Otthon

Ébredj füttyszóra!

Madárszóra ébredni ugyan romantikus, madarat tartani azonban nem lebecsülendõ elfoglaltság. Egyes díszmadár fajok akár ötven évig is elélhetnek, így vásárlás elõtt érdemes néhány szempontot alaposan átgondolni.

A lakásban tartható madarak többnyire nappali, és igencsak aktív életmódot folytatnak. A nap jó részében megállás nélkül mozgolódnak, zajonganak, repdesnek a számukra kialakított helyen. Megeshet, hogy együtt ébrednek a nap első sugaraival, ilyenkor nincsenek tekintettel az igazak álmát alvó gazdikra sem. Kedvükre csivitelnek, szöszmötölnek kalitkájukban, és ezt bizony nem mindenki viseli túl jól. Egyes fajták kifejezetten társaságkedvelők, így állandó gondoskodásra, odafigyelésre is igényt tartanak.

Azzal sem árt tisztában lenni, hogy a madarak igencsak pazarlóan bánnak az eléjük tett eleséggel, a kalitka környékét sem kímélik meg a leszóródott magvaktól, így lesz mit takarítani utánuk. Ha mindezek után úgy döntünk, hogy szívesen viselnénk gondját egy tollas jóbarátnak, akkor íme egy kis ízelítő a legnépszerűbb fajok tárházából.

Cserfes gazfickó – a hullámos papagáj



Ha madártartásról esik szó, legtöbbünknek a papagáj ugrik be elsőre, nem véletlenül, hiszen az egyik legelterjedtebb és legkönnyebben tartható szobamadár. Kiváló hangutánzó képességének, szelíd játékosságának köszönhetően méltán népszerű mind a gyerekek, mind a felnőttek körében.

Több alfaja létezik, a legismertebb közülük a hullámos papagáj. Ha kezdő madártartó vagy, legokosabb, ha hullámos papagájt (méghozzá fiatal példányt) választasz, hiszen könnyebben alkalmazkodik az új környezethez, és hamarabb megszelídül, mint egyéb fajtársai. Kedveli a társaságot, ezért ha tehetjük, legalább két madarat vásároljunk.

Nagyfokú mozgásigénye miatt néha szabadon engedhetjük a lakásban, csupán arra ügyeljünk, hogy az ablakokat és ajtókat gondosan zárjuk be előtte, és féltett tárgyainkat tegyük biztonságos helyre. Könnyű tenyészthetősége miatt beszerzése nem okoz akadályt, szinte minden állatkereskedésben megvásárolhatjuk kis kedvencünket. A tudatos tenyésztésnek köszönhetően rengeteg színű (kék, sárga, fehér, lila, zöld) madár közül válogathatunk.

A hullámospapagáj-tartás előnyei:
• viszonylag olcsó tartás/etetés
• kis helyigény
• hosszabb időre is magára hagyhatjuk
• remek társállat
Az ideális otthon

A hullámos papagájt a többi díszmadárhoz hasonlóan tarthatjuk kalitkában, társas ketrecben, röpdében vagy akár madárházban is, minden azon múlik, hogy mekkora hely áll rendelkezésünkre. Ha a kalitka mellett döntünk, olyat válasszunk, amelyben mozgásigényét könnyedén kiélheti. A kalitkában tanácsos néhány ülőrudat is elhelyeznünk, és mivel igen játékos állatról van szó, otthonát feldobhatjuk egy-két csengettyűvel, hintával, tükörrel, ezekkel ugyanis remekül elszórakoztatja magát, és persze minket is.

Gondoskodjunk ülőrúdról, tükrökről, hintáról.

Etetés-itatás

Tápláléka főleg magvakból áll, ezen belül is a fehér, sárga, vörös kölest kedveli leginkább. A magkeverékeket legkönnyebben az állatkereskedésekben szerezhetjük be. Ezt kiegészítve hetente néhányszor lágyeleséggel – reszelt sárgarépa, alma, salátalevél, spenótlevél – is lássuk el őt. A napi friss vízadagjáról se feledkezzünk el, és ne csodálkozzunk azon, ha madarunk egyéb célokra is felhasználja ivóvizét – ugyanis imád pancsolni.

És még egy fontos dolog: a papagájok felső csőrkávája, hasonlóan a rágcsálók metszőfogához, állandóan növésben van, ezért rendszeresen koptatniuk kell. Erre ideális a szépiacsont, de a kemény, kérges fadarabok is hasznosak.

