nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Otthon
Pohár-köszöntõ

Pohár-köszöntõ

Ahogyan nem mindegy, milyen tányérból eszed a levest, milyenbõl a fõételt, a salátát vagy akár a desszertet, ugyanúgy az sem mindegy, mit mibõl iszol. Gondoltad volna, hogy az alkoholos italok poharai szigorú szabályok szerint készülnek?
Kibelbeck Mara
f Ajánlom

Pazar kelyhek, kristálycsodák

Inni gyakorlatilag bármit, bárhol és bármikor lehet. Azt, hogy hogyan és miből, természetesen a körülmények határozzák meg. A pohárkészítés külön „tudományág”. Egy pohár formájának, méretének és díszítésének ugyanis számtalan szempontnak kell megfelelnie. A szakemberek különös pedantériával határozzák meg, hogy melyik bor- vagy sörfajtát milyen formájú, térfogatú, sőt átmérőjű pohárból célszerű inni, továbbá hogy milyen vastag legyen a pohár fala.


Borban az igazság…

• A bordóispohár jókora méretével már ránézésre is tekintélyt parancsol. A legnemesebb vörösborok fogyasztására szolgál, amelyeket – hasonlóan a testes borokhoz – „szellőztetni” kell, ezúttal azonban jó bő fél órán át. Előfordulhat, hogy visszariaszt a bordóispoharak jókora mérete, ami nem csoda, hiszen a legnagyobbak közülük akár a 850 köbcentis térfogatot is elérhetik. Azaz nagyobbak, mint amekkorák a szabványborosüvegek!

• A rizlingespohár valamivel kisebb, mint a bordóis, a szára pedig többnyire hosszabb. Nem túl öblös, és észrevehetően szűkül. Ilyenből kell inni a friss, fiatal borokat, amelyek különösen savasak és fűszeresek. A savak ugyanis éppen ennek a speciális formának köszönhetően érvényesülnek a lehető legjobban, és e formának köszönhetően nem vész kárba a fűszeres aroma sem.

• A színéről is méltán híres burgundi bort a kifejezetten öblös burgundispohárból idd, aminek a szája markánsan szűkül. A gyümölcsös, testes vörösborok élvezetére fejlesztették ki, mert ezeket úgymond meg kell „szellőztetni”, mielőtt az ember a szájába venné. Kissé meg is kell forgatni a pohár aljában, körbe-körbejáratni, és hagyni, hogy elváljon az üledéktől.

• A nagyon száraz fehérborokat szintén ebből a burgundi típusú pohárból érdemes kortyolgatnod: ezek minősége, finomsága kívánja meg ezt a széles, öblös poharat, ugyanis a testes borokat az öblös pohár kellemes asztali borrá alakítja.

Tippek a tisztításhoz
• Az igazán kiváló minőségű poharak vékony faluk ellenére is ellenállóak, így akár mosogatógépben is szabad őket tisztítanod. Amikor azonban lefut a program, érdemes azon nyomban kivenned a poharakat a gépből, s egy puha törlőkendővel frissen, melegen megpolíroznod egy kicsit. Így biztosan nem maradnak foltosak, és csillogó fényük is gond nélkül érvényesül.
• Ha úgy döntesz, hogy a poharakat mindjárt a használat után kézzel mosod el, mosogatószerre nincs is szükség! A lényeg, hogy a víz minél forróbb legyen.
• Ha a poharak hosszabb ideig a szekrényben állnak, használat előtt finom szövésű, tiszta ruhával kell portalanítanod, törölnöd.
• A vadonatúj poharakat használat előtt mindig el kell mosni!  

Umca, umca, pálinka

A teljes élvezet érdekében tulipán formájú, szárral ellátott talpas pohárból célszerű fogyasztanod a pálinkát. A kehely alsó részében elegendő tér áll a rendelkezésre ahhoz, hogy a pálinka aromái kibontakozhassanak, a felfelé szűkülő szájrész pedig koncentráltan vezeti az orrodhoz az illatot. Jó, ha a poháron van egy kis üvegsapka is, ezt mindig csak akkor emeld le a pohár tetejéről, amikor a pálinka illatában szeretnél elmerülni, vagy ha kortyolsz belőle.


Hukk!

• A likőrt szintén talpas, legfeljebb középmagas pohárban illik felszolgálni. A formája, a vastagsága viszont jóformán bármilyen lehet: az ízélményt és az intenzív illathatást alig-alig befolyásolja. A legnépszerűbbek a hordó, a flőte, illetve újabban a borospoharak között is előforduló, tulipánra emlékeztető alak, ám ennek is inkább esztétikai okai vannak. Talán az egyetlen szabály a likőröspoharak esetében, hogy viszonylag picik legyenek, hiszen ezt a többnyire magas maligánfokú italt magától értetődően nem fogyasztod literszám.


Irány a parti!

• Pazar partik, bulik alkalmával persze nemcsak bort, hanem koktélokat, likőrt, pezsgőt is kínálsz a vendégeidnek. A klasszikus grappáspohár alul kiöblösödik, feljebb pedig beszűkül, s henger formában záródik, kecses, elnyújtott tulipánra emlékeztetve. A pezsgőspohár ellenben magas, viszonylag szűk és hosszú, légies lábon áll. S akkor még nem szóltunk a sherrys-, a beaujolais-s, a konyakos- vagy a martinispohárról, s a sort még sokáig folytathatnánk.

• Biztos tapasztaltad már, a koktélok szinte itatják magukat. Ráadásul ízhatásukat és az általuk nyújtott optikai élményt fokozhatod díszítéssel: citromkarikával, narancshéjjal, ananászszelettel, cukrozott cseresznyével, sőt csokoládészelettel és -reszelékkel, fahéjjal, tejszínhabbal. Ezért nem mellékes szempont, hogy a dekorációdnak legyen helye, vagyis a koktélospoharak hosszúkásabbak vagy öblösebbek, de mindenképp nagyobbak.


A mindennapokra

• Ahhoz, hogy a sör valóban élvezhető ital legyen, a fogyasztás pillanatában elengedhetetlen a márkára jellemző pohár használata. A hagyományosan ismert kis füles korsó 3 dl, a korsó 0,5 liter. A legtöbb helyen 2-2,5 és 4 dl-es poharakkal találkozhatsz. A literes korsó nevéből adódóan 1 literes. Ritkán előforduló a söröscsizma 1,5-2 literes változata. A vékony falú kiszerelés között található a pikolópohár és a pikoló-kehelypohár, mindkettő 2 dl űrtartalmú, valamint létezik a vékony falú söröspohár 3 és 5 decis változata is. Söröspohár híján a sör vizespohárba is tölthető.

• S ha csak a szomjad kívánnád oltani, üdítőt vagy vizet a neked tetsző méretű és formájú üdítős- vagy vizespohárból igyál. Ezekből igazán olyan széles a választék, hogy biztos megtalálod a lakásodhoz, egyéniségedhez illőket.Kérdezd szakértőinket!
• Szántó Tibor borpohárnok, sommelier »
• Rácz István etikett-, protokoll- és rendezvényszakértő » 

Szólj hozzá a fórumokhoz!
• Festett pezsgőspohár »  
• Üvegpoharat vennék »
• Régi poharak » 


Könyvajánló:
• Holocsi János: 102 pohár hangulat, Pallas Stúdió, 2950 Ft
• Charmaine Yabsley: Varázslatos italok, Alexandra Kiadó, 2499 Ft

Megosztás Facebookon