Otthon

Csigaházak színesben

A nyári zápor után árokparton araszoló éti csigák vagy távoli tengerekben élõ rokonaik egyaránt mutatós házakat cipelnek a hátukon. A különbözõ formájú csigaházakat õsidõk óta használják díszítõelemként.




Manapság is kedvelt motívum, főként fürdőszobákat tesz vidámabbá. Ezen kicsit túllépve néhány jól használható tárgyat dekoráltunk színpompás csigaházakkal.


Domború díszítéssel

Virágkaspók, cserepek és tálak díszítésére kifejezetten ideálisak a kisebb-nagyobb csigaházak. Amelyek nem emelkednek ki túlságosan a síkból, különösen jól mutatnak mozaikkal kombinálva, hiszen a szabályos kö-vecskék kiemelik a természet alkotta, nagyszerű formák egyediségét. A nagyobbacskák élénk színekre festve pedig egy nagy tálat szegélyezve érvényesülnek leginkább.






Kínálótál csigaházakkal

Alapanyagok, kellékek:
kerek fatál
csigaházak
fehér akrilspray és színes akrilfesték
ecset
ragasztópisztoly
gyerekgyurma és hurkapálca


Az elkészítés menete:

1. Festés
Az alaposan megtisztított csigaházak belsejébe nyomjunk egy-egy darabka gyurmát, majd tűzzük őket hurkapálcákra. Így tartva könnyebben festhetjük be a házacskák felületét, és így vázába állítva száríthatjuk őket. Az akrilfestéket hígítatlanul használjuk, hogy egy rétegben is jól takarjon, és élénk, telt színeket kapjunk. Az alapszín száradása után néhány csigaházat csíkokkal is díszíthetünk. Szárítás közben ügyeljünk arra, hogy a csigák ne érjenek egymáshoz.





2. Ragasztás

A pormentes fatálat fújjuk le egyenletesen fehér akrilspray-vel. (Ha régi, kopott fatálat használunk, azt előzőleg tisztítsuk meg; ha kell, finoman csiszoljuk is át.) Száradás után a festett csigaházakat rendezzük el körben a tál peremén, majd egyesével ragasszuk fel őket ragasztópisztollyal. A tálat le is lakkozhatjuk, ezzel moshatóvá válik, és jobban ellenáll az igénybevételnek. Ha élelmiszert kínálunk a tálban, tegyünk bele egy üvegtányért.


Alapanyagok, kellékek:

• akrilspray, 480 Ft-tól (Kaolin Művészellátó, Nagy és Társa Művészellátó, Pannoncolor)
• csigaházak, 490 Ft/csomag (barkácsáruházak, kertészeti árudák, 100 forintos boltok)
• ragasztópisztoly, 1890 Ft-tól
• utántöltő ragasztórúd, 80 Ft/db (Színes Ötletek Boltja, Bázis Barkács és Kreatív, Figura Kézműbolt, Alkotó Kuckó)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top