Otthon

Cicatartás a lakásban

A cím máris megtévesztő lehet. A macskát ugyanis nem tartja az ember, hanem a macskáért van. És hogy miért tesszük ezt oly sokan? Egy mondás szerint "egyetlen szőrmók kiscica is elegendő ahhoz, hogy a lakhelyed otthonná váljon".
Cica kerül a házhoz

Macskát örökbe fogadni felelősség. Ez már annyiszor és annyi helyen elhangzott, hogy talán nem is érezzük a súlyát. Pedig a nagyobb hangsúly nem a felelősségen, hanem az örökbefogadáson van. Ha egy ilyen társat szeretnél magad mellé, akkor tudd előre, hogy nem egy hétre, hónapra, évre vállalod ezt a kapcsolatot, hanem akár 12-16 évig is. Bizony, akár ennyi ideig is eléldegélhet a cicád.

Bár a macska sokkal önállóbb és egyben önfejűbb állat, mint a kutya, ettől függetlenül ő is igényli a törődést és a gondoskodást. Éppen ezért a befogadás előtt mérlegeld a következőket:

• Ugye nem vagy allergiás a macskaszőrre vagy a poratkákra?

A macska szőre folyamatosan hullik, évente legalább kétszer pedig kifejezetten erősen. A macska szőrére és a szőrhullás hatására növekvő szaporodásnak induló poratkákra, illetve azok ürülékére is lehetsz allergiás. Természetesen vannak olyan tisztítószerek, amelyek használatával az atkák száma folyamatosan kordában tartható, de ettől függetlenül érdemes tudnod, hogy mire számíthatsz.

• Lesz-e mindennap kedved foglalkozni kedvenceddel?

Tévhit, hogy mivel a macska önálló, ezért nem is igényli a gondoskodást. Ha egy lakásban élsz egy cicával, nagyon is komoly, személyes kapcsolat alakulhat ki közted és közte. A cicád várni fog, ha hazaérsz, és bizony igényelni fogja a szereteted és a gondoskodásod. Egy lakásban tartott macska merőben másképp viselkedik, mint „kinti” cimborái. Mindennap időt kell szakítanod arra, amikor csak vele foglalkozol.

• Van-e időd, erőd, gusztusod, hogy gondoskodj róla?

Egy cica akkor érzi jól magát, ha ő maga ápolt, környezete tiszta és rendezett. Ehhez mindennap szánnod kell rá időt, hogy lakhelyét rendbe rakd, a macskaalmot kitakarítsd, a szőrét ápold, friss ételt és vizet adj neki. Ezeket sosem hanyagolhatod el, mindig gondolnod kell rá.

• Megengedheted-e magadnak, hogy macskát tarts?

Talán nem lep meg, hogy a macskatartás is költségekkel jár. Ezt a kiadást jobb, ha előre betervezed, nehogy később érjenek meglepetések. Nem nagy összegről van szó, de számolnod kell vele.

Ha ezekre a kérdésekre nyugodt szívvel tudsz igennel válaszolni, akkor máris nekiláthatsz a cicakeresésnek.
Milyen cicát válassz?

A pedigré sohasem lehet a legfontosabb kiválasztási szempont. Egy házi macska legalább olyan kedves, bájos és tündéri tud lenni, mint a perzsa-, sziámi vagy maine coon fajta macska. A kiválasztás részben tudatos, részben érzelmi alapon történjen. A tudatos választás része a macska nemének, korának és fajtajellegzetességének ismerete. Az érzelmi választás alapja nem más, mint például egy elképzelt kép álmaid macskájáról, vagy az első pillantás az alomban ficánkoló kiscicák egyikére. Az ember ösztönösen megérzi, melyik kismacsek az, akit örökre a szívébe fog zárni.


Előre döntsd el, hogy fiú vagy lány cicát szeretnél magadnak. A fiú cicákat hamar érdemes ivartalanítani, mivel enélkül rengeteg problémát okozhatnak a folytonos területjelölgetésükkel, a harcias modorukkal, a szökési kísérleteikkel. Ivartalanítás után a problémák általában megszűnnek, és egy jól megtermett kandúr igazán gyönyörű látvány a kanapén.

