Otthon

Lakberendezési boltok mustrája

A pasiknak rémálom, nekünk állandó kihívás otthonunk folyamatos, szinte már hobbiszerû csinosítása, megújítása. Fogtunk egy fényképezõgépet, nyakunkba vettük a várost, és megnéztük, hol érdemes vásárolni, ötleteket gyûjteni.

1. Sok apró fiók és mámorító színek – Goa & Goa Love

A részletek szerelmeseinek a Goa tényleg igazi Kánaán. Sarkok, ívek, minták, mindenben mintha száz éves emberek tapasztalata sűrűsödne. A modern és antik teakfa bútorok közül azokat kedvelem a legjobban, amelyiknek négynél több fiókja van. Nem is tudom, hogy mit tartanék az apró fiókokban, mégis minden alkalommal, amikor a Goa-ban vagy a Goa Love-ban járok, hosszasan tervezgetem, hogy ha megvenném, hova tenném. Megbűvölve nézem a fiókok fogantyúit és ellenállhatatlan vágyat érzek, hogy valamennyit megfogjam és kihúzzam.

Az a legrosszabb, hogy szinte mindent, az ágytól a szoborig tényleg mindent el tudnék képzelni a saját környezetemben, és legtöbbször ebben az üzletben ér a felismerés, hogy a nem kedvelt, túl élénk színek mégis kellemes egésszé állnak össze. Nem csak egy-egy tárgy vagy bútor fog meg, hanem minden, ami azt körülveszi. Azt a sarkot kérem, mondanám, és úgy ahogy van, tenném be a lakás egyik sarkába. Semmit sem változtatnék rajta. Viszont éppen ezért nehéz csak egy valamit kiválasztani és hazavinni, mert a környezet nélkül mintha meghalna – nem az számít, hogy mi van, hanem hogy mi minden hiányzik még mellőle.


Legjobb a Goaban: Nem csak bútorok, lámpák, használati és dísztárgyak sokasága, hanem hangulatok és kompozíciók hazavihető bemutatója. Bármilyen paradoxon, az üzletből sohasem távozunk üres kézzel, mert valami mámorító harmónia akkor is ránk talál, ha éppen nem vettünk semmit.

Cím: Goa és Goa Love – 1075 Budapest, Király utca 19-21.
A Goa honlapja »

2. Őrültség nagykanállal – Pylones

Néhány vicces, jókedvű francia úgy döntött, hogy mindennapi tárgyainkat, legyen szó szemöldökcsipeszről vagy kenyérpirítóról, kicsit vidámabbá teszik. A Pylones színes és tarka boltjában mégsem az elmeháborodott agymenéssel, hanem a boldog gyermekkorral találkoztam. Azonnal beleszerettem a zöld rózsaszín virágmintás kerti asztalba és székekbe, a tacskónak álcázott tortakésbe, a színes éjjeli és asztali lámpákba, a bohókás hajkefébe és a gömbölyű édességtartókba. Könnyű itt a gyerekszobába egy-egy kincset választani, de nincs az a nő – és ez kortól teljesen független -, aki ne lepné meg magát valami aprósággal. Igazi mókázásra a konyhai eszközök adnak alkalmat: az észrevétlen és praktikus tárgyak – reszelő, konzervnyitó, tölcsér – kaptak új, szinte meseszerű külsőt. Bogaras embereknek kötelező ide betérni.

Legjobb a Pylones-ban: Nem a megszokott bögre, tálca, fűszertartó vonalon próbál újítani, hanem a leghétköznapibb tárgyakat ruházza fel játékos és vidám külsővel úgy, hogy közben használhatóságuk nem csökken, de mindig kedvjavító a használatuk.

Cím: Pylones – Budapest, XIII. kerület, Hollán Ernő u. 4.
A Pylones honlapja »

3. Legyél vidám – Repülő tehén

Örök lázadók figyelem! A Repülő tehén a trendi és cuki cuccok lelőhelye. Mindenképpen kell ahhoz egy kis őrültség, hogy gerbera mintás szemetest, rózsaszín bólogató kutyát vagy sárga Mickey egér füles Mao mellszobrot vásároljunk, majd ezt a lakás kiemelt pontjára helyezzük. A Happy Monk viszont nem csak az üzlet kedvence, hanem az enyém is. Eszembe nem jutott volna pink vagy neon zöld buddha szobrot (vagy kerti törpét) vásárolni, amíg Happy Monkot meg nem láttam.

