Otthon

A virágom – én vagyok

A virágom - én vagyok. A növényeink árulkodnak rólunk, ízlésünkrõl, jellemünkrõl, alaphangulatunkról. Az érzõ lények, fontosabb szereplõi életünknek, mint a tárgyaink.







Rózsa: kicsi, de tökéletes – Kattints a képre!
Négy különböző személyiség, négy különböző otthon és káprázatos virágharmóniák. Válassz magadnak hangulatot, és ötletet találsz a saját környezeted alakításához.

„A növények igazi egyéniségek”

A furcsa néha meglepetést okoz: gondoljunk csak a felfelé hirtelen elkeskenyedő növényekre, vagy azokra, amelyek a speciális vagy komplementer színű háttér miatt kiválóan mutatnak valamelyik szobában. Szavazz a műanyagra, a bolond formákra, keverd japán mangával és Dalival Ibériából, és miért ne választanád a járatlan utat? Ami bolond, akár jó is lehet!








Ismerd meg Daant! 





Az Of All Places ügynökség társtulajdonosa, Daan Rademaker számos rendezvény-helyszínt kutatott már fel közismert havi- és heti magazinok számára, reklámügynökségeknek, produkciós irodáknak és fotósoknak.









Flamingóvirág : laza hercegnő – Kattints a képre!
Rózsa: kicsi, de tökéletes

„Képek a világ minden tájáról – a kis rózsa mégis remekül mutat velük. Ez a mi házi oltárunk, ahol minden istent szívesen látunk.”

Az eredeti romantikus cserepes rózsának a friss levegőn és egy napfényes ablakpárkányon kívül szinte semmire sincs szüksége. Elvirágzás után érdemes eltávolítani a kelyhek maradékát – ez jót tesz a növénynek, és jót tesz az otthon chijének (energiájának) is.



Flamingóvirág : laza hercegnő

„Az is milyen gyönyörű, amikor egy pár, eltérő magasságú flamingóvirágot közös edénybe ültetünk, így a virágok lépcsőzetesen, egymás fölé nőnek.”

Stílusában annyira retro, hogy már divatosnak számít: a flamingóvirág az a fajta növény, ami egyaránt otthon érzi magát a lakásunkban és kedvenc kávézónkban is. Keress neki jól megvilágított helyet, locsold rendszeresen, és ha tényleg nem tudod megállni, néha permetezd vízzel a leveleket!






Menno virágai 



Menno Kroon
neves holland virágkötő és növény-varázsló, irodaként és stúdióként is szolgáló otthonában: „Vannak olyan növények, mint ez a bonszáj fikusz, amelyek fejlődnek, ahogy idősödnek, ám a legtöbb cseréplakóval elvirágzás után már nincs mit tenni. Kár lenne hónapokig az elhervadt növényt kerülgetni, tégy hát egy szívességet magadnak és az otthonodnak, dobd el, ami már nem virágzik, és keress újat helyette. Majd meglátod, hogyan varázsol életet az új jövevény mindenhová.”









Aloe vera: Távol Afrikától – Kattints a képre!
Aloe vera: Távol Afrikától

„A legtöbb szobanövény a túlzott gondoskodásba pusztul bele. Az aloe verát egyszerűen magára kell hagyni: minél kevesebbet locsoljuk, annál kevesebb probléma van vele.”

Egyszerű, erős és elegáns: az aloe vera az utóbbi időben ugyan a gyógyhatása miatt van a köztudatban, ám szobanövényként még mindig külön utakon jár, különösen, ha ilyen fenséges formában van. Szüksége van fényre, de nem szabad sokat locsolni, és elegendő helyet kell biztosítani a leveleknek, hogy teljesen kifejlődhessen a növény.



“A növények inspirálnak.”


A flóra minden tagjának megvan a saját kisugárzása és energiája. A tökéletes hatás érdekében a konyhába kerüljön a látványosan zöldellő növény, a hálószobában a szende szépségnek van helye, míg a nappaliba legjobban a dúsan virágzó növény illik.






Íme Anouk világa!



Anouk műhelye szívet melengetően rendetlen: „Szeretem az olyan környezetet, ami telis-tele van érzésekkel.  Nem szeretem, ha valami túl rendezett és szabályos.”








Korallbogyó : felül narancs – Kattints a képre!
Korallbogyó : felül narancs

„Azok az apró bogyók tündériek: Pont, mint valami antik nyaklánc vörös koralldísze.”

Kicsi, de tökéletes az alakja: A Nertera granadensis remek társaság és hálás növény, sugárzó csúcsával színültig megtölti energiával a szobát, ahova kerül. Csak rá kell nézni, és máris világos; a narancs a kreativitás és az optimizmus kifejezője. A korallbogyót nem tanácsos felülről locsolni, helyette a cserépalátéten keresztül biztosítsuk a vízellátást. Minél ritkábban érünk hozzá a koronához, annál szebbek lesznek a bogyók és levelek.






