Otthon

Színes õsz a lakásban

Mennénk az õszbe, ha már nem éppen ott volnánk. De még egyáltalán nem késõ otthonunkat a természet fejéhez hasonlóan õszbe csavarintani, mert az évszak még csak most kezd igazán színes lenni.





Iktassunk be néhány erdei sétát és gyűjtögessünk, aztán lássunk neki a díszítésnek! Alább tippeket is adunk hozzá! 

A természet színei

A természet, hangsúlyozom, a természet, és nem a város, gyönyörű ilyenkor. Kihagyhatatlan néhány közeli erdőben tett séta, levél, makk, gesztenye és bogyószedés, akár gyerekekkel, akár nélkülük. Jó kis családi program lehet hétvégén aztán a zsákmány megformálása, integrálása az otthoni enteriőrbe – kikapcsol, és megmozgatja a fantáziát.
Mélynarancs, rozsda, bordó, élénk sárga, mohazöld, aranybarna és piros. Ezeket a színeket mind megtaláljuk a természet lágy ölén mostanság. Csupa meleg és barátságos tónus, amely igen lakályossá, meleggé teheti otthonunkat. Nem kell hozzá nagy kézügyesség, pénzkiadás se nagyon. Csak egy-két sarokba, asztalra kell odatenni néhány apróságot, és az ősz szépségét nem csupán odakint, de a lakásban is élvezhetjük.








Vadgesztenye mánia


Emlékeztek még Kippkoppra, a gesztenyegyerekre, aki mindenféle kalandokba keveredett? Gyerekkoromban a kedvenc meséim egyike volt. A mostani gyerkőcöknek is éppúgy elő lehet szedni a mesekönyvet, s a leleményes szülő – a csemeték segítségével persze – igazi Kippkoppot is készíthet hosszá, játszani. Nem kell hozzá más, csupán néhány gesztenye, meg pár hurkapálca, esetleg alkoholos filc, hogy az arcot is meg lehessen rajzolni. Aztán persze Kippkoppnak barátokat is eszkábálhatunk, ne legyen oly egyedül, egy-két toboz, makk, esetleg galagonya, s máris kész a bárminek kinevezhető állatfigura.






Ami a valódi lakásdekorációt illeti, a csipkebogyó és galagonya például kiváló alapanyag bármihez, mert azzal, hogy néhány ágat áttetsző vázába helyezünk, máris őszi hangulatot teremtünk az asztalra. Vagy készíthetünk belőle láncot, ha egy erős cérnára, damilra felfűzzük, mert ezt ügyesen összetekerve ajtódíszként is használhatjuk.
Emellett persze igen kézenfekvő és egyszerű megoldás az őszi termésekből készített asztaldísz. Elég csupán néhány marék gesztenyét és makkot, dísztököt és egy-két útközben talált furcsaságot, girbe-gurba ágat ízlésesen egy nagyobb dísztálban vagy tányéron elrendezgetni, és igazi őszt idéző asztaldíszünk lehet belőle a nappaliban.








Bogyók és egy kis ötlet



Szintén feldobhatjuk az asztalt, sőt bármelyik sarkot, ha néhány csipkebogyószárat vagy lampionvirágot (más néven zsidócseresznyét) egy pohárba teszünk, körültekerjük színes szalvétával, rafiával sisallal, vagy egyszerű színes szalaggal.
Aki gyakorlott dekoráló és hobbibarkács, készítsen őszi ajtódíszt az erdőben gyűjtött zsákmányból. Minden mennyiségben használhatja az egyébként mérgező, de díszítésre előszeretettel és gyakran használt narancsvörös színű növényt, belefűzheti a galagonyát, de akár különféle aktuális virágokat vagy kökényt, homoktövist is, de akkor a dekoráció nyilvánvalóan nem lesz olyan tartós. Az alapot szinte bármelyik hobbiüzletben, dekorboltban megvásárolhatjuk, lehet egyszerű fémkoszorú, amit aztán tetszőlegesen mi magunk vonunk be, de lehet vesszőből font vagy mohás is, sőt, akár oázisból is készíthetjük, akkor bátran használhatunk virágokat, színes leveleket is. A






koszorú-forma már ősidőktől fogva az élet és halál váltakozása által egyet jelent az élet örök körforgásával, pozitív jelentése van tehát.
Kaspóinkat is lecserélhetjük, vagy tetszőlegesen bevonhatjuk rafiával vagy sisallal. Ha a kaspót betekerjük kétoldalú ragasztóval, majd a megfelelő színű rafia egy-egy szálát félbehajtjuk, és összehurkoljuk egy másikkal, szépen egymás alá helyezve vízszintesen rétegezve a kaspóra helyezzük és elkötjük a végét, vicces és vidám bevonatot kapunk.








Happy Halloween!







Tippünk:

• További szuper ötletek halloween-ra» 

További őszi ötleteket találsz a Cser Kiadó gondozásában megjelent Színes ötletek című sorozat Termésállatkák füzetében.






Emellett természetesen idén sem marad el a Halloween, ez a kelta eredetű, Amerikából átszivárgott ünnep, amelynek elengedhetetlen és valóban mutatós kelléke a töklámpás. Nem túl bonyolult az elkészítése, egyszerűen a tök tetejét levágva ki kell kaparni a belsejét, és vicsorgó vagy mosolygó ábrázatot faragni belőle, amit azonban előtte célszerű – sablon gyanánt – egy A/4-es papírra megrajzolva a tökre tűzni. All hallows eve-et, vagyis mindenszentek napját azonban nem csupán a töklámpással lehet dekorálni. Már lehet kapni előre gyártott kerámia mécsestartókat, amelyek szintén a töklámpást idézik kicsiben, de akár egy tálra szórhatjuk a Halloween-csokikat is. Az ünnep színe elsősorban a narancs és a fekete, vagy a szürke, valamint a vért idéző







piros, minden mennyiségben. Egy halloween-i asztaldekoráció álljon sok-sok narancsos dísztökből, fekete és narancs kombinációjú terítékből, sőt ha nagyon merészek akarunk lenni, készen kapható plüss denevért, ne adj’ Isten pókot is lógathatunk az asztal fölé. Mindenesetre mielőtt erre a lépésre szánnánk el magunkat, érdeklődjünk, meghívott vendégeink között nincs-e arachnofóbiás illető, nehogy baj és kellemetlenség legyen a vidámnak szánt vacsorából. 


Mezei Katalin kreatív hobbi szakértőnk oldala»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top