A pink, pihe-puha szőrös telefon viszont nem hozott lázba, viszont a fekete rokokó csillár, a fekete selyemzsinór függöny és néhány retro tapéta láttán igencsak meglódult a képzeletem. Sőt, talán még egy disco gömbnek is találnék helyet. Elvis Presley és Marilyn Monroe rajongóinak illetve vagány lakberendezőknek (és természetesen lakástulajdonosoknak) jó hír, hogy a király és a szexszimbólum képe órától a paravánig mindenen feltűnik.


Legjobb a Repülő tehénben: Semmi sem konvencionális. Biztos, hogy találsz valamit, amitől anyád kiakad, anyósod elájul, barátaid nagyon bevállalósnak tartanak és nem utolsó sorban, te pedig nagyon jól fogsz szórakozni.

Cím: Repülő tehén – Mammut I., 3. emelet
A Repülő tehén honlapja »

4. Illatfelhőben – Ambiente

Az Ambiente üzletekben képkerettől a plüssmackóig minden kapható – könnyű beleszaladni egy-egy szép gyertyatartóba vagy dísztálba -, de leginkább illatai miatt érdemes betérni. Bőséges a kínálat gyertyákból, füstölőkből, illóolajokból és mindenféle szagos dolgokból.


Legjobb az Ambiente-ben:
Nem csak illatos az üzlet, hanem szép is, és a polconként rendezett illatok a bőség édes kísértésével csábítanak.

Cím: Ambiante üzletek – WestEnd 1. emelet és Mammut I, magasföldszint


5.
Világjáróknak – Szultán kincsei

Szerájok hangulatát idéző lámpákért és kelmékért nem kell Törökországig, az afrikai faragott maszkokért pedig nem kell Afrikába menni. Vagy legalábbis nem kötelező. A Szultán kincsében Törökországban készített szőnyegek, ágytakarók és párnák, illetve Türkmenisztánból bojtok, Iránból és Indiából ágytakarók és kelmék bőséges kínálata idézi a bazárok hangulatát. A színes üveglámpák mellett apró érdekesség az Iznikből származó, kézzel festett macska, amit Cini-nek neveznek.

Legjobb a Szultán kincsében: Nem csak kész árukból lehet választani, hanem igazán gyönyörű kelmékből saját magunk is varrhatunk lakáskiegészítőket.

Cím: Szultán kincsei – 1067 Budapest, Teréz krt. 39.

6. Apró szobrok – Egzotéka és Rainforest

Az Egzotekában és a Rainforestben nehezen szabadul az ember attól az érzéstől, hogy itt minden tucatáru, valahol nagyon szegény emberek két fillérért faragják a szobrokat, nekünk meg jó drágán próbálják eladják. Az árkérdést könnyű lerendezni, mert Afrikába vagy Indiába eljutni sem két fillér, persze ezek a szobrok sokkal kedvesebbek, ha a nyaralás alatt vásároltuk, de aki éppen nem tud kiruccanni, mégis távoli országok hangulatát szeretné megidézni vagy az unalmas ablakpárkányt felvidítaná egy színes, vicces faragvánnyal, akkor jó helyen jár. Nagyon nagy a zsúfoltság, de ugye, a bőség zavara legyen a legnagyobb bajunk.


Legjobb az Egzotekában:
A színes lámpafüzér, a papírlampionok és a „sátorlámpák”, de akad néhány sokfiókos szerkény is.
Legjobb a Rainforest-ben: Bőséges a kínálat a vicces macskaszobroktól egészen az afrikai harcosokig.

Cím: Egzoteka – Mammut, 2. emelet, átjáró
Cím: Rainforest – WestEnd aluljáró szint

7. Valami modern – Forma

A Formával az a legnagyobb baj, hogy nehéz először rátalálni. Eldugott helyen van, és aki nem ismeri alaposan a Ferenciek terét, annak súgok, hogy a Kamrát célozza be. Bent először meglepődtem, mert a sok átlátszó műanyagot alig láttam meg, de utána egyiktől a másikhoz siettem és csodálkoztam. Ablakra szerelt váza, váza zacskóból – meleg vízre formálható, hidegre megkeményedik -, színes gumikacsák, mókás fényképtartók. Csupa apróság, de mégis mennyire jó itt minden. Persze nem csak műanyag és nem csak apró tárgyak lelőhelye a Forma, hanem a szépen kidolgozott tárgyaké is. Kártyatartóban, pohárban, légycsapóban vagy üvegnyitóban egyaránt a praktikum, a lelemény és a szép forma egyesül.


Legjobb a Formában:
A legtöbb tárgy egyszerre játékos, elegáns és a fránya műanyag, amit műanyag doboz formájában utálok, szerethetővé válik.

