Otthon

Ötletek, hogy a lakásban is tavasz legyen

Legjobb lenne kifesteni az egész lakást, lecserélni az összes függönyt, szõnyeget, sõt még a praktikus kanapét is. Tavasszal változás kell, nincs mese. Viszont a teljes felforgatás helyett olykor elég egy-egy apró ötlet, és a vidám színkavalkád otthon is visszaköszön.







A virágos asztalterítő és a konyharuha vidámságot hoz a konyhádba. (Fotó: Schafer Butik)
Új terítőt az asztalra

Asztalterítő, tányéralátét, konyharuha, törülköző. A legegyszerűbb ezeket lecserélni, és félelem, sőt gondolkozás nélkül engedhetünk legmeredekebb ötletünknek is, mert semmi végzetes sem történik, ha két hét múlva már utáljuk, és ismét a régit használjuk.

Semmiképpen se vállalkozzunk arra, hogy egy vég anyagból mi magunk megvarrjuk a terítőt, a tányéralátétet, sőt még a függönyt is. Túl egyhangú lenne mindenhol ugyanazt látni. Igazi újdonságot összeillő, de mégis változatos színek és minták adnak. Ha valaki varrásra adja a fejét, legalább használjon színes cérnát.


Csupa apróság

Vegyél új lábtörlőt! Cseréld le a székpárnákat! Tegyél fel új függönyt! Vegyél új szőnyeget! A tavaszi megújulás remek alkalom a régi, kopott dolgok lecserélésére. Ne halogasd tovább! Mozdíts el egy-két bútort, és még egy olyan apró változtatás is üdítő lesz, hogy a kanapé bal oldaláról a jobbra teszed át a datolyapálmát.







Csíkos, állatos, bolondos – Ne riadj vissza a merészebb textilektől! (Fotó: IKEA)







Színes üvegvázát gyárthatunk mi magunk is, csupáncsak egy befőttesüveg és üvegfesték szükséges hozzá. Nem kell bonyolult mintákkal kísérletezni, sőt kontúrt se muszáj húzni, már az is elég, ha színes csíkokat festünk. Akár keresztbe, akár hosszába. Ha a befőttesüveg száját dróttal betekerjük, semmi sem fog emlékeztetni az üveg eredeti funkciójára.
Színes kaspó és üvegváza


Bármennyire is rajongunk a színekért, legtöbbször nehezen lépünk túl a praktikus középkéken vagy a már megszokottá vált sárgán, narancssárgán és piroson. Nagyanyáink barnáihoz képest igazi reformerek vagyunk, de még mindig nem elég bátrak. A tavasz nem a megfontolt színek ideje.

A legfelforgatóbb és legjobb hatást akkor érjük el, ha kaspóból vagy üvegvázából azt a színt választjuk, amelyre álmunkban se gondoltunk volna. Mondjuk türkizkéket, halványzöldet, rózsaszínt vagy éppen pinket. Színes kaspókban még a leghétköznapibb törpeanyósnyelv is tavaszi hangulatot idéz, viszont tuti, hogy lehetetlen überelni egy csokor virágot. Nárcisz, jácint, gyöngyvirág, orgona, boglárka – kifogyhatatlan a kínálat. Vidám színek, gyönyörű formák, csodás illat, és még befőttesüvegben is felülmúlhatatlan látványt nyújtanak.






Mégis szeretem a retrót


Akkor voltam gyerek, amikor a retro nem divat volt, hanem állapot, és kifejezetten gyűlöltem, hogy mindenkinél ugyanazok a színek és formák köszöntek vissza, mert nem lehetett mást kapni. Még most is megvan az a pillanat, amikor a retro kicsapja nálam a biztosítékot, de kis mennyiségben a karikák, pöttyök, téglalapok és az élénk, vidám színek kavalkádja kifejezetten kedvemre való. Kidobásra váró vagy éppen lomtalanításkor összegyűjtött kagylófotel újrahúzva a legtöbb modern lakás eklektikájába illik, sőt igazán bolondos és szép foltja lesz. Óvatosabbak egy-egy retro mintás párnával is hasonló hatást érhetnek el.


A hálószobát se hagyd ki!

Húzd át a díszpárnákat! Vegyél új ágyhuzatot! Közben pedig kapcsold ki a kisördögöt, aki azt duruzsolja, hogy a nászajándékba/anyutól/születésnapra kapott „stafírung” ott áll a szekrény alján.







Olyan ágyneműhuzatot válassz, amibe mosolyogva fekszel le! (Fotó: Schafer Butik)


Válassz igazán kedvedre valót! Válassz színeset, vidámat, olyat, ami illik a tavaszi hangulatodhoz! Olyat, amelyet imádsz, amibe akkor este mosolyogva fekszel le és reggel mosolyogva ébredsz, bármilyen zűrös nap elé is nézel.






Színes üveg az ablak előtt

Végre megint sokat süt a nap. Már a napsütés is elég okot ad a mosolygásra, de nincs ember, akit a színes napsugarak ne bűvölnének meg.
A lehúzható üvegfestéket el kell felejteni. Az ablak elé ólomüvegek hangulatát és színeit idéző üvegfestményt akasszunk.


Ültess növényeket!

Itt az ideje a balkonládát újra benépesíteni. Arról már ősszel lecsúsztunk, hogy tulipán-, nárcisz- és jácinthagymákat ültessünk, most – főleg az enyhe és meleg télnek köszönhetően – már itt vannak a nyári virágok is. Igazán izgalmas, ha nem előnevelt növényeket veszünk, hanem magokat szórunk el, és figyeljük a virágok növekedését. Persze így nincs azonnal látványos virágládánk, de kárpótlásul a tavasz az ablakunkban is megtörténik.







A különböző színű virágcserepek minden ablakban jól mutatnak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top