Otthon

Mozaik maradék csempébõl, padlólapból, üvegbõl

A mozaiktechnikát már az ókorban is elõszeretettel alkalmazták. A csodálatos alkotások maradványai a mai napig láthatók, fõleg a mediterrán vidékeken.







Kattints a képre!
Díszítettek ily módon házfalakat, belső helyiségek padlóját és bútorokat egyaránt. Ha egy igazán mutatós darabot szeretnénk készíteni, az sem igényel komolyabb kézügyességet, viszont annál több türelmet és pontosságot.

Üvegmozaik tégely


A kedvelt illóolajok lassan párologva töltik be illatukkal a szobát. Mindegyiket másért kedveljük: élénkítő és frissítő, vagy éppen lazító, nyugtató hatásáért. Igaz azonban, hogy az illóolajok foltot hagynak a fán, textílián, sőt még a kerámiatárgyakon is. Legideálisabb tárolóhelyük éppen ezért az üveg vagy porcelán edényke. Ezt a kis üvegtégelyt áttetsző mozaikkockákkal borítottuk, így olajok tárolásán kívül akár mécsestartónak is szép.


Alapanyagok, kellékek:

• szögletes üveg mécsestartó
• szilikonos áttetsző ragasztó (mozaikragasztó vagy rugalmas tömítő ragasztó)
• üveg mozaikkockák (1×1 cm; narancssárga, piros, sárga)
• olló
• öntapadós ólomcsík


Az elkészítés menete:


1. Az ólomcsík ragasztása









Ráadás ötlet
A mozaikkockákat felragaszthatjuk a bordázott oldalukkal befelé is. Így sokkal egyenletesebb, összefüggő felületet alkotnak. Az ólomcsík helyett kontúrozhatunk ezüstszínű, levegőn száradó üvegkontúrral is. Ebben az esetben érdemes papíron megtervezni a mozaikok elrendezését, és azt az üvegtégelybe helyezve, kívülről meghúzni a főbb vonalakat. A kontúr száradása után áttetsző mozaikragasztóval ragasszuk fel a kis kockákat.
Vágjuk félbe hosszában az ólomcsíkot, hogy megkapjuk a szükséges vastagságot. Húzzuk le a védőfóliát a hátoldaláról, és



ragasszuk körbe a tartó pereme alatt. Oldalanként ragasszuk fel a csíkokat és a mozaikkockákat. Először ragasszunk egy függőleges csíkot az oldal egyik szélére, és ehhez igazítsuk a mozaikkockákat, illetve a többi elválasztó csíkot. Tervezzük meg a kockák pontos helyét, és ragasszuk fel az ólomcsík-darabokat.

2. A mozaikok elhelyezése

Egy kis darab papírral vagy fogpiszkálóval kenjünk egy kevés ragasztót a mozaikkockák sima oldalára, és ragasszuk azokat a helyükre. 





Alapanyagok:

• öntapadós ólomcsík, 198 Ft/m (Kreatív Hobby)
• üveg mozaikkockák, 1×1 cm-es, 229 Ft/81 db (Kreatív Hobby) 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top