föléjük. Ha falak matricázásáról van szó, nem szabad elfelejtkezni a plafonról sem. Néhány matricát kifejezetten oda terveztek.

Üzletek, ahol beszerezheted a falimatricát:

InnoShop »
IKEA »
Wall:deco »
Opretro »
Blup »
Forma »

Árak:

•InnoShop matricák: 5400–13 000 Ft
•IKEA falidekorációk: 3990 Ft-tól
•Opretro falimatricák: 7900–29 800 Ft
•Blup: 12 000–25 000 Ft
•Forma: 9000–30 000 Ft

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top