Otthon

Szín-játék a falakon belül

Mindjárt itt a nyár, vagyis itt az idõ egy jó kis lakásfelújításra! Nem mindegy, hogy festéskor milyen színek mellett döntünk. Kedvenc színünknek nem kell minden sarokból ránk köszönnie! Figyelem, szín-játék következik.

Kattints a képre!
A szín, mint olyan, önmagában nem létezik. Csupán bizonyos anyagoknak bizonyos tulajdonságáról van szó, amelyet maga a fény indukál. Ez azt jelenti, hogy a színek valójában úgy jönnek létre, hogy ezek a különféle anyagok valamely mértékben elnyelik a fényt. Amelyek jobban, azok sötétebbek, amelyek kevésbé, azok világosabb színűek lesznek.

A színek hatással vannak testi és lelki működésünkre, segítségükkel akár gyógyítani is tudunk. Egy időben sajnos elfelejtődött a színek ilyen használata, ma azonban reneszánszát éli az alternatív gyógyászat, és ezen belül a színterápia is. Igaz, a színterápiában csak a tiszta színek alkalmazása lehet hatékony.

A lakás adottsága is számít

Otthonunkban éppúgy segíthet nekünk ez a módszer, ha ügyesen választunk színt. Persze nem ez az egyetlen tényező, amit ilyenkor érdemes, sőt szükséges figyelembe venni. Lakásunk, házunk is rendelkezik bizonyos adottságokkal. Fekvése, az ablakok mérete (vagyis a beáramló fény mennyisége), a helyiségek száma, illetve funkciói és nem utolsó sorban a benne élők stílusa, habitusa, temperamentuma éppoly fontos faktor. (A feng shui például azt tanácsolja, mindenki a számára kedves és fontos színekkel hangsúlyozza otthonának szegleteit.)

Tipp: További ötleteket, érdekességeket találhatsz a Bioenergetic Kiadó Lakberendező asztrológia című könyvében. Nemcsak a horoszkóp szerinti lakberendezésről, de a színek hatalmáról is sok szó esik a kiadványban.

• Bővebbet a könyvről » 

“Az én lelkem, az én színem”

Egy békés, szűk szavú ember lakását aligha markáns vörösekkel és narancsokkal képzeljük el, sokkal inkább pasztellárnyalatokkal, a kék és a zöld, esetleg a szürke-barna különféle tónusaival. Ugyanígy egy hangos, nyüzsgő család sem bírna meglenni egy hófehér vagy kékes enteriőrben.

Éppen ezért nem is létezik általános tuti tipp arra nézvést, milyen színeket kell a konyhában, háló-, fürdő- és gyerekszobában használni. Aki nagyon tanácstalan, vagy kevésbé bízik önmagában abban a tekintetben, hogy képes-e harmóniát teremteni a megálmodott színek által, forduljon bátran szakemberhez. Az interneten számos lehetőség van arra, hogy hozzáértőktől ingyenes tanácsot kérjünk.

Túl sok fehér sose jó

Sok múlik azon is, mennyire vagyunk merészek, hiszen – legalábbis első alkalommal – valódi bátorság kell ahhoz, hogy intenzív vörösre vagy élénk zöldre mázoljunk egy-egy felületet. Akármennyire is szeretjük a fehéret, semmi esetre sem tanácsos csupa ilyen színnel körülvenni magunkat. Ha fehér a burkolat, netán fehér a bútor is, ne fessünk minden falat fehérre. Igaz, hogy a tisztaság érzetét is kelti, sőt, tágítja a teret és a legnagyobb fényvisszaverő képességgel is ez a szín rendelkezik, de éppen ez utóbbi tulajdonsága miatt kápráztathatja a szemet, és szinte patikai sterilitást áraszt. Színes kiegészítők esetén azonban már könnyebb a helyzet, hiszen megvan az a kiváló tulajdonsága, hogy háttérként mindent kiemel.


Kattints a képre!
Megtalálni az igazit

Ahogy vesszük, akár meg is könnyítheti dolgunkat, ha számítógépes színkeverés mellett döntünk. Sokan persze jóval nehezebben választanak ki mondjuk hármat-négyet 150 színből, mint 15-ből. Viszont biztosan megtalálhatjuk a nekünk leginkább megfelelő árnyalatot, és a színkódok segítségével bármikor újra kevertethetünk még, ha utánfestésre van szükség. Kicsi lakás esetén érdemes inkább csak egy-két fő színt kiválasztani, és a különböző helyiségekben ezek árnyalatait használni.

Színre színt! 