A kislány cicák sokkal nyugodtabbak még ivartalanítás nélkül is, viszont a tüzelési időszakban akár az agyadra is mehetnek gyereksírásra emlékeztető nyivákolásukkal. Nem beszélve arról, hogy ha mégis beüt a ménkű (ha például néha kiengeded, akár csak a társasház udvarára, akkor bármikor bekövetkezhet), akkor a te macskád fog 6-8 kiscicát elleni. Ezért legkésőbb az első alom után, de minél hamarabb érdemes mérlegelned, és döntened cicád ivartalanításáról. Ne ijedj meg, ez a beavatkozás ma már rutinműtétnek számít.

Hosszú szőrű fajták:
• Perzsa
• Himalája macska
• Birman
• Ragdoll
• Angóramacska
• Balinéz
• Maine coon

Jobb, ha azt is eldöntöd, hogy hosszú vagy inkább rövid szőrűt szeretnél. A hosszú szőrű macskák nagyon szépek, viszont sokkal komolyabb ápolást igényelnek, mint rövid szőrű bundával megáldott társaik. Hetente kétszer-háromszor át kell fésülnöd a szőrüket, hogy ne filcesedjen össze a bundájuk. Továbbá a hosszú szőrű cica hajlamosabb az alomban összekoszolni magát, ami azt jelenti, hogy sok esetben neked kell a bundáján vagy a szőrmók lábán fennakadt csimbókokat letakarítani.

Idősebb macskát befogadni sokszor nagyobb türelmet és megértést kíván. Ha nem elválasztás után (azaz nyolchetesen) kerül hozzád a macskád, hanem ennél jóval később, akkor készülj fel rá, hogy több időbe fog telni, míg egymáshoz szoktok. Légy nagyon megértő újdonsült lakótársaddal, mivel neki sokkal nehezebb feldolgozni a környezetváltozást, mint neked az ő jelenlétét.

Mi kell egy macskának?

Egy lakásban tartott macska, a szóbeszéddel ellentétben, nem akkora „befektetés”, hogy az alapvető kellékeket és eszközöket bárki ne tudná bevállalni. Lássuk sorban, mire is lesz szükség:
Egy kényelmes, pihe-puha fekhely
A cicád a nap nagy részét alvással fogja tölteni. Pihen evés után (vagy akár közben is), szusszan egyet a játék végén, és amúgy is, csak úgy. Reggel, délben és este… mindig. Persze ott fog lefeküdni, ahol csak akar, de ettől függetlenül legyen neki egy fix fekhelye. Ez a hely legyen biztonságot adó, puha, kényelmes, meleg vacok. A macskák szeretik az olyan fekhelyeket, amik körbeölelik őket. Biztonságot nyújt nekik a tudat, hogy több oldalról védve vannak (nem hiába fekszenek olykor a mosdókagylóba vagy a lavórba). Nagyon jó fekhely tehát egy kosár, egy bélelt doboz vagy régi lavór, vagy akár a macska utaztatására szolgáló láda lecsatolható alja (kibélelve persze). A fekhely legmegfelelőbb pozíciójának megtalálásához legjobb, ha megfigyeled, hová telepszik le leggyakrabban, legszívesebben a cicád. Ha van rá lehetőséged, akkor a fekhelyét is ott helyezd el.

Egy etetőhely
Cicád másik központi tevékenysége az evés. A kutyusokkal ellentétben egy átlagos macska mindig csak annyit eszik, amennyire épp szüksége van. Tehát ha kiscica kora óta megszokja, hogy mindig talál ennivalót az etetőhelyén, akkor nem fog habzsolni, nem fogja sosem túlenni magát (bár ez ivartalanítás után sok esetben változni szokott). Ez azért nagyon praktikus, mert így előre kioszthatod a napi ételadagját, nem fogja három perc alatt befalni az egészet. Az étke viszont legyen mindig friss, az etetőhelye pedig tiszta. Az etetőhelye mellett helyezz el egy itatótálkát is.

