Otthon

Pocaklakók új otthona

„Megyünk az asztalboltba, hol az asztalok állnak sorra” – mondja Tandori Dezsõ Az asztal címû versében. De vajon milyen asztalt, ágyat érdemes venned, amikor a gyermeked várod?







Fotó: Cilek.com – Kattints a képre!

A kicsi kuckója
 

Egy szoba berendezésekor eddig sokféle szempont dominált számodra, de akinek még nincs gyermeke, az valószínűleg álmában sem gondol azokra a lényeges – sokszor nüánsznyi – részletekre, amelyeknek most előtérbe kell kerülniük a baba igényei szerint. Legjobb, ha apránként vásárolsz. Kérj segítséget a párodtól, ez is hozzájárul az apa és gyermeke közötti kötődés mielőbbi kialakulásához. Egy apróságnak nem feltétlenül szükséges a saját szoba: nyugodtan költözhet a ti hálószobátokba vagy az idősebb testvérek kuckójába, ám ebben az esetben is érdemes elkeríteni a számára egy külön kis sarkot. A bútorok vásárlása előtt alaposan körül kell nézned a leendő babaszobában; az első feladat nem a tapétacsík kiválasztása kell, hogy legyen.







Fotó: Babyexpress – Kattints a képre!

A babaszoba

A helyiséget a kicsi világra jötte előtt rendezd be, később már sem időd, sem energiád nem lesz rá. Elsődleges szempont a nyugalom, a kényelem és a biztonság. Legyen hely, ahol a babával kapcsolatos összes teendőt elláthatod: etetés, fürdetés, pelenkacsere, öltöztetés. Fölösleges a szobát agyondekorálnod, az úgyis együtt „nő”, alakul a cseperedő gyerekkel. Fontos, hogy akár önálló szobája van az újszülöttnek, akár nem, a helyiségben egyenletes melegnek kell lennie: 21-22 fok a legideálisabb.







Fotó: Cilek.com

Szekrény, asztal 

Egy fiókos szekrény vagy magas asztal a legalkalmasabb pelenkázásra, illetve holmijainak tárolására. Legalább csípőmagasságú legyen, hogy kényelmesen fölé hajolhass, a tetejére érdemes cserélhető, műanyag borítású lepedőt helyezned. És mert ez esetben sem fiók egy fiók, legalább háromfiókos szekrényt vegyél. A pelenkázáshoz szükséges holmikat a legfelsőbe helyezd, hogy könnyen hozzáférj. Tarts a közelben egy műanyag zsákkal bélelt vödröt, amibe a használt pelenkát dobod. A falra szerelt polcokon kényelmesen elférnek a legszükségesebb holmik.







Fotó: Babyexpress –  Kattints a képre!
Ágy, szék 

Amire biztos szükséged lesz a babaszobában, az egy szoptatásra alkalmas hely. Van, aki ülve tud etetni, van, aki kizárólag fekve, ezért nem érdemes drága kanapéra vagy székre költeni addig, amíg ez ki nem derül. Fontos viszont, hogy a választott bútordarab kényelmes legyen, olyannyira, hogy ha elalszol éjjel szoptatás közben, ne arra ébredj, hogy minden tagod sajog.

A babádnak alváshoz eleinte elegendő egy mózeskosár, párnára nincs szüksége. Semmiképp ne legyenek az ágyneműn masnik, szalagok, mert a szájába veheti őket, illetve belegabalyodhat. Miután a csecsemőd kinőtte legelső fekhelyét, szerezz be új vagy használt rácsos ágyat. A rácsok nem akadályozzák a kilátást, de meggátolják, hogy a baba kidugja a fejét, illetve kimásszon belőle.








Fő az óvatosság!






• Ha a gyerekszoba ablaka alacsony, szerelj rá biztonsági zárat, esetleg rácsot!

• Gondoskodj arról, hogy az elektromos elosztót, vezetéket, kapcsolót ne érhesse el a gyerek!

• A falak, bútorok, berendezési tárgyak színezéséhez kizárólag egészségre ártalmatlan festéket vagy lakkot szabad használni!

• A csecsemőből hamar mászó kis ördögfióka lesz, ezért figyelj oda, hogy a babaszobában ne legyen éles szélű asztal, szék vagy törékeny dísztárgy!
A világítás 

A jól kiválasztott fényeknek már a kezdetektől fontos szerepük van. A tompított fényű éjjeli lámpa segít a sötétedés utáni tájékozódásban, és a baba sem ébred fel, ha bekukkantasz hozzá. Párod úgy helyezze föl a lámpát, hogy fénye – ha eleinte éjjel is ég – ne zavarja a csecsemő nyugalmát. Célszerű mennyezeti és falilámpát választani, mert az állólámpák zsinórjába az édesanya is beakadhat egy-egy éjszakai etetés alkalmával, illetve a kicsi sem lesz biztonságban, ahogy mászni kezd.





A babakocsi


Hamar észreveszed majd, a kicsid oly gyorsan fejlődik, hogy voltaképpen nincs ideje elhasználni, tönkretenni a legtöbb drága holmit. Ezért ha nem kapsz kölcsön, nyugodtan






Kattints a képre!
vásárolhatsz használt babakocsit. Újszülöttnek mély babakocsi való, hogy kényelmesen és biztonságosan feküdhessen, ha már ül a gyerek, utaztasd könnyebb sportkocsiban. Törvény szabályozza, hogy csecsemőt, kisgyermeket miként szabad autóban szállítani, 12 éves koráig. Mindig győződj meg róla: a babaülés megfelel-e a legújabb biztonsági előírásoknak.

A ruhatár 

Újszülötted a pólyát hamar kinövi, érdemesebb nagyobb rugdalódzókat venned. Az egyszerű és kényelmes pamut kisingek, -trikók bő nyakkal készüljenek, mert a gyerekek nem szeretik, ha szűk ruhát húznak át a fejükön. Inkább hagyd a boltban a trendi nyaknál is gombos, cipzáros holmikat, és gondolj arra, hogy neked mi lenne kényelmes. 









Kérdésed van? Valamiben nem vagy biztos? Beszerzési helyek után kutatsz? Vagy tanácstalan vagy? Kérdezd szakértőnket!
• Benedek Erika lakberendező szakértőnk » 

Ajánlott cikkek:
• Kuckósított terület »
• Hogyan díszítsük a csecsemő szobáját? »

Ötletekért kattints ide!
• Sok gyerekszoba »
• Sok lakberendezés »
• Még több ötlet »


Fotók:

• Babyexpress
• Dione
• Cilek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top