nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Otthon
Pocaklakók új otthona

Pocaklakók új otthona

„Megyünk az asztalboltba, hol az asztalok állnak sorra” – mondja Tandori Dezsõ Az asztal címû versében. De vajon milyen asztalt, ágyat érdemes venned, amikor a gyermeked várod?
Kibelbeck Mara
f AjánlomFotó: Cilek.com – Kattints a képre!

A kicsi kuckója
 

Egy szoba berendezésekor eddig sokféle szempont dominált számodra, de akinek még nincs gyermeke, az valószínűleg álmában sem gondol azokra a lényeges – sokszor nüánsznyi – részletekre, amelyeknek most előtérbe kell kerülniük a baba igényei szerint. Legjobb, ha apránként vásárolsz. Kérj segítséget a párodtól, ez is hozzájárul az apa és gyermeke közötti kötődés mielőbbi kialakulásához. Egy apróságnak nem feltétlenül szükséges a saját szoba: nyugodtan költözhet a ti hálószobátokba vagy az idősebb testvérek kuckójába, ám ebben az esetben is érdemes elkeríteni a számára egy külön kis sarkot. A bútorok vásárlása előtt alaposan körül kell nézned a leendő babaszobában; az első feladat nem a tapétacsík kiválasztása kell, hogy legyen.Fotó: Babyexpress – Kattints a képre!

A babaszoba

A helyiséget a kicsi világra jötte előtt rendezd be, később már sem időd, sem energiád nem lesz rá. Elsődleges szempont a nyugalom, a kényelem és a biztonság. Legyen hely, ahol a babával kapcsolatos összes teendőt elláthatod: etetés, fürdetés, pelenkacsere, öltöztetés. Fölösleges a szobát agyondekorálnod, az úgyis együtt „nő”, alakul a cseperedő gyerekkel. Fontos, hogy akár önálló szobája van az újszülöttnek, akár nem, a helyiségben egyenletes melegnek kell lennie: 21-22 fok a legideálisabb.Fotó: Cilek.com

Szekrény, asztal 

Egy fiókos szekrény vagy magas asztal a legalkalmasabb pelenkázásra, illetve holmijainak tárolására. Legalább csípőmagasságú legyen, hogy kényelmesen fölé hajolhass, a tetejére érdemes cserélhető, műanyag borítású lepedőt helyezned. És mert ez esetben sem fiók egy fiók, legalább háromfiókos szekrényt vegyél. A pelenkázáshoz szükséges holmikat a legfelsőbe helyezd, hogy könnyen hozzáférj. Tarts a közelben egy műanyag zsákkal bélelt vödröt, amibe a használt pelenkát dobod. A falra szerelt polcokon kényelmesen elférnek a legszükségesebb holmik.Fotó: Babyexpress –  Kattints a képre!
Ágy, szék 

Amire biztos szükséged lesz a babaszobában, az egy szoptatásra alkalmas hely. Van, aki ülve tud etetni, van, aki kizárólag fekve, ezért nem érdemes drága kanapéra vagy székre költeni addig, amíg ez ki nem derül. Fontos viszont, hogy a választott bútordarab kényelmes legyen, olyannyira, hogy ha elalszol éjjel szoptatás közben, ne arra ébredj, hogy minden tagod sajog.

A babádnak alváshoz eleinte elegendő egy mózeskosár, párnára nincs szüksége. Semmiképp ne legyenek az ágyneműn masnik, szalagok, mert a szájába veheti őket, illetve belegabalyodhat. Miután a csecsemőd kinőtte legelső fekhelyét, szerezz be új vagy használt rácsos ágyat. A rácsok nem akadályozzák a kilátást, de meggátolják, hogy a baba kidugja a fejét, illetve kimásszon belőle.
Fő az óvatosság!


• Ha a gyerekszoba ablaka alacsony, szerelj rá biztonsági zárat, esetleg rácsot!

• Gondoskodj arról, hogy az elektromos elosztót, vezetéket, kapcsolót ne érhesse el a gyerek!

• A falak, bútorok, berendezési tárgyak színezéséhez kizárólag egészségre ártalmatlan festéket vagy lakkot szabad használni!

• A csecsemőből hamar mászó kis ördögfióka lesz, ezért figyelj oda, hogy a babaszobában ne legyen éles szélű asztal, szék vagy törékeny dísztárgy!
A világítás 

A jól kiválasztott fényeknek már a kezdetektől fontos szerepük van. A tompított fényű éjjeli lámpa segít a sötétedés utáni tájékozódásban, és a baba sem ébred fel, ha bekukkantasz hozzá. Párod úgy helyezze föl a lámpát, hogy fénye – ha eleinte éjjel is ég – ne zavarja a csecsemő nyugalmát. Célszerű mennyezeti és falilámpát választani, mert az állólámpák zsinórjába az édesanya is beakadhat egy-egy éjszakai etetés alkalmával, illetve a kicsi sem lesz biztonságban, ahogy mászni kezd.

A babakocsi


Hamar észreveszed majd, a kicsid oly gyorsan fejlődik, hogy voltaképpen nincs ideje elhasználni, tönkretenni a legtöbb drága holmit. Ezért ha nem kapsz kölcsön, nyugodtan


Kattints a képre!
vásárolhatsz használt babakocsit. Újszülöttnek mély babakocsi való, hogy kényelmesen és biztonságosan feküdhessen, ha már ül a gyerek, utaztasd könnyebb sportkocsiban. Törvény szabályozza, hogy csecsemőt, kisgyermeket miként szabad autóban szállítani, 12 éves koráig. Mindig győződj meg róla: a babaülés megfelel-e a legújabb biztonsági előírásoknak.

A ruhatár 

Újszülötted a pólyát hamar kinövi, érdemesebb nagyobb rugdalódzókat venned. Az egyszerű és kényelmes pamut kisingek, -trikók bő nyakkal készüljenek, mert a gyerekek nem szeretik, ha szűk ruhát húznak át a fejükön. Inkább hagyd a boltban a trendi nyaknál is gombos, cipzáros holmikat, és gondolj arra, hogy neked mi lenne kényelmes. 

Kérdésed van? Valamiben nem vagy biztos? Beszerzési helyek után kutatsz? Vagy tanácstalan vagy? Kérdezd szakértőnket!
Benedek Erika lakberendező szakértőnk » 

Ajánlott cikkek:
Kuckósított terület »
Hogyan díszítsük a csecsemő szobáját? »

Ötletekért kattints ide!
Sok gyerekszoba »
Sok lakberendezés »
Még több ötlet »


Fotók:

Babyexpress
Dione
Cilek

Megosztás Facebookon