Ti írtátok – fórumajánló:
Hullámos papagáj »

Zebrapinty


Ez az eredetileg Ausztráliában őshonos, 10-12 cm nagyságú madárka a hullámos papagáj mellett az egyik legkedveltebb kistermetű szobamadarunk. Elterjedtségét a viszonylag „igénytelen” tartási körülményeknek köszönheti, éppen ezért minden korosztálynak bátran ajánlható. A zebrapinty is kedveli a társaságot, ezért szerencsés, ha egyből egy párt vásárolunk.

Madár fürdető

Az ideális otthon

A zebrapintyek lakhelyének kiválasztásánál is a kalitka mérete az elsődleges szempont. Le- és felszállás, valamint pihenés céljára szintén a kalitkában elhelyezett ülőrúd a legalkalmasabb. A zebrapinty szemetelés terén igencsak előkelő helyet foglal el, így ajánlatos üvegbetétes kalitkát választanunk, vagy a kalitka alá helyezett tálcával is útját állhatjuk a kihulló szemétkupacnak. A fürdőzéshez – mert szeretnek lubickolni – biztosítsunk számukra megfelelő alkalmatosságot – szerezzünk be állatkereskedésekben kapható műanyag fürdető edényt, és töltsük fel szobahőmérsékletű csapvízzel.  Persze ne feledkezzünk meg a tisztításról és vízcseréről sem.

Itt minden szükséges felszerelést és eledelt beszerezhetsz kedvencednek:
Állati áruház »

Ha szép az idő, a kalitkában tartott pintyeket kitehetjük a balkonra vagy a kertbe is, persze szélvédett, biztonságos helyre.

Etetés-itatás

A pintyek étrendje a hullámos papagájokéhoz hasonlatos – főként különféle magvak alkotják, különösen a kölest, fénymagot, muharmagot kedvelik, de azért ajánlatos táplálékukat néha zöldségekkel is kiegészíteni.

Ti írtátok – fórumajánló:
Kezdő pintytulajdonos » 

Beó, a hangutánzás nagymestere

A seregélyfélék családjába tartozó beó, vagy más néven mejno egyre gyakoribb kedvenc a madárkedvelők körében, ugyanis remek hangutánzó képességével, változatos hangrepertoárjával élettel tölti meg a házat. Nemcsak madártársaikat, de az embereket is remekül utánozza, és éles, sikoltozó, olykor szinte már fülsértő hangjával erről előszeretettel tesz tanúbizonyságot. Érdemes hát megfontolnunk tartásukat, hiszen a szomszéd nem biztos, hogy értékelni fogja madarunk éktelen ricsajozását.

Az ideális otthon

Nagyobb termete miatt a legideálisabb elhelyezést röpdében tudjuk számára biztosítani, melyben helyezzünk el kisebb-nagyobb ülőrudakat is.

Etetés-itatás

Tápláléka főként erdei gyümölcsökből és bogyókból áll, de elfogyasztja a rovarokat, sőt a kisebb hüllőket is. Mindezt kiegészíthetjük a kereskedésekben beszerezhető madáreleséggel. Gondoskodjunk ivóvízről is, de a papagájokhoz hasonlóan a beó is szeret pacsálni, úgyhogy a legjobb, ha külön fürdőtálkát is biztosítunk számára.

Nem vitás, hogy egy egzotikus madár lakásunk élő éke lehet, de nem hagyható figyelmen kívül, hogy a szép látványnak sajnos gyakran igen nagy ára van. A díszmadarak illegális kereskedelme igen jelentős méreteket ölt napjainkban, ami hozzájárulhat egyes madárfajok kipusztulásához. Sőt, a befogott madarak zöme el sem jut a rendeltetési helyére, ugyanis már a szállítás közben elpusztul. Érdemes tehát megfontolni, hogy mindenképpen ragaszkodunk-e ezen gyönyörű állatokhoz.

Mennyibe kerül?
Pintyek: 800-5.000 ft
Papagájok: 1.200-500.000 ft
Beó: 100.000 ft
Kalitkák: 5.000-150.000 ft
Etető, itató: 300-2.000 ft
Játékok: 300-3.000 ft
Madáreledel: 500-2.000 ft/hó

Ti írtátok – fórumajánló:
Beó madár »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top