nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Otthon
Farsangra – Bájos margaréta

Farsangra – Bájos margaréta

A tavaszt idézi a margaréta, amit egy szalmakalapból készítettünk. Öltözz be te is, hogy barátaidat elkápráztasd a tavasz ígéretével! További egyszerû jelmezötleteket a Praktika februári számában találsz!
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Főleg kisfiúknak ideális jelmez az oroszlán, ráadásul a bál elmúltával a narancssárga felső akár szabadidőruhának is hordható. Mi mást adhatunk még? Talán egy toronyórát lánccal, aminek a csodájára jár mindenki, hiszen a beépített valódi óraszerkezet pontosan mutatja az időt.


Alapanyagok, kellékek:
• széles karimájú szalmakalap
• 50 cm fehér lepedővászon
• keményítő
• kis darab napsárga vászon
• 3 m napsárga ferdepánt
• ragasztópisztoly
• olló
• vasaló

1. A kalap előkészítése

Keverjünk a keményítőből sűrű, de még folyékony masszát, főzzük fel egy nagyobb lábasban, majd hagyjuk kicsit kihűlni. Tegyük bele a lepedővásznat, hagyjuk benne néhány percre, hogy jól átitatódjon az anyaggal, majd csavarjuk ki. A vásznat félnedvesen vasaljuk ki, és vágjuk fel 50×10 cm-es csíkokra, ezekre ceruzával rajzoljunk fel 2-2 szirmot, és vágjuk ki őket. A ferdepántot, amennyire tudjuk, vasaljuk ívesre. Vágjunk ki a sárga vászonból egy kb. 12 cm átmérőjű kört.

2. A szirmok ragasztása
Előmelegített ragasztópisztollyal ragasszuk egymás mellé a szirmokat a kalap karimájára úgy, hogy ráncot hajtunk mindegyiknek a közepén. Ha körbeértünk, ragasszunk fel még egy réteget úgy, hogy takarja az első réteg szirmainak illesztéseit.

3. A virág közepe
A sárga textilből kivágott kört ragasszuk a kalap tetejére. A ferdepánttal vonjuk be a kalap oldalát: kezdjük alulról úgy, hogy az első darab pánt fedje kissé a szirmokat. Vágjuk le a szükséges méretet, és hátul az összeillesztésnél kis ragasztópöttyel rögzítsük a pántokat. Haladjunk felfelé a kalap tetejére ragasztott körig úgy, hogy a pántok kb. fél cm szélesen fedjék egymást. Rögzíthetjük a kalapot kalapgumival vagy szalaggal, amit néhány öltéssel a karima belső oldalához varrunk. A margarétához hasonlóan készíthetünk napraforgót, nefelejcset, körömvirágot vagy gerberát, a virágok színének megfelelő pamutvásznat használva.


 Fontos!
 Ha olyan szalmakalapot akarunk virágba borítani, amit rendszeresen használunk, ragasztás helyett inkább férceljük a textildarabokat a felületére. A mulatság után így könnyen eltávolíthatjuk a szirmokat, míg a ragasztó nyomot hagyhat a szalmán.


Ráadás ötlet
A jelmez akkor lesz tökéletes, ha a kalap alá csupa zöldbe öltözünk. Egy zöld harisnyát és pólót könnyedén beszerezhetünk, de ha nincs szoknyánk, azt egyszerűen és olcsón megvarrhatjuk magunknak. Elkészítéséhez 50 cm zöld vászon, zöld cérna és 1 m gumi szükséges. A vászon két rövidebb oldalát varrjuk össze, az így elkészült cső egyik szélét szegjük be, a másikon készítsünk gumiházat, és fűzzük bele a gumit. Néhány egyszerű kiegészítővel, ilyen egy sárga pulóver vagy egy zöld kendő, még látványosabbá tehetjük az összhatást.
Kattints a képre!

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon