Otthon

Nyaralási emlék saját kézbõl

A nyaralás alatt sokunkban fellángol a gyûjtõszenvedély, hogy haza akarunk vinni egy kis hangulatot az adott országból. Itthon aztán dobozba tesszük a kincseket, aztán a szekrénybe, aztán el is felejtjük. Néhány ötlet, hogy ne így legyen!

A tengerparton sétálva többnyire kagylót és homokot gyűjtünk. Egy maréknyi földet Itália, Görögország, Afrika partjairól, hófehér homokot Barbadosról, a Maldív-szigetekről… Odahaza – egész kevés idő- és energiafelhasználással – sok szép lakásdíszt készíthetünk belőlük, amelyek sokáig emlékeztetnek majd a kellemes napokra.







Ékszeresdoboz kagylókkal

Só-liszt gyurmából például ékszeresdoboz lehet, ha apró kagylókat nyomkodunk az oldalába. De némi ragasztóval felszerelkezve bármelyik doboz fedelét vagy oldalait kidíszíthetjük velük. A nyolcvanas években – talán emlékeznek néhányan – a tengerparti országokból rengetegen hoztak haza magukkal kagylókkal ékesített ékszeresdobozokat, óriási divat volt. Mai szemmel már inkább giccsesnek tűnnek, helyettük készíthetünk sokkal szolidabb verziókat saját kagylókból, saját dobozokból, saját ízlésünk szerint.

Kagylófüzérek

A másik roppant egyszerű, de annál mutatósabb dísz, ha a kagylókat kifúrjuk, és hosszabb-rövidebb, színes szalagokra kötjük fel őket. Lógathatjuk az ablak elé, de bármelyik, arra alkalmas lámpatestre is.





Tengerparti emlék

A következő kézenfekvő dolog, ha a különböző helyekről származó homokot kis üvegcsékbe tesszük, feliratozzuk, és az ablakpárkányon őrizzük.

Ennél kicsit bonyolultabb, de annál dekoratívabb és egyedibb dekorációt kapunk, ha nagyobb üvegben egymásra rétegezzük a homokot.

Ehhez szükségünk lesz:
• 1 db átlátszó üveg spagettitartóra
• kartonpapírra
• többféle homokra
• kagylókra
• (lehúzható) üvegfestékre


Elkészítés:

1. A spagettitartó aljára szórjuk az egyik ország homokját.
2. A homok tetejére vágjunk ki kartonpapírból a tartó formájának megfelelő alakot, majd helyezzük a homok tetejére. Ezzel akadályozzuk meg, hogy a kétféle homok összekeveredjen.
3. Az üveg szélét tegyük körbe kagylókkal és csigaházakkal.
4. Öntsük rá a következő külhoni vagy hazai homokot, apró kavicsot, ekkor még a kagylókon is tudunk igazítani, hogy szépen látszódjanak.
5. Folytassuk a rétegezést egészen addig, míg van az alapanyagból, illetve amíg meg nem rakjuk a tartót.
6. Ha marad kagylónk, borítsuk vele a tetejét.
7. Végül sima vagy lehúzható üvegfestékkel feliratozzuk a rétegeket, írjuk rá honnan származik és mikor jártunk ott.


A “tenger hangja”

Homok híján, de kagyló bővében készíthetünk szélcsengőt is. Csak néhány egyenes faágra, esetleg bambusz-szárra, damilra, kagylóra, csigaházra, és természetesen a megfelelő technikai felszerelésre lesz szükségünk, mellyel kifúrhatjuk a kagylóhéjakat. A csigaházakkal többnyire sokkal egyszerűbb a munka, hiszen ezek vékonyabb falúak, s néha inkább csak arra kell vigyázni, hogy ne törjük össze őket.





• Két ágat a közepüknél kössünk össze.
• A kifúrt csigaházakból és kagylókból fűzzünk fel egy-egy sorra, távolabb egymástól hármat-hatot. Készítsünk nyolc ilyen sort!
• A keresztezett ágakra kössünk fel két-két csigaláncot, és akasszuk fel a lakásban vagy a kertben.

Nyaralós keretet a fotókhoz!

A nyaralásról készült fotókat tegyük saját készítésű képkeretbe! Egy egyszerű fakeretet is egyedivé tehetünk, ha lekenjünk – mondjuk – a tenger vagy a Nap színeire, és kedvenc kagylóinkat felragasztjuk rá, ha pedig találunk aprócska tengeri csillagot, azt is bátran használjuk fel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top