Ennivaló
Az etetőhelyet töltsd is fel mindennap (legalább egyszer) friss elemózsiával. Lehetőleg kerüld az ételmaradékok szervírozását, nyers húst és csontokat (főleg csirkecsontot) pedig soha ne adj kedvencednek. A legjobb, ha teljes értékű macskatápokkal eteted kedvenced. Ezek közül is a száraztápok a legegészségesebbek kis kedvenced számára. Az aszpikos, tasakos falatkákkal csínján bánj, mivel némelyikük magas sótartalma később vesebántalmakat okozhat.
Innivaló
A legjobb a friss víz, ebből viszont mindig legyen jó sok. Nyáron akár duplázhatod is az adagot, inkább maradjon meg, mint hogy idő előtt elfogyjon. Nagyon fontos, hogy naponta legalább egyszer cseréld. Tévedés, hogy a macskák rajonganak a tejért, sokuk ugyan megissza, de a tejcukor lebontása már problémát okoz nekik, ezért hasmenésük lehet tőle. Ha mégis kényeztetni szeretnéd, vásárolj neki cicatejet – de ezt se vidd túlzásba.
Játékok
A kiscica, de még a süldő macska is szereti játékkal múlatni az időt. Nem érdemes drága, bonyolult játékokra költened. Hidd el, egy bojtos zsinór, egy papírgalacsin vagy egy-két elszáradt növény levele sokkal jobban fel tudja dobni a cicád, mint bármilyen csiricsáré encsembencsem. Arra viszont vigyázz, hogy játékait ne tudja még szétrágás után sem lenyelni, vagy ha mégis megteszi, akkor ezek ne legyenek számára mérgezőek.
Alom
A legfontosabb dolog a higiénikus macskavécé beüzemelése. A nyolchetes (elválasztott) kiscica általában már rutinos alomra járó, viszont ez nem azt jelenti, hogy nem fordulhat elő az első időszakban, hogy nem találja a helyét. Javasolt az első vécézés eredményét meghagyni (azaz nem azonnal kitakarítani), hogy újra és újra megtalálja a számára kijelölt területet. Ha esetleg elsőre nem az alomba sikerül a dolog, akkor sem kell elkeseredni, inkább a félrepottyant ürülékből tegyünk egy kis darabot az alomba. Másodjára már nem fog gondot okozni a megtalálása.

Az almot naponta egyszer takarítsuk ki – nemcsak az általános higiénia miatt, hanem a paraziták elterjedésének elkerülése céljából is. Az almok közül a jól csomósodó, nedvszívó almok a legjobbak. Itt is érvényes az állítás, miszerint nem feltétlenül a legdrágább a legjobb. A 400-500 forintos almok között is fellelhető nagyon jól csomósodó és jó nedvszívó, míg a több ezer forintosak között is van olyan granulátum, amit csak széthord a lakásban a macska.

A vécé
Az almot elhelyezhetjük egy nyitott macskavécében, de akár zárt vécére is szert tehetünk. Ez utóbbi előnye, hogy esztétikusabb látvány, sok esetben jobb szagszigetelő, és gyerekek számára nehezebben hozzáférhetővé teszi az almot. Tapasztalat szerint a hátránya az, hogy a zárt vécébe sokszor félnek bemenni (a csapóajtón keresztül) a macskák, illetve a nagyobb testű cicák nem férnek el benne kényelmesen.
Egészség

A macska egészségének megőrzéséért nemcsak napi szinten tehetünk (szőrápolás, alom tisztán tartása, szemek, fülek tisztítása), hanem időszakonként, bármilyen tünet ellenére is, meg kell látogatnunk az állatorvost. Fontos ugyanis, hogy lakótársunk a legsúlyosabb és leggyakoribb betegségek ellen oltva legyen, és ezeket évente ismételten megkapja. Ilyen betegségek a macskanátha, a leukózis vagy a veszettség.
Ezenfelül minden hónapban bolha és atka ellen kezeljük a bundáját, még ha nem is jár ki sehova, illetve háromhavonta féregtelenítsük a megfelelő tabletta vagy paszta beadásával. Ez utóbbi tevékenységek otthon is elvégezhetők, nincs szükség állatorvos beavatkozására.

Szállítás

Cicánk nem szereti a környezetváltozást. A territóriumából kiragadni és hosszú utakra elvinni számára nagyon megterhelő. Ha csak lehet, ne hurcoljuk magunkkal a nyaralásra, inkább próbáljuk megoldani, hogy ez idő alatt valaki viselje gondját.
Rövidebb utakra (ha nagyon szükséges) magunkkal vihetjük, de ebben az esetben is érdemes már kiscica korától szoktatni az utazáshoz. A szállítás minden esetben zárt, az erre a célra kialakított dobozban történjen. Az autóban soha ne engedjük ki, a dobozát lehetőség szerint rögzítsük az utastérben. A dobozába érdemes útravalóként ropogós falatkákat tenni, viszont figyeljünk arra, hogy háromóránként lehetősége legyen vécézni és inni.

Kapcsolódó fórum: Cica a lakásban »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top