Otthon

Vödröm, vödröm

Balkonon vagy teraszon tartott virágainkhoz olykor nem könnyû megfelelõ kaspót találni. Hol a mérete nem jó, hol a színvilága nem nyeri el tetszésünket, de van, hogy az ára nem a pénztárcánkhoz szabott.

Egy olcsó és most divatos cinkvödör csíkos kaspóvá átalakulását mutatjuk be, amelyhez csak egy kis fantázia és türelem kell. A színes vödör ezután új szerepben, új külsővel, szabadban tartott virágaink öltözékeként díszeleghet.
 






Alapanyagok, kellékek:

horganyzott vödör
maszkolószalag (festőszalag, 3 cm széles)
akrilfesték
ecset
olló




Az elkészítés menete:





1. A maszkolás

 A vödör külsejét töröljük át mosogatószeres, majd ecetes szivaccsal, hogy a felület kellően zsír- és pormentes legyen. A vödröt kitakarásos módszerrel fessük be, mert így a maszkolószalaggal fedett részeken a vödör eredeti színe megmarad, a festett csík kontúrjai pedig határozottak és szabályosak lesznek. Rögzítsük a szalag végét a vödör pereméhez, majd vezessük a szalagot a vödör palástján lejtősen, spirális alakban körbe. A szabadon maradt rész közepén ragasszunk még egy csíkot spirálisan a vödörre. A ragasztószalagot simítsuk jól a felületre, különös tekintettel a bordás részekre, nehogy a festék aláfolyjon.






2. A csíkok festése

Hogy munka közben stabilan tudjuk tartani a vödröt, a festést az aljánál kezdjük. Az akrilfestéket használjuk hígítatlanul, így jobban takar, és a színek erőteljesebbek lesznek. Hagyjuk a festéket legalább 4 órán át száradni, majd – ha szükséges -, kenjünk rá még egy réteget. Teljes száradás után határozott mozdulattal húzzuk le a maszkolószalagot. A vödröt le is lakkozhatjuk, ami megóvja a festéket a kopástól.


Ráadás ötlet
A maszkolószalagot vízszintesen vagy függőlegesen is a vödörre nyomhatjuk. Még játékosabb lesz a minta, ha keskenyebb-szélesebb sávokat alakítunk ki. Ehhez ragasszunk még egy csíkot a már rögzített fölé, kis átfedéssel. A festékhibákat, megfolyásokat a szalag lehúzása után fogvájóval vagy sniccerrel lekaparhatjuk, de az éles szerszámmal óvatosan bánjunk, nehogy összekarcoljuk a vödröt! Kétujjnyi kavics kerüljön a vödörbe, a cserép alá.
 

Alapanyagok, kellékek:
• horganyzott vödör, 1000 Ft (barkácsáruházak, piacok)
• maszkolószalag, 350 Ft-tól (barkácsboltok, festékszaküzletek)
• akrilfesték, 265 Ft (Pannoncolor)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top