Otthon

Retro stílus Londonban

Az angol fõváros az egyik legváltozatosabb szeglete a világnak. Megtalálható itt minden, ami egy érdekességekre, nyüzsgésre vágyó embert vonzhat.






Kattints a képekre a nagyobb méretű változathoz!

Itt a királyi család, és lordokkal, filmcsillagokkal találkozhatunk a városban a paloták, az ódon házak vagy éppen a modern épületek között. Hangulatos kis utcákon és impozáns sugárutakon járhatunk, előkelő kerületekben és bohémnegyedekben. Utóbbiak közül a leghíresebb a Soho. Mivel a környék mentes mindenfajta konzervativizmustól, túlnyomórészt fiatalok, illetve örökifjak élik itt mindennapjaikat.
A sohóbeli otthonok rendkívül változatosak, az alagsori lakástól kezdve a parányi manzárdokon keresztül a tágas loftig minden fellelhető itt. Lényegük, hogy minden részletükben különböznek a hagyományos angol otthonoktól.


 







Errefelé tehát ritkaság a faborítású fal, a kockás és rózsás textília, a selyempárna, a füles fotel, a faragott mahagóni íróasztal, és gyakran a nélkülözhetetlen kandalló sem annak látszik, ami valójában. Lehet, hogy csak egy mélyedés a falban, melyben sosem ég tűz, viszont tartanak benne könyveket, újságokat, egy szép vázát vagy néhány modern szobrot. Az elmúlt két év divatos retro stílusa azonban a Soho enteriőrjeire is hatást gyakorolt. A hatvanas, hetvenes évek formavilága, anyaghasználata futótűzként terjedt újra el, és a korabeli tárgyakat eleinte lomtalanításokon, majd, ahogy a stílus egyre népszerűbb lett, méregdrága designgalériákból szerezték be az itt lakók.
A falakat elborítják a könnyű falambériák, a színes köröket és négyzeteket ábrázoló tapéták, a mennyezetről ovális, műanyag burájú lámpák lógnak, a parkettát linóleum és subaszőnyeg borítja. Utóbbi falvédőként is kedvelt.


 






A fotelek gömbölydedek, és egyetlen nagyméretű szivacsból szabták őket. Egymáshoz tolva kanapéként szolgálnak. A bútorok könnyen mozdíthatók, a lakás így bármikor átrendezhető. Ezt a célt szolgálja az is, hogy egyes darabok, mint a tévé- és a hifiállvány, görgőkkel rendelkeznek. A polcok műanyagból, könnyű alumíniumból, műfából készülnek, díszítésük nincs, viszont olyan rikító színekben pompáznak, hogy a díszek hiánya fel sem tűnik…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top