Szakemberek szerint az étkezőbe nem tanácsos harsány színeket vinni, mert ronthatják a békés étkezések légkörét. Szintén halvány színek illenek a gyerekszobába, a hálóval kapcsolatban  pedig mindenki döntse el maga, a libidóra  avagy a pihenésre koncentrál-e, ennek megfelelően választhatja a vörös, illetve a zöld, barna, kék halványabb árnyalatait.

 VörösA vér és az erő jelképe. Ez a szín a legenergizálóbb, túlzott mértékben viszont agresszivitást is kiválthat. Mégis ez a szín a legmelegebb. Ha szeretnénk tompítani erőszakos jellegét, használjuk inkább lágyabb árnyalatait, a lazacot, a hússzínt, a téglát. A vörös élettani hatásai: serkenti a vérkeringést, egyúttal azonban növeli a vérnyomást is. Az ősi kultúrákban a vörös inkább a férfiak színe, a nőkhöz inkább pasztellszíneket társítottak.  
 NarancsAz egyik legmozgalmasabb szín. A vöröshöz hasonlóan a narancsra is érvényes, hogy igazán harsány árnyalatait inkább kisebb felületen használjuk, mert irritáló lehet. Ez a szín azonban nélkülözi a vörös agresszivitását, emellett immunerősítő és a koncentrációnövelő hatással is bír.  
Sárga Az intellektus színe. Még a depressziót is elkerülhetjük, ha a sárga különböző árnyalatainak segítségével télen is napfényt varázsolunk a falainkra. Ha nagyon kevés természetes fény áramlik a szobába, egy meleg, sárgás-vöröses szín annyira felpezsdít, hogy hangulatunk nem, vagy legalábbis sokkal kevésbé lehet komor.  A sárga szín fokozza az étvégyat, serkenti az agysejteket, és méregtelenítő hatású. Jól tágítja a teret, erős tónusait azonban inkább csak olyan helyiségekben használjuk, ahol kevesebbet tartózkodunk, világosabb árnyalatai viszont ideálisak a gyerekszobába és az étkezőbe egyaránt.
 KékA legmegnyugtatóbb szín. A tenger és az égbolt végtelensége jut róla eszünkbe. Hűsítő hatású, ezért különösen alkalmas meleg, nyáron túlságosan átmelegedő helyiségekbe. Nagyon jó hatással van a szemre, csökkenti a vérnyomást és a fájdalmat is. Állítólag azonban a méhek is gerjednek rá. 
 ZöldA természet színe. Egyaránt megvan benne a sárga szín vitalitása és a kék megnyugtató ereje, ezért különösen harmonikus, főleg sötétebb árnyalatai. Kékes, illetve tengerzöld árnyalatai hűsítő hatásúak. Csökkenti a vérnyomást és tágítja az ereket.
 BarnaA föld színe. Meleg hangulatú, állandóságot, biztonságot árasztó, de vigyázni kell vele, mert könnyen unalmassá válhat. Viszont számos kellemes árnyalata van a krémtől a kapucsínóbarnáig. 
 FehérŐsidők óta a tisztaság és ártatlanság szimbóluma, sok helyütt viszont a halál és a gyász jelképe. Tértágító hatása miatt nagyon kedvelt, de akár káprázhat is a szemünk tőle, ha a nap nagyon megsüti. Csillapítja a fájdalmat, és más színek között semlegesít. 

Színek a horoszkóp szerint

Számtalanszor olvashattunk különféle elemzéseket arról is, hogy az állatövi jegyek 12 típusa milyen enteriőrben, milyen színekkel körülvéve érzi jól magát. Ennek megfelelően a levegős jegyek értelemszerűen a légies, kékes, világos, illetve a napfény színeit idéző árnyalatokat kedvelik, míg a tüzes jegyek szülöttei inkább a markáns, vöröses, narancsos, bíbor és aranyos környezetre vágynak. A föld jegyűek a föld színeit, barnákat, szürkéket részesítik előnyben, míg a vizes jegyek inkább a zöldes színeket, a víz, a tenger különféle tónusait szeretik. Lehet ebben némi igazság, de talán az aszcendens is számít, így pedig már igen bonyolult a dolog.

Az azonban tendencia, hogy aktív, új dolgokat kedvelő, nyitott személyiség sokkal bátrabban próbál ki merész összeállításokat a lakásában. Ezeknél az embereknél gyakoriak a harsányabb árnyalatok, különleges színpárok. Az introvertált emberek ezzel szemben inkább a pasztellszínek közegében érzik jól magukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top