Otthon

Az otthon melege

Korán sötétedik, hûvös szél fúj, szitál az esõs november. Szürke, bánatos és hosszú hónap. Ám otthonunk hangulatát új és újabb kiegészítõkkel tehetjük magunknak és vendégeinknek vonzóbbá.

Vannak olyan varrott tárgyak, melyekhez egyáltalán nem kell szabásminta. Ilyen például
ez a hangulatos, kockás takaró is, melynek elkészítéséhez nem szaktudás, inkább szabadidő szükségeltetik.

Alapanyagok, kellékek:

 Megvalósítható 2480 forintból

•  40 db 30×30 cm-es poláranyag (napsárga, narancssárga, rózsaszín, piros, sötétkék, világos- és sötétzöld)
• 28 db 3×3 cm-es piros polárdarabka (maradék anyagból kiszabható)
• piros cérna
• pamut kötőfonal (5 színben)
• hímzőtű, gombostű, olló


1. Összeállítás

Szabjuk ki a 30×30 cm-es

anyagdarabokat, és tűzzük össze őket. Soronként ­5-5 négyzetet ­úgy, hogy mindig a bal oldali anyag fedje a következőt 2 cm-rel. Varrjuk össze a darabokat a szélektől 1 cm-re. Ezután a rövid sorokat ­ ugyancsak 2 cm fedéssel ­ varrjuk egymásra, egyiket a másik után. A soronkénti varrás megkönnyíti a munkát, az egymást fedő szélek rendszerét nem tévesztjük el. (Ez a pelenkaöltés folytonossága miatt fontos.)


2. A díszszegés

Mivel a poláranyag nem foszlik, a szélek eltisztázására nincs szükség, viszont azért került a varrásvonal a szélektől 1 cm-re, hogy pelenkaöltéssel díszíthessük a varrásráhagyásokat. Először zöld fonallal hímezzük körbe a takarót, a többi színnel pedig vegyesen varrjuk ki a négyzetek színoldalán lévő varrásszélességeket. A másik oldal varrásráhagyásait vágjuk le 2 mm-re a varrásvonallal párhuzamosan.


3. Az eltisztázás

Mivel a négyzetek találkozásainál dolgoztuk el a hímzőfonalakat, szebb lesz a takaró, ha eltakarjuk ezeket a részeket. Ezért egy-egy 3×3 cm-es piros négyzetet öltögessünk a 28 csomópont mindegyikére.

 Fontos!
Az öt kockányi széles és nyolc kockányi hosszú takaróhoz szükséges anyag megvásárlása előtt rajzoljunk színtervet, mert csak így tudjuk pontosan meghatározni, melyik színből mennyit vásároljunk. Legegyszerűbb, ha kockás papíron készítünk színes vázlatot. (Az általunk készített takaró színterve a novemberi Praktika  mellékletében található.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top