Otthon

Fûszertippek a balkonládából

Azt mondják, más ember lesz, aki saját kertjébõl maga szedi a fûszernövényeket. Hisz bódító illatban sétál, és olyan aroma kerül a fõztjébe, aminek az íze örökre megmarad a kóstolók emlékezetében…

Eljött az idő, hogy végleg leszámoljunk a tartósítószerekkel, ízfokozókkal agyontömött, porrá őrölt bolti életízesítőkkel, és magunk is megpróbáljunk bazsalikomot, rozmaringot és még számos illatos fűszernövényt otthon termeszteni. Útmutatónkkal könnyen elsajátíthatjuk a fűszertermesztés csínját-bínját.

A fűszernövények különböző részeit használjuk:
– a termést (boróka)
– a virágot (levendula, borágó)
– a levelet (bazsalikom)
– a virágos hajtást (bazsalikom, kakukkfű)
– a magot (koriander)

Hasznos tanácsok

• Ha a kertbe ültetünk, nem kell különösen nagy gondot fordítanunk arra, hogy melyik egynyári (pl. borsikafű, bazsalikom, majoranna, borágó, ánizs, kerti kapor, koriander, körömvirág) és melyik nem, hiszen könnyedén ültethetünk egyik-másik növény helyére másikat. Ezeket az első fagyok után szedjük ki gyökerestül, és tavasszal ültessünk újat.

• Az évelő (menta, metélőhagyma, citromfű, kömény, lestyán, oregánó, kamilla) növények minden tavasszal újra kihajtanak, és egyre erősebbek lesznek, de figyelembe kell vennünk, hogy a rendelkezésükre álló tápanyag fokozatosan csökken (ezzel arányosan csökken aromaanyag-tartalmuk is). Ezért harmadik év végén a töveket érdemes felszedni, szétosztani, és tápdúsabb talajba ültetni. Vegyük azt is figyelembe, hogy a mediterrán klímához szokott fűszernövények hidegebb télen – különösen, ha hótakaró sincs – kifagyhatnak.

• Az erősen terjedő tövű növényeket (például a mentát) legjobb nagyobb edényekbe, cserepekbe ültetni, így meg tudjuk határozni, hogy meddig terjedjenek. Edényben neveljük és tartjuk a fagyérzékeny növényeket is (például a rozmaringot, babért, citrommuskátlit), amelyeket aztán a fagyok beállta előtt világos, fagymentes helyre kell vinni és ott teleltetni.

• Fűszernövényeink nagy része mediterrán területekről származik, ezért a legtöbb a napos, meleg, vizes talajt kedveli. Kevés kivételek közé tartozik a metélőhagyma, lestyán és a menta, ezek a félárnyékos helyet és nyirkos talajt szeretik. Az angyalgyökér, a turbolya a fák adta mozgó árnyékban érzik jól magukat.

• Ma már a legtöbb szupermarketben lehet fűszernövényt kapni, mégis érdemes a növényt kertészetben megvenni, ahol pontos tanácsokat is kaphatunk a termesztést illetően. A dömpingben szállított cserepesek sokszor már igen megviseltek, földjük elhasználódott és beteg. (És ezért még reklamálni sem lehet.)

• Ültessünk akár kertbe vagy balkonládába, vegyük figyelembe a növények magasságát, színét és formáját.
• Alacsony növésűek: kakukkfű, majoránna, metélőhagyma, petrezselyem, római kamilla, rozmaring
• Közepesek: bazsalikom, borágó, borsika, borsos menta, citromfű, francia tárkony, kerti izsóp, kerti ruta, koriander, levendula, orvosi zsálya, tárkony, zamatos turbolya
• Magas növésűek: angyalgyökér, édeskömény, fehér üröm, kapor, lestyán, orosz tárkony

Hogyan szárítsuk?
Válasszuk ki az egészségesnek látszó hajtásokat, és a kora reggeli harmat megszáradása után szedjük le őket. Kössük őket laza csokorba, majd fejjel lefelé függesszük fel jól szellőző, hűvös helységben. Másik megoldás, hogy sütőlapon szétszórva, a legalacsonyabb hőfokon tartjuk a sütőben egy éjszakán át. A mikróban is száríthatunk: terítsünk a növények alá és fölé konyhai papírtörlőt, helyezzük a mikróba 2 percre, magas fokozaton. Ezután rendezzük át fűszereinket és ismételjük meg az eljárást, miközben 30 másodpercenként vegyük ki a már kiszáradt példányokat.

Tárolás

A frissen szedett fűszernövényeknek van a legjobb ízük és a legnagyobb a tápértékük. Hűtőszekrényben a friss növény néhány napig tárolható. Csomagoljuk be a kis csokrokat nedves konyhai papírtörlőbe, majd tegyük nejlonzacskóba, utána pedig a hűtő zöldségtárolójába. A nagyobb csokrokat vízbe állítsuk.
Tárolhatjuk a fűszernövényeket a mélyhűtőben is, így hosszabb ideig elállnak. Száríthatjuk is a fűszereket, bár ezek hamar az ízüket vesztik, ezért csak kisebb mennyiséget rakjunk el a kamránkba (légmentesen zárt üvegtartóban, hűvös helyen, fénytől védve). Hat-hét hónapnál idősebb fűszereket nem érdemes tovább tárolni.


Mire használjuk?

Legfőképpen az ételek megbolondítására. Főzésnél azonban ne feledjük, a friss fűszerek aromája sokkal áthatóbb, így jóval kevesebb kell belőlük, mint szárított társaikból. Készíthetünk a fűszernövényekből eceteket, melyhez szinte bármelyik növény felhasználható. Alapanyag a jó minőségű 6%-os alma-, fehérbor- vagy vörösborecet. A felhasználandó fűszernövényeket megmossuk, a vizet lerázzuk, majd a maradék nedvességet konyharuhával leitatjuk. Egy liter ecethez általában 6-8 hajtást számítunk. Ezek a hajtások egészben, vagy összevágva, esetleg mozsárban összezúzva kerülhetnek az ecetbe. A megtelt üveget lezárjuk, világos helyre tesszük, és érni hagyjuk. Kétheti érlelés után fogyasztható.

Aromás ecet készítéséhez használhatjuk többek között az alábbi összetételű fűszernövény – keverékeket:
– rozmaring, zsálya, kakukkfű, citromfű,
– lestyán, tárkony, borsikafű, izsóp,
– menta, majoránna, metélőhagyma, kapor,
– bazsalikom, fokhagyma, koriander termése,
– petrezselyemgyökér, zellergumó.

A fűszerolajokat hasonló módon készítjük. Alapanyagként az olíva-, napraforgó-, szója-, kukoricacsíra olaj bármelyikét használhatjuk. Olajok ízesítésére használható fűszernövények: Kakukkfű, rozmaring, oregánó, levendula, zsálya, fokhagyma, bazsalikom, csili, mustármag, koriandermag, kapor, menta, borsika, színes bors.
4-5 hajtást vagy 4-5 evőkanál szárított növényt számítunk egy liter olajhoz. Jól zárható üvegbe tesszük őket, majd ráöntjük az olajat, és lezárjuk. Két hétig érleljük (világ, hűvös helyen), majd leszűrjük, és átöntjük. A fűszerolajok kb. 5-6 hónapig tarthatók el.
A friss növényekből fűszervajat is készíthetünk. A lágy vajat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az alapanyagokat és simára keverjük. Alufóliára tesszük, felgöngyöljük, majd hűtőben megdermesztjük. Felhasználáskor forró vízbe mártott késsel karikákat szelünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top