Otthon

Feng shui, hiszed vagy nem?

Nem baj, ha nincs hit és bizalom valakiben valami iránt, sok dolog anélkül is mûködik, hogy tudomásunk lenne róla… Ilyen a Feng Shui is, a keleti térrendezés több évezredes mûvészete.





Tudom és vallom, hogy ha hajlandóak vagyunk hinni valamiben, akkor az még jobban fog működni, s a vele eltöltött idő jókedvet, boldogságot, örömöt hoz életünkbe.


Mi a Feng Shui, talán varázsszer?


Nem, nem az! Csupán egy a sok megalapozott tudomány közül. Ősi, kínai filozófiarendszer, mely a természet és az ember összhangjának megteremtésén alapul. Amennyiben a Föld energiáit és a saját energiáinkat megfelelően használjuk, és összehangoljuk, úgy a kialakuló harmónia elhozza életünkbe a kiegyensúlyozottságot, boldogságot, és sok-sok örömöt.







Jin-Jang szimbólum: minden fekete vagy fehér?

Nem, dehogy! Két szemben álló, ám egymást kiegészítő egész, mely kiegyensúlyozott egységet alkot. Fontos, hogy ismerjük a Jin-Jang fogalmát, hisz ez mutatja meg számunkra, hogy életünkben mi alkot harmóniát, s ha az nem megfelelő, hogyan juthatunk el a kerek egész megvalósításához. A Jin-Jang szimbólum a teljesség, az örökös körforgás, a folyamatos kölcsönhatások szimbóluma, egységek és ellentétpárok, a teljesség maga… 

A Legenda…

A Feng Shuinak sajátos legendája van, mely szerint kb. 5500 évvel ezelőtt a Kínában élt Hszia-dinasztia Vu királya kiemelkedően sokat foglalkozott az ember és a környezet kapcsolatával és harmóniájával. Érdeklődéssel fordult a természeti erők és az időjárás felé, tanulmányozta ezek hatását az emberi sorsra.

Egy séta alkalmával Vu király a víz partján rálelt egy teknősbékára. A teknős páncélzatán teljesen szabályos mintázatot látott. Ez a mintázat lett az alapja a Feng Shui alapvető szimbólumrendszerének.






Honnan jött?


A módszert Kínában először arra használták, hogy megfelelő temetkezési helyet találjanak halottaiknak. Úgy vélték, az élők és a holtak világa két külön világ, nem keveredhetnek egymással, hisz az élők szerencséje, további élete szoros összefüggésben van a halottak zavartalan nyugalmával.

Később a kínai császárok titkos eszközként használták, hogy uralmukat minél tovább, minél biztosabb alapokkal tarthassák fenn. A császári dinasztiák tudósokat alkalmaztak arra, hogy mely városokba tegyék székhelyüket, hol temessék el halottaikat, hol fogjanak építkezésbe.

Amíg lehetett, a kínai emberek hétpecsétes titokként őrizték a tudást, ha kellett, inkább meghamisították a leírásokat….
De eljött az az idő, amikor a titok napvilágot látott, széles körben ismertté, s mindennapjaink részévé vált.
A titok nem titok többé! Csupán jól kell tudni használni…



Hová tart?


A Feng Shuiról szóló első európai tanulmányt Ernest J. Eitel tiszteletes által ismerhette meg a nagyközönség 1873-ban, de valójában a nyugati világot már jóval korábban elkápráztatta és zavarba ejtette e tudomány. Amikor még a császárság idején Kína arra kényszerült, hogy kikötőket adjon át a gyarmatosító hatalmaknak, kivétel nélkül olyanokat választott ki és kínált fel, amelyek elhelyezkedését a Feng Shui szakértők a legrosszabbnak ítélték meg.


A Feng Shui sokáig elsősorban az otthonok nyugodt és kiegyensúlyozott légköréről gondoskodott, az elmúlt években azonban kilépett magánéletünk négy fala közül, és életünk különböző területeinek meghódítására indult. Eljutott és sikerrel meghódította munkahelyeinket, irodáinkat, szállodákat, üzleteket, irodaházakat és bevásárlóközpontokat egyaránt.



Mi a titka? Van-e titok egyáltalán?






Titka a „Csi”, az életenergia, mely nemcsak a Feng Shui, hanem a kínai orvoslás alapja is. A Csi, a kozmikus energia, az élet forrása. Az emberi szervezet energiapályáin, a meridiánokon keresztül áramlik.
További titkai között felsorolható a Bagua térkép, az Öt elem tana, a Ji King…
De valóban titkok-e ezek?
Hiszem és tudom, hogy a két legfontosabb dolog a hit és a rend, mely létrehozza a harmóniát. Habár sok tanult, gyakorlott – általam is tisztelt – Feng Shui mester szerint a Feng Shui hit nélkül is működik, úgy vélem, ha a filozófia alkalmazása mellett még hitünkkel is megerősítjük azt, akkor válhat belőle igazi „varázsszer”.









Az Én Feng Shuim I.

1992-ben kaptam kézhez az első, angol nyelvű  Feng Shui könyvemet. Elbűvölt a lehetőség, hogy néhány egyszerű praktikával már harmonikusabbá tehetem életemet. 16 éves voltam, fiatal, boldog, szabad, és minden újra fogékony. Az első lépéseknél még botladoztam, majd megtörtént a csoda! A Feng Shui működéséhez rendre volt szükség, tisztaságra, ami engem elkerült, sőt a szobámban uralkodó kupleráj inkább a káosz fogalmát ölelte fel. Előrébb lépni csak ennek megszüntetésével lehetett. Véget vetettem a rendetlenségnek, s már ettől jobban éreztem magam. Majd kitörtem szobám négy fala közül, s a teljes lakás meghódítására indultam, melyben már Édesanyám is részt vett. Együtt fedeztük fel a Feng Shui által kínált érdekes lehetőségeket.

1995-ben másik lakásba költöztem. Habár tudtam, hogy nem jó választás, ha a fürdőszoba és a wc a szerelem, párkapcsolatok területre esik, mégis bíztam benne, hogy a Feng Shui segítségemre lesz, s nem maradok pártában. Életem ettől kezdve karrier, barátok, hírnév, tanulás, egészség, pénz területén jó irányba haladtak, de magányos maradtam, mint a kisujjam… Nem hajszoltam a szerelmet, sőt az udvarlók jöttek maguktól, sokszor azonos időszakban kettő, három is! Mégis néhány randi, 1-2-3 hónapos rövidke együttjárások után szakításba torkollott minden kapcsolatom. 1998-ban úgy döntöttem, bármi áron el kell költöznöm, egy sokkal jobb adottságokkal rendelkező lakásba. Öt évig (nem, nem írtam félre…) nem találtam számomra „megfelelő” otthont.







A változás szele…


2003 augusztusában – amolyan végső elkeseredésből – átköltöztem Gabriella nagynéném lakásába. Gyönyörű nagypolgári lakás, tökéletes adottságokkal. És lehet kapaszkodni!!! Egy kerek hónap elteltével megjött a szerelem. Besétált a Szőke Herceg az életembe. S azóta sem sétált ki…
Az átmenetire tervezett költözés jó ötletnek bizonyult, sikeresen eladtam régi otthonomat, s megtaláltam helyette az újat. Pont olyat, amilyenről mindig álmodtam. Az én Feng Shuim működött, s a tiéd?



Az Én Feng Shuim II.


Az elmúlt 13 évben annyi tapasztalatot és tudást gyűjtöttem össze, mely elegendő volt számomra ahhoz, hogy kialakítsam a saját Feng Shuimat. Sose feledjük, hogy némi átalakításra van szükség ahhoz, hogy az évezredekig titkokként őrzött kínai tudományt a magyar otthonokban, a magyar körülmények között használhassuk. Fontos az alapszabályok követése, de mindig egyénekre szabottan kell formálnunk a lehetőségeket.

Kövesd figyelemmel cikksorozatunkat, s tegyük együtt jobbá, boldogabbá életünket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top