Otthon

Készíts magad biokaját!

Egyre népszerûbbek a biopiacok, és egyre népszerûbbbek azok az étkek, amelyek nem tartalmaznak mesterséges adalékokat. Magad is elkészítheted a kedvenc gyümölcsjoghurtodat, kenyeredet, ami garantáltan "mentes"!





Gyümölcs joghurt

Ha igazán bióra vágysz, vásárolj a biopiacon hozzávalókat! Egy nagy doboz joghurt, gyümölcscukor vagy méz és igazi gyümölcs kell hozzá. A gyümölcsöket vagdosd kis darabokra, vagy botmixerrel keverd darabosra. Add hozzá a joghurtot, ízesítsd ízlésed szerint, és jól hűtsd le. Nyári estéken remek!


Jeges tea

Szívesen kortyolsz a kellemes árnyékban finom, hűvös, aranyszínű teát? De miért vásárolod a műanyag palackosat, amikor egyszerűen és a saját szájízed szerint elkészítve még finomabbat iszogathatsz? Forrázz le három-négy teafilternyi barack ízű teát – jó a sima fekete, vagy ha a még finomabb zöldet választod, az sem baj – jól hűtsd le, ízesítsd egy kevés mézzel, frissen facsart citrommal, és jegesre hűtve, hosszú pohárban, szívószállal kínáld! Mentalevéllel még szebbé teheted.


Túrókrém

Kedveled az üzletekben kapható kenőkéket? Miért nem készítesz magadnak még finomabbat? Friss túrót (ha akarod, biót) keverj össze friss joghurttal, ízesítsd fokhagymával, apróra vágott petrezselyemlevéllel, snidlinggel, kevés sóval. Friss barna kenyéren mennyei nyári reggeli!


Éva kenyere

Kenyeret magad is süthetsz, egyszerűen nagyon finomat! Hozzávalók: 22 dkg tönkölybúza liszt, 20 dkg graham liszt, 10 dkg zabpehely (nem őrölt), 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál só, 3 kis pohár kefír. Jól összegyúrni, sütőpapírral borított lemezre tenni (vizes kézzel lehet kicsikét formálgatni), és előmelegített sütőben 180 fokon, 40 percig sütni. Ropogós kérgű, illatos kiscipód lesz!






“Leveskocka” igazi levesből

Többféle étel készítéséhez van szükség egy-egy leveskockára ízesítéshez. Főzz húslevest saját ízlésed szerint, marhahúsból vagy csirkeaprólékból. A levet jól hűtsd le, majd jégkockatartóban fagyaszd kis kockákra. Rizsfőzéshez vagy zöldség párolásához egy-egy kockát használj fel belőle!


Főzéskor gondolj arra is, mikor tudsz takarékoskodni a csomagolóanyagokkal, a műanyagtégelyekkel: amit nem vásárolsz meg, abból nem lesz szemét!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top