Otthon

Pohár-köszöntõ

Ahogyan nem mindegy, milyen tányérból eszed a levest, milyenbõl a fõételt, a salátát vagy akár a desszertet, ugyanúgy az sem mindegy, mit mibõl iszol. Gondoltad volna, hogy az alkoholos italok poharai szigorú szabályok szerint készülnek?





Pazar kelyhek, kristálycsodák

Inni gyakorlatilag bármit, bárhol és bármikor lehet. Azt, hogy hogyan és miből, természetesen a körülmények határozzák meg. A pohárkészítés külön „tudományág”. Egy pohár formájának, méretének és díszítésének ugyanis számtalan szempontnak kell megfelelnie. A szakemberek különös pedantériával határozzák meg, hogy melyik bor- vagy sörfajtát milyen formájú, térfogatú, sőt átmérőjű pohárból célszerű inni, továbbá hogy milyen vastag legyen a pohár fala.


Borban az igazság…

• A bordóispohár jókora méretével már ránézésre is tekintélyt parancsol. A legnemesebb vörösborok fogyasztására szolgál, amelyeket – hasonlóan a testes borokhoz – „szellőztetni” kell, ezúttal azonban jó bő fél órán át. Előfordulhat, hogy visszariaszt a bordóispoharak jókora mérete, ami nem csoda, hiszen a legnagyobbak közülük akár a 850 köbcentis térfogatot is elérhetik. Azaz nagyobbak, mint amekkorák a szabványborosüvegek!





• A rizlingespohár valamivel kisebb, mint a bordóis, a szára pedig többnyire hosszabb. Nem túl öblös, és észrevehetően szűkül. Ilyenből kell inni a friss, fiatal borokat, amelyek különösen savasak és fűszeresek. A savak ugyanis éppen ennek a speciális formának köszönhetően érvényesülnek a lehető legjobban, és e formának köszönhetően nem vész kárba a fűszeres aroma sem.

• A színéről is méltán híres burgundi bort a kifejezetten öblös burgundispohárból idd, aminek a szája markánsan szűkül. A gyümölcsös, testes vörösborok élvezetére fejlesztették ki, mert ezeket úgymond meg kell „szellőztetni”, mielőtt az ember a szájába venné. Kissé meg is kell forgatni a pohár aljában, körbe-körbejáratni, és hagyni, hogy elváljon az üledéktől.

• A nagyon száraz fehérborokat szintén ebből a burgundi típusú pohárból érdemes kortyolgatnod: ezek minősége, finomsága kívánja meg ezt a széles, öblös poharat, ugyanis a testes borokat az öblös pohár kellemes asztali borrá alakítja.





Tippek a tisztításhoz




• Az igazán kiváló minőségű poharak vékony faluk ellenére is ellenállóak, így akár mosogatógépben is szabad őket tisztítanod. Amikor azonban lefut a program, érdemes azon nyomban kivenned a poharakat a gépből, s egy puha törlőkendővel frissen, melegen megpolíroznod egy kicsit. Így biztosan nem maradnak foltosak, és csillogó fényük is gond nélkül érvényesül.
• Ha úgy döntesz, hogy a poharakat mindjárt a használat után kézzel mosod el, mosogatószerre nincs is szükség! A lényeg, hogy a víz minél forróbb legyen.
• Ha a poharak hosszabb ideig a szekrényben állnak, használat előtt finom szövésű, tiszta ruhával kell portalanítanod, törölnöd.
• A vadonatúj poharakat használat előtt mindig el kell mosni!  





Umca, umca, pálinka

A teljes élvezet érdekében tulipán formájú, szárral ellátott talpas pohárból célszerű fogyasztanod a pálinkát. A kehely alsó részében elegendő tér áll a rendelkezésre ahhoz, hogy a pálinka aromái kibontakozhassanak, a felfelé szűkülő szájrész pedig koncentráltan vezeti az orrodhoz az illatot. Jó, ha a poháron van egy kis üvegsapka is, ezt mindig csak akkor emeld le a pohár tetejéről, amikor a pálinka illatában szeretnél elmerülni, vagy ha kortyolsz belőle.






Hukk!

• A likőrt szintén talpas, legfeljebb középmagas pohárban illik felszolgálni. A formája, a vastagsága viszont jóformán bármilyen lehet: az ízélményt és az intenzív illathatást alig-alig befolyásolja. A legnépszerűbbek a hordó, a flőte, illetve újabban a borospoharak között is előforduló, tulipánra emlékeztető alak, ám ennek is inkább esztétikai okai vannak. Talán az egyetlen szabály a likőröspoharak esetében, hogy viszonylag picik legyenek, hiszen ezt a többnyire magas maligánfokú italt magától értetődően nem fogyasztod literszám.






Irány a parti!

• Pazar partik, bulik alkalmával persze nemcsak bort, hanem koktélokat, likőrt, pezsgőt is kínálsz a vendégeidnek. A klasszikus grappáspohár alul kiöblösödik, feljebb pedig beszűkül, s henger formában záródik, kecses, elnyújtott tulipánra emlékeztetve. A pezsgőspohár ellenben magas, viszonylag szűk és hosszú, légies lábon áll. S akkor még nem szóltunk a sherrys-, a beaujolais-s, a konyakos- vagy a martinispohárról, s a sort még sokáig folytathatnánk.

• Biztos tapasztaltad már, a koktélok szinte itatják magukat. Ráadásul ízhatásukat és az általuk nyújtott optikai élményt fokozhatod díszítéssel: citromkarikával, narancshéjjal, ananászszelettel, cukrozott cseresznyével, sőt csokoládészelettel és -reszelékkel, fahéjjal, tejszínhabbal. Ezért nem mellékes szempont, hogy a dekorációdnak legyen helye, vagyis a koktélospoharak hosszúkásabbak vagy öblösebbek, de mindenképp nagyobbak.






A mindennapokra

• Ahhoz, hogy a sör valóban élvezhető ital legyen, a fogyasztás pillanatában elengedhetetlen a márkára jellemző pohár használata. A hagyományosan ismert kis füles korsó 3 dl, a korsó 0,5 liter. A legtöbb helyen 2-2,5 és 4 dl-es poharakkal találkozhatsz. A literes korsó nevéből adódóan 1 literes. Ritkán előforduló a söröscsizma 1,5-2 literes változata. A vékony falú kiszerelés között található a pikolópohár és a pikoló-kehelypohár, mindkettő 2 dl űrtartalmú, valamint létezik a vékony falú söröspohár 3 és 5 decis változata is. Söröspohár híján a sör vizespohárba is tölthető.

• S ha csak a szomjad kívánnád oltani, üdítőt vagy vizet a neked tetsző méretű és formájú üdítős- vagy vizespohárból igyál. Ezekből igazán olyan széles a választék, hogy biztos megtalálod a lakásodhoz, egyéniségedhez illőket.











Kérdezd szakértőinket!
• Szántó Tibor borpohárnok, sommelier »
• Rácz István etikett-, protokoll- és rendezvényszakértő » 

Szólj hozzá a fórumokhoz!
• Festett pezsgőspohár »  
• Üvegpoharat vennék »
• Régi poharak » 


Könyvajánló:
• Holocsi János: 102 pohár hangulat, Pallas Stúdió, 2950 Ft
• Charmaine Yabsley: Varázslatos italok, Alexandra Kiadó, 2499 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top