Cím: Forma – 1054 Budapest, Ferenciek tere 4.
A Forma honlapja »


8.
Kutyadolog – Arcadia Design

Az Arcadia Design talán bútorairól ismertebb, de igen mókás kiegészítőkre lehet az üzletben bukkanni. Legutóbb, amikor ott jártam, a virágokat idéző vékony üvegpálcákra csodálkoztam rá. Felhasználásuk teljesen a vásárló kreativitásától függ, de egy apró ötlet: tökéletes támaszték az orchidea virágjának. Kutyák és gyerekek nagy kedvence a praktikus-kutya, amelyből van fejtámasz, szék és újságtartó funkcióval ellátott négylábú.

Legjobb az Arcadia Design-ban: Sohasem tudhatod, hogy mit találsz, csak azt, hogy egyszer igazi kincsre fogsz bukkanni és amikor meglátod, pontosan tudod, hogy bár megfogalmazni nem tudtad, de éppen ezt kerested.

CÍm: Arcadia Design – 1061 Budapest, Király utca 44.

9. Mi kerül az asztalra? – Boszorkánykonyha

A Boszorkánykonyhában minden megtalálható, ami egy romantikus konyhához, nappalihoz és hálószobához kell. Néha a bögrék, teáskannák mintája a giccs határát súrolja. A „túl sok” rózsaszínhez és a túl sok virágmotívumhoz, a tehénke-bögrékhez nekem hangulat kell, de amikor bemegyek, mindent aprólékosan végignézek, és hazudnék, ha azt mondanám, nem találok kedvemre valót.

A kredencbe illő teáskészlet szép-szép, de nekem jobban tetszik egy Tiffany-jellegű lámpa vagy egy ünnepi alkalmakra tökéletes tányérkészlet, illetve nagyanyám konyhájából ismerős cukor, liszt és dara tartó. Néhány éjjeli lámpát és vajtartót mintha egyenesen a tökéletes amerikai háziasszonyoknak gyártották volna. Szó se róla, szépek, csak néha émelyítő a sok pasztellszín és virág minta.

Legjobb a Boszorkánykonyhában: Szép és romantikus tárgyakat meg kiegészítőket olyan mennyiségben árulnak, hogy mindenki talál olyat, ami az ő ízlésének pont megfelel, illetve amivel könnyen romantikus-rusztikus hangulatot teremthet.

Cím: Boszorkánykonyha – Budapest, Teréz krt., Mammut I.

10. Csupa üveg – Dome City

Bohókás műanyag háztartási eszközök mellett a Dome City erőssége az üveg. Poharak, vázák, tálak, gyertyatartók, mindenféle színű üvegből, egyszerű és tiszta formákkal, amelyeknél a tervezők nem csak a szépséget, hanem a használhatóságot is szem előtt tartották.
A pohárkészlet vagy a kanállal felszerelt tartódoboz annyira szép, hogy az embernek nincs szíve a szekrény mélyére száműzni, mindent ki akar tenni a polcra, hogy újra és újra gyönyörködjön benne.


Legjobb a Dome City-ben:
A használati- és dísztárgyak színei és formái olyan tökéletesek, hogy sohasem mennek ki a divatból, nem úgy, mint a trapézgatya.

Cím: Dome City – 1136 Budapest, Pannónia u. 30.
A Dome City honlapja »


11.
Modern bolhapiac – Nosztalgia bolt

A reklámok mindenhonnan lecsapnak ránk és amikor elégedetlenkednék emiatt, eszembe jut, hogy 20-32 év múlva az emberek majd pénzt adnak azért, hogy a régi reklámokat – pont azokat, amiket mi rettentően ununk – a falra tegyék. De én sem vagyok jobb a Deákné vásznánál, mert rajongok a régi fémplakátokért.

A Nosztaliga boltban nem csak az elmúlt évszázad reklámjait lehet megvásárolni plakáton, fémtáblán vagy akár hűtőmágnesen, hanem mindenféle aprócseprő tárgyakat találunk az ízléses majdnem régiségtől és cuki cicás vagy kislányos bögrén keresztül a villogó giccsig. Ez utóbbit persze nem érdemes zokon venni, mégpedig két okból: egyrészt valakinek tetszik, másrészt olyan fergeteges a bolt többi kínálata, hogy nem is figyelünk másra.


Legjobb a Nosztaliga boltban: Saját magunknak választani egy fémplakátot…

Cím: Nosztalgia bolt – WestEnd aluljáró szint
A Nosztalgia bolt honlapja »

Fotók: Myreille

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top