Nézz körül Remy-nél! 



Ne csak azért válassz ki egy növényt, mert feldobná valamelyik szoba sarkát, engedd inkább, hogy elcsábítson a személyisége. A növények néha rakoncátlannak tűnnek, máskor erősnek és optimistának, vagy akár nyugodtnak és gyógyítónak. Velünk együtt élő társként gond nélkül alkalmazkodnak stílusunkhoz és hangulatunkhoz, különösen, ha körültekintően jártunk el a kiválasztásukkor.


Remy Ludolphy rajzoló, ruha-, étkészlet- és bútortervező. Számára minden inspiráló, ami növekedik és virágzik.







Kalanchoe thyrsiflora (korallvirág): néma erő – Kattints a képre!
Begónia: ezüst levél

„Egy formatervezőnek ez maga a megtestesült inspiráció: szebbnél szebb vonalak és élek mindenhol, amelyek szinte kiáltoznak azért, hogy szövetbe álmodjam őket.”

A különleges, már-már boszorkányos levelek megunhatatlanná teszik a begóniát. Gyakran ezüstnek tűnik, de ha megváltozik a fény, hirtelen rózsaszínre vált, majd karmazsinra, esetleg zöldre. Érdemes alacsonyan elhelyezni, hogy a pillantásunk szó szerint ráessen a levelekre, és jó, ha tágas, erős cserépbe ültetjük – hiszen a begónia erős, nagy koronájú társunkká nőheti ki magát, feltéve, hogy nem hagyjuk kiszáradni.


Kalanchoe thyrsiflora (korallvirág): néma erő

„Ez egy csodálatosan puha növény – rendkívűl nőies, azokkal a hajlatokkal. Ráadásnak még leheletnyi rúzst is visel.”

Fényűző és érzéki, ahogy a Kalanchoe thyrsiflora ’Desert Rose’ égi szépségű kerek levelekkel előbújik az edényéből. A költészet e megtestesülése sivatagi rózsa néven is ismert, és Namíbiában őshonos. A génjei tehát fel vannak készülve a száraz körülményekre, a közvetlen napfényre. Lehetőleg ritkán locsoljuk – kéthetente elég is.








Krizantém : sárga gésa – Kattints a képre!
Krizantém : sárga gésa

„Egy teknő tele krizantémmal, és máris beköltözik a kert a szobába. Egy sosem elég, én mindig többet veszek egyszerre.”

Kínában őshonos, japánban nemzeti jelkép, és igen népszerű világszerte – a krizantém robbanó színei magukra vonják bárki figyelmét. A közvetlen sugárzást nem bírja, de azért a világos helyet kedveli ez a mini-napocska. Ha az elvirágzott virágot levágjuk, tovább életben marad a növény. A nyári hónapokban akár a teraszra is kiköltözhet a cserepes krizantém, hogy ott varázsoljon barátságos hangulatot.

„A növények is szépen fénylenek.”


Azoknak, akik szívesebben térnek haza, mint vissza a természethez, azt ajánlhatjuk, hogy keverjék dísznövényeiket fényes ezüst, csillogó arany és sugárzó igazgyöngy kiegészítőkkel.






Jenny otthona 








Phalaenopsis orchidea: derűs szépség – Kattints a képre!

„Miután van már négy, szinte felnőtt fiam, igazán jó, hogy van egy kislányom is, aki valóban csajos, és tudja értékelni a jó értelemben vett ’hercegnő-életérzést’ – mondja Jenny, akit a táncoló Kiettel láthatunk a képen.


Phalaenopsis orchidea: derűs szépség

„Egy régi vágású üvegházat juttatnak eszembe, és békével töltenek el. Nem utolsósorban azért, mert egyáltalán nem igényelnek odafigyelést.”

E trópusi növény gyönyörű virága pihenő lepkére emlékeztet: kecses és elegáns, mégis élettel teli, így mágnesként vonzza a szemet. Szereti a fényesebb helyeket, és langyos vízzel kell alaposan eláztatni, amikor a léggyökerei a kiszáradás jeleit mutatják. Ez általában hetente egy alkalmat jelent, ami után hagyni kell ismét kiszáradni: ez az orchidea nem szereti, ha vízben áll a lába.


Vesszőkaktusz : ennivaló kis kaktusz

„A gyümölcse éppen olyan, mint az igazgyöngy: csinos kis valami, amit folyton meg szeretnél érinteni.”

Világoszöld és vonzóan lédús a kaktuszok családjához tartozó Rhipsalis cassutha, amely tüskék helyett csupán kis sörtéket növeszt. Télen ez a gazdag, mégis nagyvonalú növény apró fehér virágot hoz, amit tavasszal fehér gyümölcs követ. A vízzel érdemes takarékoskodni, amikor pihen a növény, de az első bimbók megjelenésekor kaphat egy kicsit többet.





• Tipp: Nézd meg az összes virágot! » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top