Otthon

Nagyanyáink furfangjai

A múlt-múlt századi nõk is szépek akartak lenni. De nem volt még feltalálva a a gyümölcssav és a Q10, nem volt még szuperliposzóma és bõrfeszesítõ sem. Hogyan tudtak hát ezek nélkül élni?

Rókaháj és bagolymáj, nyírfakéreg, pocok vére, ezeket hagyjuk a boszorkánymesékre. A régi korok szépítő- és tisztítószereire ma azt mondanánk, hogy bio, sőt szuperbio. Kleopátra szamártejes fürdője csak a kezdet volt. A furfangos asszonyok az évszázadok során szépen lassan jöttek rá, milyen kincseket ad nekik a természet, hogy még szebbé varázsolhassák magukat, és még tisztábbá az otthonukat. Az ötleteiket aztán lányaikra és unokáikra hagyták, így őrizték a legjobb szépítő és tisztító recepteket a szálkás kézírással írt háztartási naplók.






Régi recept szappankészítéshez 
Egy nappal a szappanfőzés előtt lúgot készítünk úgy, hogy fahamut forró esővízzel leöntünk és egy dézsában állni hagyjuk, hogy ülepedjék. Következő nap 10 liter lúgba 5 kg zsírt és 1 kg zsírszódát teszünk, s addig főzzük folytonos keverés közben, míg a szappan a lúgtól el nem válik. Mikor a hab szűrődni kezd, hogy a lúgtól könnyebben elváljék, két-három marék konyhasót szórunk belé. Lyukas ládikába rongyot teszünk, és abba öntjük belé.
(1918. július 11.)

• Az arcbőr állandó simaságára:

Tálba teszünk diónyi sótalan vajat és finoman elkeverjük. Hozzátesszük egy tojás sárgáját, ezt is elkeverjük, s a kész kenőcsöt tégelyben hűvös helyen tartjuk. Nyáron különösen jó hatású puhító, simító.

• Fonnyadt arcbőrre: Este a mosdóvízbe teszünk egy pár vékony szelet citromot és reggel megmosdunk vele, szappan ekkor kerülendő!


• Az arcbőr ápolására a legjobb szer az finom borecettel elkevert eperlé. Először meleg vízzel mosd meg az arcod, majd utána dörzsöld rá a gyümölcsös lét.


• A fáradt lábakat sok járás után sós meleg vízben hosszan ki kell áztatni, majd citrommal bedörzsölni.


• Hajápoló kenőcshöz negyed liter ricinusolajat háromnegyed liter borszesszel összekeverünk, teszünk hozzá néhány csepp bergamottolajat. Az egészet összerázzuk. Használatkor a tenyerünkbe öntünk belőle, és úgy dörzsöljük a fejbőrbe.


• Zsíros haj ellen főzzünk kamillateát, bele öntsünk egy pár csepp kölnivizet és késhegynyi szódabikarbónát. 
 

• Légyűző szernek öntsünk babérolajat kis tányérba, és tegyük a szoba különböző részeire, a legyek nem bírják a szagot és azonnal kirepülnek a szobából.


• Piszkos arany színű képkeretet szalmiákszeszbe mártott hagymakarikával lehet tisztítani.


• A cipő nyikorgását úgy szüntetjük meg, hogy lenolajat melegítünk, és ezzel nap nap után megkenjük a cipő talpát és sarkát, míg teljesen elhallgat. A meleg lenolaj még tartóssá is teszi a cipőtalpat.



• Ideges embereknek nagyon jót tesz a citromos fürdő: 5-6 karikára vágott citromot fél óráig áztatunk a fürdővízben, vagy bent is hagyhatjuk. Ilyenkor szappant nem használunk.


• Fejfájás ellen jó egy csésze jó forró feketekávé, melybe citromot teszünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top