nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Otthon
Kicsi, kényelmetlen kártevõk

Kicsi, kényelmetlen kártevõk

Végre itt az év legszínpompásabb évszaka, az õsz, és vele a hívatlan vendégsereg is megjelenik a lakásban: hangyák, egerek, molyok nem túl kedves társasága. Lássuk, hogyan védekezhetsz ellenük!
Kibelbeck Mara
f AjánlomA konyhában ne hagyj elöl ételmaradékot…
Az egerek szívesen beleesznek a konyhaszekrénybe dugott száraz kekszbe, a molylepkék kedvenc gyapjúpulcsidban találnak otthont, a hangyák olykor valóságos úthálózatot alakítanak ki maguknak a lakásodban. Ugyanakkor persze nem mindegyik hívatlan látogatód káros vagy veszélyes a házban, például az ártalmatlan pókok jó légyfogóként hasznosítják magukat. A nemkívánatos élőlényeket a legjobb visszajuttatnod a szabadba; ellenük teljesen fölösleges bárminemű rovarirtó szer, amely a környezetedet is károsíthatja. A kártékony rovarokkal és rágcsálókkal szemben azonban védekezned kell, különösen ha tömegesen jelentkeznek.

Csótány: Ha a kártevők eme ritka csúf példányai kezdenek túl gyakori vendégeddé válni, ajánlatos a konyhában minden élelmiszert jól lezárva tárolnod, a réseket pedig el kell tömnöd, hogy egyetlen rovar se tudjon otthonodban tanyát verni. A konyhai csótányokat a nedvesség vonzza. Figyelj arra, hogy a padló felmosás után ne maradjon nedves.A molyok elkerülik az olyan szekrényeket, amelyeket rendszeresen szellőztetnek…
Megoldás ellenük: Két rész bórax, egy rész liszt, egy rész cukor keverékét a megfelelő helyeken szórd ki. Az eljárást többször ismételd meg. Ha a csótányokat semmiképp nem tudod elűzni, kiirtani, vegyél egy sündisznót, és tartsd a lakásban. Az ügyes állat néhány hét alatt kipusztítja őket.


Moly: A molyok elkerülik az olyan szekrényeket, amelyeket rendszeresen szellőztetnek. A moly elleni védekezés ősi s máig egyik leghatékonyabb eszköze a naftalin. Ám ha annak szagát te nem bírod, megnyugtató, hogy más gyógynövényszagok sincsenek az apró lepkék ínyére.

Megoldás ellenük: Kis pamutzsákot tölts meg a kellemesebb illatú istenfa, a kámforbabér, a kakukkfű vagy a szagos müge keverékével, és szalaggal átkötve tedd a ruhák közé. Fehérneműid közé tehetsz a lágyabb illatú levendula- vagy bodzavirág-párnácskákból. Polcaidra meg érdemes szantálfából készült apróbb dísztárgyakat raknod.


Pincebogár: A hát-hasi irányban lapított testű, szürke pincebogarak – szárazföldi ászkák – alig okoznak kárt, szegények inkább undort keltenek. Leginkább a kertben, teraszokon elhelyezett cserepek alatt, sötét, nedves helyen szeretnek megbújni.

Megoldás ellenük: Ha csapdába kívánod őket ejteni a megnedvesített fagyapotot, mohát és néhány szem főtt burgonyát tölts egy virágcserépbe. A cserepet tedd a talajra, három-négy centire a faltól. Ha a bogarak belemásztak, az egészet a kukába dobhatod.


Kedvenceid védelmében
A háziállatokban a leggyakoribb élősködő a bolha. Az állatok szőrében élő bolha ezernyi petét hullajt a szőnyegekre. A bolhák szeretik a sötét, poros helyeket, az ágyak, kanapék alatt érzik magukat a legjobban. A leghatásosabban állatkereskedésben kapható bolhairtó nyakörvvel lehet védekezni a kellemetlen vérszívók ellen. 

Nézz be a fórumokba!
Bejött az egér a házba! »
Albérletben a csótány »
Fekete színű molylepke »
Segítség, molyok! »

Kapcsolódó cikkünk:
Ötlettár kisállatokhoz »

Kapcsolódó oldal:
Mindent a kártevőkről »
Hangya: Ezek az aprócska rovarok teljesen ártalmatlanok, de az otthonodban biztosan nemkívánatos vendégekként tekintesz rájuk. A konyhában ne hagyj elöl ételmaradékot, tartsd mindig tisztán a követ.

Megoldás ellenük: Nem szeretik a hangyák a fokhagyma, a levendulavirág és az ezerjófű illatát, ha megérzik ezeknek a növényeknek a szagát, más útvonalat választanak. Viszont ha már befészkelték magukat, a vonulási útjukra helyezett citromszeletek éppúgy megállítják őket, mint a sütőpor vagy a fahéj. Vagy tölts meg néhány lapostányért állott cukrozott sörrel, és helyezd el a hangyák vonulási útjába. Torkosságuk miatt a folyadékban megfulladnak. De meghátrálásra készteti a hangyákat az útvonalukra cseppentett levendulaolaj vagy csalánfőzet és szalmiákszesz is.

Legyek: Ezek az idegesítően zümmögő pimasz állatok emberre és állatra is veszélyes betegségeket terjesztenek, muszáj védekezned ellenük. Petéiket előszeretettel rakják romlott húsra és más hulladékra. Tartsd az élelmiszereket és a szemetet zárt tárolóban.

Megoldás ellenük: A hagyományos, enyves légyfogó, bár nem szép látvány, de rendkívül hatásos, és környezetbarát megoldás. Ha hajlakkal fújod be a legyet, nem tudja megmozdítani a szárnyait, és könnyen lecsaphatod. Sikeresen védekezhetsz a legyek ellen szegfűszeggel megtűzdelt citrommal vagy szárított orgonavirággal is. De a bazsalikom, a paradicsom és a diófa illata is elűzi a legyeket.


Egér: Őszintén bevallhatod, Mickey Mouse nem mindig a legjobb barátod, és ha már egy apró rágcsáló beköltözött a lakásodba, Tom és Jerry párharcából inkább Tomnak, a macskának drukkolsz.

Megoldás ellenük: Bizony, a legjobb egérirtó a macska. Sőt, a macskaszag is elegendő, hogy elriassza és távol tartsa az egeret a háztól. Ha nincs cicád, használj egérfogót. Ebbe a legjobb csalétek a földimogyoró, a dió, a sajt, valamint a szalonna. Az egérfogót mindig tartsd tisztán! Az egérlyukakat tömd be, a csővezeték körüli rések, a törött szellőzőrácsok és a rosszul záródó ajtók mind bejáratul szolgálnak a rágcsálóknak. Az élelmiszereket, ételeket tartsd elzárva, a morzsákat szedd össze, a szemetet vidd ki mindig időben, hogy az egerek ne férjenek hozzá. 

Megosztás Facebookon